Vaci
hvala na upozorenjima koje prihvatam iako sam (ipak) studirao etf i vrlo ozbiljno gledam na pitanja bezbednosti ! No, upozorenja nikada nisu za odbacivanje !
Sto se mog sekaca tice upravo sam napravio kutiju (napajanje) prema uputstvima (bar elektricki uz napomenute modifikacije, u cilju povecanja bezbednosti). Ja moram da ispitam sta je kod mene bio problem. Teorisjki (a trebalo bi i prakticno da izmerimo) mozemo da sracunamo struju i snagu prema zadatim poznatim vrednostima. Ono sto je tesko sracunati (mada i to verovatno moze) to je odnos struje koja trci kriz zicu sa temperaturom koju ona postize. Zato je i ubecan dimer kako bi to moglo da se regulise.
Ocigledno je da trafoi za halogenke imaju dodatno elektronike (mada na semi koja se nalazi na trafou nema nacrtano) koji na osnovu promene ulaznog napona, lepo kontrolisu izlazni napon. Krajnji potrosac je isti - cisti omski potrosac. Ja sam koristio neki skljb trafo od navodno 150W. Takodje moze da se desi da sam imao problem u ampermetru koji nije mrdao. Opet teorijski ~ampermetar nije neka filozofija, ali u crnoj kutiji svasta moze biti.
Evo slika kako sam ja to odradio
............
-Koliko vidim sa slika, nije korišćen trafo već "elektronski trafo" ili ti "čoper" ili već...
-Većina, ovih jeftinijih, rade u rasponu od 180 do 230V uz stabilnost izlaznog napona od +/- 10 do 20%
-99% "dimera" rade na "faznom principu", a 80% ima i VF hilter, loji "uslovno" može da, donekle, eliminiše KEMS...
Pošto primarna struja, nije veća od 3A, može se upotrebiti mrežni filter iz starog PC napajanja, tako što se oba kraja primara trafoa vežu kao mrežni kabl (za PC), jedan kraj ide ka dimeru, a drugi ka mreži. Naravno, otspoji se ostatak od PC napajanja...
TRAFO
o/\/\/o Sekundar na cekas
=====
O---------o-/\/\/\/-o----o----------O-----------
| | |
| |
| ~ PC | O | | O | D | | 100R
2 MREŽNA | | | | I |
| 5W
3 UTIČNICA | | | | M |
0 | O | | O | E |
V | | R == 0,22MF
| | | 400V
O-------------------------o----------O------------
BTW
Inače, ovakva vrsta elektronike se "pakuje" u metalne kutije...