RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Folija za stiropor
Anakin:
Jbg, moja greska. Nije pisao Bigneda nego tataBulik. Muda sam otegao dok nisam nasao post.
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,8302.msg51258.html#msg51258
Oblepi to folijom za avione, najlaksom koju nadjes. Sve ostale kombinacije sa tutkalima, lepkovima, kolacarskim papirima i sl. su vrlo relativne po pitanju rezultata a nabacices masu neminovno.
pozz
p.s. Ili zalepi dva crvena krugaod oracala na gornju stranu krila, a na donju po dve crne strafte i bice ti dovoljno za orijentaciju. Oracal jeste tezi ali na tu malu kolicinu neces osetiti razliku.
pnedic:
Koliko zakljucujem iz predloga, trebalo bi da nabavim nesto od ovih folija za presvalcenje. Jedan od ciljeva mi je bio i da folijom mehanicki ojacam krila, naravno bez velikog povecanja tezine. Ako je @ak za Rainbow koristio solite termofoliju, koja je lagana, mislim da cu se fokusirati da to.
@zbabic : ajde kad probas javi rezultat i ako je OK, javi koja je to firma u Beloj Crkvi gde si pazario foliju.
@ak i @ivanmagd : pogledacu u rcsrbija za solite film i ultracote u CVM.
@Anakin : da, nasao sam. Covek je koristio Oracover kojeg trenutno nemam.
@Vaci : probacu uljani lak (cini mi se ok ideja), mada mazanje cetkom tog laka (mislim) nije za ovaj posao posto ostavlja debeo neravnomeran sloj, koliko god si vest u moleraju
Dosta predloga ima, probacu ih sto vise, pa sta ispadne.
zbabic:
Samo malo vremena da nadjem (za koji dan), isprobam i obavezno javljam (folije: SolarFilm White i SolarFilm Yellow)
Da ne bude reklamiranje, napisao sam da sam folije kupio u Beloj Crkvi (mada sve pohvale za RC Srbija).
RC Srbija
Cara Lazara 12
Bela Crkva
tibeteagle:
Interesantan postupak. mmmm
Ovaj vid kaširanja stirodura sam koristio još pre oko 7 godina. Stavljao sam unapred odštampani inkjet papir od 80g sa svim detaljima. Mnogo je bolje kada je osnova stirodur umesto stiropola, ali i na tome se može sa malo više lepka. Obavezno treba namazati lepkom i papir. Osim braun papira za pakovanje može da se proba i sa papirom za tacne za pečenje, koji se prodaje u rolni u prodavnicama. Bele je boje i veoma je čvrst. Posle treba da se lakira sa nekom bojom na bazi vode i gotovo. Sa papirom se dobije tvrđa kora nego sa plastičnim folijama, a što može da podnese i pritisak, koji se javlja na gornjoj površini pri savijanju. To je važno kod tanjih krila i ne mora da se stavlja ramenjača. Nije termički osetljiv kao folija i na suncu se neće kriviti i javljati mehurići...
;namig
Vaci:
Upravo sam mislio na ovo sto je Tibeteagle zakacio, kada sam pomenuo papir. Bas taj video i bas taj postupak. Jeste, zahteva da mandas cetkom, da lepis i posle da farbas. Ali ipak je ovo takav hobi :) Hvala Tibeteagle, bas sam trazio taj video.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version