Pomislio sam da nije lose da otvorim ovo kao novi topic ,dosta toga ima da se kaze a provlaci se ta prica po drugim temama...
u ime svih nas sa "crnim ispod noktiju"(ko vozi nitro zna o cemu pricam),hteo sam da napravim mali prirucnik za pocetnike koji se upustaju u ovu pricu...
Moj najdobronamerniji savet je da treba kupiti nov motor,iz licnog iskustva to govorim jer sam iskusio i drugu stranu price,naime, kupovina polovnog motora je macka u dzaku,desi se da motor koji kupite(nedaj boze od Italijana) bude malo osvezen i prodat preko ebaya a ustvari je krs i spreman za kantu...Kupovinom polovnog motora vi automatski imate veelike sanse da vam se smuci nitro i predjete na struju, jer nemozete da ga "nastelujete".Sa izuzetkom ako kupite motor kod nas pa znate njegovu istoriju. Stelovanje nitro motora je jako prosta stvar i bukvalno se moze nauciti u roku od pola sata ,samo ako je motor ok i nema nikakvih problema... A problema moze da ima bukvalno MILION ... i onda tu nastaje raznorazno srljanje i citanje po forumima ,guglanje,nerviranje i sumnjanje u svioju strucnost i sposobnost. Doduse, ako kupite nov motor, pa potrosite sa njim oko 10 litara goriva (uz predhodnu normalnu razradu)onda je vreme da uradite njegov servis.Na primer,Nemci i Italijani ga posalju u rc servis i oni ga tamo pregledaju i zamene u 90% slucajeva klip i cilindar, i prednje i zadnji lager. To je revizija motora i posle toga bi trebalo da motor sluzi kao nov.Znaci da motori imaju vek trajanja koji u mnogome zavisi od njegove razrade.ali oko 10 litara bi bilo normalno i ocekivano da on pokaze neke "cudne simptome".
Ali ja se nebih bavio polovnim motorima i njihovim problemima, to mozemo kasnije u ovom topicu.
Bavio bih se kupovinom novog motora i njegovim prvim paljenjem.
Koji god motor da kupite, bilo da je za bagi ili tragi , ceka vas jedan malo zahtevniji deo a to je prvo paljenje i razrada.
Kada ste motor zasrafili na model, najbitnija stvar je da vam je da nedirate karburator i igle na njemu.U nekim slucajevima je potrebno donju iglu zasrafiti cetvrtinu kruga , ali samo pod uslovom da motor nemoze da upali... ja ne bih pisao o toj bla bla prici kako proveriti sva creva, koje gorivo koristiti , da li ga razradjivati ovako ili onako .... to sve proizvodjaci uz uputstvo za model vam posalju, ja bih se bavio problemom koji sam ja imao a verujem imacete i vi ako neprocitate ovo ...
STARTER BOX je jedna od bitnijih stvari za paljenje novih motora, potrebno je da on poseduje snagu da zavrti zamajac motora. Najbolje je u startu kupiti za tragi 1/8 ja licno imam Ansmanovi zavrsava mi posao.Treba mu dati dosta struje a ja to postizem sa jednom LiPo 3S 2200 , i jednom NiCd 3300.Prvi starter box koji sam ima je bio Ansmanov ali za 1/10 i 1/8 modele ,ali on je dosta slab...
Sledeca stvar je zagrevanje motora fenom(svejedno da li je industrijski ili kucni), potrebno je zagrejati motor fenom do nekih 90stepeni, ... sto povlaci to da na mestu gde planirate da ga paliti imate uticnicu, moze i brenerom da se zagreva ,ali ja nisam nikad probao a mislim i da je malo opasno zbog creva i plastike .Jedino tako cete uspeti da ga upalite bez ostecenja klipa ...
Da nebude zabune, pricam o motorima koje sam ja palio i svi su imali jak mehanicki pinch(glavljenje), a to su bili Novarossi motori mahom. Dakle, kada ga prvi put upalite i on potrosi 1 rezervoar na leru , potrebno je bilo u mom slucaju ponoviti proceduru grejanja fenom i za drugo paljenje, tek posle drugog rezervoara nisam morao da ga grejem da bi ga upalio .
Kada potrosi i drugi rezervoar motor vec moze lakse da se pali i nastavljate sa daljom razradom bez grejanja. Samo ako se motor dobro razradi ,dugo ce sluziti , i nece biti problema sa njim, a vi cete moci da uzivate u voznji.