Pozdrav svima,
Odavno me nije bilo , malji deca, posao, obaveze, pa nisam bas ni imao elana da pocnem sa letenjem. Bojao sam se, ako ga skrsim necu se vracati.
Ne spadam u grupu "nestrpljivih", vise sam igrac na sigurno
No uz manje ili vece pauze vezbanje u simulatoru nisam prekidao. Ponekad sam vezbao 10-15 min, a desavalo se da prode i po citav sat, a da ni ne osetim.
E sad, kako to izgledalo......
Podesavanja na samom simulatoru , na pocetu, sam Blade "povecavao" za 100% tako da sam dobijao helis sa elisom od 1,4m umesto 0,7m. Znam da nije isto, ali mi je bilo mnogo lakse da ga kontrolisem i da udjemu fazon komadi i da steknem osecaj za komande . Kako je vreme prolazilo, poceo sam da "dificulti level" (onaj krug u sredini) povecavam na 80% znaci skoro advanced.
Mogu da poletim i sletim po zelji u dolasku ili u odlasku. Prema tutorijalima sam radio vezbe po redu,bocno letenje, letenje od tebe, letenje prema tebi, koso letenje, letenje u krug-bocno.... ali bilo mi je sve sve teze i teze(psihicki), jel me je mamilo da manijacim
prevrcem itd,itd.
Kako je vreme prolazilo, prestao sam da "povecavam" helikopter vec je sam leteo prema "realnim" dimenzijam sto je znacajno otezalo stabilnost letelice, ali mi je dalo realniju sliku kako ce to izgledati (kad skinem mrak
).
Pravo da vam kazem (mozda gresim) lakse mi je da letim bez gyr-a, da sam korigujem rep prema uglu skretanja. kad imam gyro desava mi se da ne odregauje ili se ne okrene brzo koliko zelim.
Takodje, primetio sam da je najbolje vezbati(na simulatoru) maksimalno 15minuta dnevno. Sve nakon toga je vezbanje gresaka. Poletis, obrnes krug ili dva, prelet iznad glave, eventualno neku vezbu za "prste" i to je to. Nakon tog vremena , a naoricito ako se desi da ga slupas, jednostavno nemas vise "adrenalina" da te drzi, vec si malo opusteniji i onda pocinjes u toj opustenosti da pravi grske i da lupas pticu.
Sve u svemu, jos nisam toliko sigurn da mogu da izadjem, ali sam poceo da uzivam u simulatoru i znam sta kad mogu da ocekujem. Znam da nije isto u realnom letenju, ali vec prsti rade sami, neke stvari su mi vec usle u krv.
U jednom momentu sam misli da kupim onaj mali Blade CpX ili kako vec, pa da probam sa njim da letim kad mogu, ispred kuce kad je mirno vreme. Mozda bi mi to bio dobar pocetak pre 450-ce.
Pokusao sam u par navrata da snimim letenje u simulatoru pa da postavim ovde, ali nisam bio uporan nije mi se dalo da se zezam i onako sam sa kompijuterima na ratnoj nozi
Uradio sam u medjuvreneu i setup za avione, i mogu da Vam kazem da uopste nije lose, sta vise za to bih smeo da se odvazim i da probam odma
Toliko za sad, a ako smognem hrabrosti mozda svetlost dana ugleda jos jedan helis.