Po meni važno je učestvovati...
Treba razmisliti o svemu, skala 1:5, to na čemu radimo trenutno, je realnija opcija od nečeg novog i većeg. Za veće sve treba raditi ponovo, praktično iz početka.
Kao što je ovde već pisano, kompozitni model nema ko da napravi, ja ne znam, niti hoću da se "uplićem" u tako šta, a oni koji znaju verovatno nisu zainteresovani.
Sa nekima sam pričao o izradi alata za ovaj model, pa već od toga nije bilo ništa, a kamoli od tako kompleksnog posla kao što je izrada celog modela.
Naravno, ne kažem da je ne moguće, ali po meni, to je manje realna opcija.
Što se tiče modela na kojem trenutno radimo, najveća razlika u odnosu na pravi G2 je zadnji deo trupa, koji je veću u odnosu na pravu proporciju aviona u ovoj skali. To je iz razloga da bi mogli da "uguramo" izduvnu cev.
No, danas sam ja već zvao Jet Cat da pitam mora li izduvna cev biti baš tolika, jer je izduv na turbini 60 mm. Možda cev ne mora biti 90 mm.
Prečnik izduva na pravom G2 je 400 mm, tako da u 1;5 skale otvor bi trebao da je 80 mm da bi bio u srazmeti.
Drugi "problem" je "uglaviti" skala trapove u krilo. Prvo ih treba tačno nacrtati, pa potom oko njih napraviti ramenjače i ostalu noseću konstrukciju krila.
Ako se ove dve stvari urade "ljudski", ostalo je manje problematično.
Galeb na kojem sad radimo trebao bi da bude oko 13 kilograma sa gorivom, znači spreman za let.
Do 20 kila ima još mnogo...
Sa druge strane, model ne sme biti ni pretežak, jer to povlači veću turbinu i više "čorbe", pa onda cela koncepcija pada u vodu...
Praktično, ovaj model treba "upicaniti" da bude maximalno skala odradjen i sa pravim izduvom i trapovima stvar je OK...
Ima tu još naravno mnogo drugih "problema", od papiroloških, jer na Svetsko prvenstvo se ne možeš sam prijaviti, nego to mora da uradi VSS, preko obezbedjivanja sredstava za celu priču, pod tim ne mislim na model, nego na prijave, smeštaj, odlazak...
Pilot bi morao biti Nikola, jer ja nisam ni blizu njegove "klase" i nemam namere da letim model na takvom takmičenju.
Model za treninge imamo, OK, nemamo ga još, ali će biti ubrzo, ako treba napravićemo još jedan samo za to. Ta, Kombinat ih "štancuje" samo tako...
Da ne bi "opterećivali" ovaj topik, možemo otvoriti novi o ovoj temi, pa tamo pisati o svemu...
Pozdrav