Postvaljeno pitanje pre Mircetovog posta pa izbrisano (steta), no ja cu ipak da odgovorim.
Bogami svasta sam probao od F3A modela, evo redom kako sam ih imao: Kyosho Oxalys od nekih 140cm, Fliton Element od 130cm, Sebart Angel od 155cm, dvokrilac Miss Wind isto od 155cm (jos uvek u floti), Sebart Wind 110 od 175cm i na kraju 2x2 Sickle.
Jako je tesko danas biti objektivan ali znam da kada sam po prvi put probao neki od tih modela to je u tom trenutku definitivno bio najbolji model koji sam do tada leteo. Naravno nijedan nije savrsen, pa cak i Sickle kada se uzme u obzir njegov ukupan trosak. Ali to kako leti Sickle je najiskrenije jako tesko opisati i prepricati, neverovatno uzivanje u svakom trenutku.
Ajde probacu redom da opisem svaki ali iz sadasnjeg ugla:
Oxalys: Ja sam na Oxalisy imao (iz sadasnje perspektive) katastrofa servoe. Tada je bilo bitno da su servoi digitalni, jaki i sa metalnim zubima i nisam imao pojma koliko je ustvari bitnija preciznost a narocito rezolucija. Naravno ja sam bio odusevljen letnim karakteristikama jer je model uglavnom
radio ono sto sam ja hteo. Opet iz danasnje perspektive pogresno je bilo prebacivati ga na elektro, izadje previse, 6,5ccm 2T i vozi Misko. Ako neko nije gadljiv na glow, ima ih dosta kod nas polovnih, idu za sicu, skoro pa greota.
Element: I dan danas kada se setim tog modela izmami mi osmeh na licu. Ja sam bio prezadovoljan i opusten i to je bilo prvi put da mogu da napravim let a da model radi iskljucivo ono sto sam ja hteo
, a ne da bezi tamo-amo a ja da ga savatavam
. Setup je bio iz HK, Inolab servoi (nazalost nedovoljne rezolucije HGD 260MG) i baterije 4S od 2.200mAh. Model je mogao sigurno bolje da bude utrimovan i siguran sam da bi sa adekvatnim servoima (minimum Inolab HGD 202MG ili Hitec HS65MG, jos bolje Futaba 3157 ili najbolje Graupner DS 281 ili C 271
) i idealno utrimovan bio fenomenalan. Jako puno muzike za relativno malo para!
Angel: bicete iznenadjeni ali nakon mog prvog leta sa Angelom secam se da sam bio vrlo zadovoljan, ali ne i raspamecen. Ne zato sto Angel nije bio dobar nego zato sto ako se pogleda koliko je sve to sa baterijama vise kostalo od Elementa (mislim da je cela prica bila duplo skuplja) nije se dobilo i proporcionalno vise. Mozda nekih 30-40% bolje ali ne preko toga, i to je bilo vidljivo tek po vetru! Nazalost na modelu i tada jos uvek servoi neadekvatni za F3A letenje, InoLab HGD 650HB, precizni, brzi ali nedovoljne rezolucije.
Miss Wind: Moj prvi dvokrilac i jedna nova dimenzija. Model neverovatne gracioznosti i preciznosti. Adekvatni servoi u krilima (InoLab HGD 202HB) ali na pocetku u repu pogresni, a narocito na horizontalcu vec pomenuti HGD 650HB. To sam ispravio ugradnjom Futabe 3152. Naravno moze jos bolje ali postavlja se pitanje cemu. U slucaju da se model koristi kao zamenski takmicarski, ali iskljucivo za
mirne uslove, onda bi vredelo razmisliti o necem jos za nijansu boljem, npr. Futaba 9551 ili Savox 1251MG. Mana je sto je model oseteljiviji kada su turbulencije odnosno kada je vetar u udarima dok se po konstatnom vetru se dobro ponasa. Mozda ako bi se dodatno otezao sa jedno 300g bi stvar bila bolja, treba probati. U svakom slucaju jako zanimljiv i lep model!
Wind 110: Meni je ispao na granici tezine, oko 4.500g, jer sam sam bio odlucio da ga teram na 10S, zato sto sam vec imao 5S baterije. Nije da ne moze na 10S ali je to zahtevalo i dosta prepravki za adekvatan motor. Sada kada mogu da ga uporedim sa Sicklom mislim da mu je maksimalna tezina tu do 4.200g, idealno 4000g, i to se vrlo lako moze dobiti na 8S baterijama. Da ne bi bilo zabune, pricamo vec o vrhunskim letnim karakteristikama, na 4,5kg je samo manje graciozan i brzi u manevrima nego sto bi bilo idealno, ali je zato neverovatno prodoran! I u njemu su mi na pocetku prvo bili Inolab 650HB na eleronima i 760MG u repu ali tek kada sam ih zamenio za Futabe 9650, 9551 i 352 sam shvatio koliko servoi mogu da uticu na letne karakteristike. Brdo para ali tek onda covek moze da razume koliko su servoi bitni. Jako, jako lep model koji stvarno jako mnogo daje sa adekvatnom opremom i idealno na 8S. Prakticno je prestao da se proizvodi pa je cena sada jako dobra, 400Eur.
Sickle: Model sa kojim bi bez problema moglo da se ode na Svetsko Prvenstvo. Takav ili slican model je negde oko 1300Eur +oprema. Dali to i leti toliko bolje od Wind 110? Naravno da ne, ni priblizno, ali mi nije zao ni jednog centa!
Svasta sam napisao a nisam jos uvek odgovorio na pitanje
. Ako bih ja danas trebao da krecem od nule mislim da je za pocetak i neko neobavezno F3A letenje i uzivanje dovoljan i model kao sto je Element, a to bi danas bio 48" Extreme Flight Vanquish MK2. Uzeo bih HK motor, po mogucstvu Hacker ili Axi ESC ali moze i neki sa HK, baterije 4S od 2700-3000mAh da bi bio lepo opterecen i u idealnom slucaju gore navedene Graupner servoe zbog njihove rezolucije. Mislim da bi sa 4 baterije moglo da se leti ukupno ne manje od 40-45 minuta, dovoljno. Jeste da je model samo 50Eur jeftiniji od modela klase 50, ali su zato baterije, motor i ESC duplo jeftiniji pa je to na kraju razlika od cca 150Eur.
Ako se pak zeli univerzalni model sa kojim covek moze da uziva, da se takmici i sa kojim moze da leti bez problema i kada vetar duva preko 5m/s onda je to Wind 110 na 8S. Motor i ESC sa HK, servoi kao za 2x2 F3A o kojima sam pricao u prvom postu i to je to. Sve preko toga spada u cist Hedonizam sem u slucaju da postoje ozbiljne takmicarske ambicije!
Znaci ja bih preskocio model od 150cm i uzeo Wind 110. Ako je lova stvarno problem onda 48" Vanquish, a ako tih jos 150Eur nije mnogo veliki problem onda neka ipak bude Angel 50.
Ovo je moje vidjenje stvari, koje ne mora da bude ispravno jer uzima u obzir neke moje potrebe i dalje ambicije. Tu su i Nikola i Branek koji su dosta toga probali pa neka i oni napisu po neku rec.
poz