ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
KOJA ELISA ZA KOJI MOTOR
nebeski:
Pre par dana sam u delu za multikoptere postavio video koji savršeno odgovara ovoj temi:
Za one koji ne znaju engleski, ukratko ću i da prepričam o čemi se radi.
U pitanju je platforma za testiranje pogonskog setup-a koji čine baterija, esc, motor, propeler.
Motor je postavljen na klizač čiji je drugi kraj zakačen za digitalnu vagu.
Sa druge strane tu strujno kolo čine povezani: baterija, power analyser (vatmetar, voltmetar, ampermetar), esc na čiji kontrolni ulaz je vezan servo tester, motor i spravica koja meri KV motora i broj obrtaja.
Opisao je i kako da se sistematično snime parametri konkretne kombinacije:
* maksimalan potisak
* maksimalna snaga
* maksimalna struja
* maksimalan broj obrtaja
* maksimalan KV
* maksimalan napon
Zatim je opisao i kako se pravi grafik sa potiskom u funkciji od struje.
Jedina egzotična spravica je ovaj KV meter sa meračem broja obrtaja ali i to može da se meri na razne načine i nije veliki problem.
Koga interesuje može da pogleda video do kraja, ne samo da bi pravili svoj "test banch" vec da bi na primeru bolje razumeli parametre koji su od značaja.
nedbojsa:
Svojim postom me nebeski podsetida sam svojevremeno pokrenuo jednu temu, a vezano za probni sto za merenja potiska koju nikada nisam završio ali ću ovih dana da dovršim pošto je probni sto za merenje potiska. ništa drugo nego "senzor" sile, koji svaka elektroska vaga ima i sa par lemova se može napraviti Bukvalno laboratorijski Data loger tako da u realnom vremenu mogu da se prate parametri rada npr: potisak, voltaža, broj obrtaja... ustvari šta god hoćete. Naravno sve to može da se sinama i u realnom vremenu iscrtava grafike za sve što se nakači na loger... Bacam se sutra na posao oko dovršavanja teme. Najbolje od svega je što se za relativno malo para može napraviti u kućnoj varijanti!
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,8939.0.html
tibeteagle:
Nebeski ovaj sistem za testiranje je više nego super ali malo zastareo. Može sva ta skarabudžija da bude i mnogo jednostavnija mehanički pa i elektronićki. Recimo sa korišćenjem kuhinjske vage direktno bez poluga i pametnog ESC-a sa logerom podataka koji meri i beleži sve važne parametre u radu.
Ali ovaj sistem se može koristiti samo ako su već komponente na raspolaganju. Kalkulatori pomažu u izboru pre kupovine, pa im je značaj u tom momentu veliki.
;namig
magic:
E bre, mnogo ga komplikujete!
Na AXI sajtu http://www.modelmotors.cz/ se nadje sto slicniji motor nekom njihovom i proveri kakvu oni preporuku daju.
U Saletovom konkretnom slucaju to je AXI 2217/16 http://www.modelmotors.cz/index.php?page=61&product=2217&serie=16&line=GOLD i za njega je na 3S preporuceno10x5 i 10x6. Ali kako performanse elektro modela NAJVISE zavise od baterija zato i jesam dao preporuku da proba jednu za broj manju kao i jednu za broj vecu pa neka vidi koja bi mu najbolje isla uz model.
poz
sasa:
:)aplauz :)aplauz :)aplauz
Hvala iskusnim modelarima :mhm a ti magic,nemoj slucajno da si se smejao (kush) :_D sto sam pitao za elektro pogon,jer to ne znaci da sam napustio glow,naprotiv,kad vidim kave sve zajebancije ima oko ovog elektro sra..a ...zlatni su SUS-ovci... :)aplauz
(pijemo) ziveli svima
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version