RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Transparentna folija za laminiranje

<< < (2/3) > >>

nebeski:
Pregledao sam kompletnu ponudu Oracal-a (oni su i jedna od "desetak" adresa na koju sam poslao upit sa konkretnim zahtevima) ali kolege sa foruma koji su je koristili su mi rekli da se odlepljuje, da nisu zadovoljni sa njom i da je nece vise koristiti za vece povrsine. "Obicne" su samolepljive folije koje se lepe "na hladno".

nedbojsa:
Po meni bi folija bila samo privremeno rešenje pošto će se sigurno odrati nakon par sletanja a onda sledi odlepljivanje i lepljenje nove, trajno rešenjebilo da epo samo na "kritičnim" mestima na "stomaku"i krajevima krila presvučeš sa staklenom tkaninom i epoxi smolom.

nebeski:
To je takodje u opticaju da "stomak" i "nos" prethodno presvucem staklenim platnom ili mozda cak kevlarom. A valjda ce i onaj padobran skoro da bude gotov ;).
Tu imam jednu nedoumicu po pitanju boje, a to je da li moze neki toner da se direktno pomesa sa epoxijem? U tom slučaju kada zalepim platno ne bih morao dodatno da ga bojim jer bih hteo da trup ostane crn.

--- Quote from: nedbojsa on September 05, 2012, 08:15:04 AM ---Po meni bi folija bila samo privremeno rešenje pošto će se sigurno odrati nakon par sletanja a onda sledi odlepljivanje i lepljenje nove, trajno rešenjebilo da epo samo na "kritičnim" mestima na "stomaku"i krajevima krila presvučeš sa staklenom tkaninom i epoxi smolom.

--- End quote ---

nebeski:
Stigla mi je prva ponuda: http://gausi.com/-p-324.html
Imaju 42.5u, 75u i 125u posto se nalaze blizu mene svraticu danas da uzmem po 2m2 za probu.
Rekli su mi da je folija koristena na snimku poliesterska.

tibeteagle:
Zašto providnu koristiti kada oracal ima u skoro svim duginim bojama. Bilo koja tamnija boja se bolje vidi na nebu nego bela.
Zašto UV zaštita, kada je model na suncu svega nekoliko sati godišnje. Svaka presvleka je dobra zaštita ako je neprovidna.
Ona za laminaciju mislim da ne valja jer je tvrda i ne lepi se. I kod samolepljive treba dodatno da se naduva sprej za lepljenje na veoma neravnu površinu stiropola, EPP i sl.
Inače najbolji kvalitet je oracover jer je od poliestera i jača je, tanja je pa samim tim i lakša od svih . Suva travčica sigurno ne probada. Sjajna je i ne treba da se previše nalepi na površinu jer drže preklopi gde se samolepi ispod pegle. Najviše se skuplja sa peglanjem od svih drugih pa se i fizički hvata za krilo. Dobro je pre svakog presvlačenja površinu prvo ufarbati sa nekim eko lakom... mmmm

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version