RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Folija za stiropor
ak:
--- Quote from: zbabic on February 05, 2013, 01:06:26 PM ---Samo malo vremena da nadjem (za koji dan), isprobam i obavezno javljam (folije: SolarFilm White i SolarFilm Yellow)
Da ne bude reklamiranje, napisao sam da sam folije kupio u Beloj Crkvi (mada sve pohvale za RC Srbija).
RC Srbija
Cara Lazara 12
Bela Crkva
--- End quote ---
Mislim da u rcsrbija nemaju solite vec solarfilm, on je nesto tezi. Solite je prilicno tanak, skoro za mikro modele.
Meni na 2-3kg modelima (1400mm-1700) nije dodao mnogo tezine (ni solite a ni solarfilm).
U svakom slucaju imas kod proizvodjaca tezinu pa izracunaj ugrubo povrsinu koju treba da pokrijes.
Ne treba zaboravljati da model pre svega treba da leti, a meni je licno bitnije da leti dobro, pre nego da izgleda dobro.
Evo neke okvirne tabele odnosa povrsine krila i tezine koji rezultira odredjenim letnim karakteristikama kao i odnosa snage i tezine.
http://www.rcmodelscout.com/RCAirplanePowertables.html
pnedic:
--- Quote from: tibeteagle on February 05, 2013, 01:24:53 PM ---Interesantan postupak. mmmm
Ovaj vid kaširanja stirodura sam koristio još pre oko 7 godina. Stavljao sam unapred odštampani inkjet papir od 80g sa svim detaljima. Mnogo je bolje kada je osnova stirodur umesto stiropola, ali i na tome se može sa malo više lepka. Obavezno treba namazati lepkom i papir. Osim braun papira za pakovanje može da se proba i sa papirom za tacne za pečenje, koji se prodaje u rolni u prodavnicama. Bele je boje i veoma je čvrst. Posle treba da se lakira sa nekom bojom na bazi vode i gotovo. Sa papirom se dobije tvrđa kora nego sa plastičnim folijama, a što može da podnese i pritisak, koji se javlja na gornjoj površini pri savijanju. To je važno kod tanjih krila i ne mora da se stavlja ramenjača. Nije termički osetljiv kao folija i na suncu se neće kriviti i javljati mehurići...
;namig
--- End quote ---
Ovo je super ! :)aplauz
Odavno mi je pala na pamet ideja da razblazim tutkalo do nivoa "mleka" i da povrsine (stirodura) premazem sa tim. Ali mi nije pala na pamet ideja da prekrijem povrsine papirom pa posle da ofarbam.
pnedic:
--- Quote from: ak on February 05, 2013, 02:19:23 PM ---
--- Quote from: zbabic on February 05, 2013, 01:06:26 PM ---Samo malo vremena da nadjem (za koji dan), isprobam i obavezno javljam (folije: SolarFilm White i SolarFilm Yellow)
Da ne bude reklamiranje, napisao sam da sam folije kupio u Beloj Crkvi (mada sve pohvale za RC Srbija).
RC Srbija
Cara Lazara 12
Bela Crkva
--- End quote ---
Mislim da u rcsrbija nemaju solite vec solarfilm, on je nesto tezi. Solite je prilicno tanak, skoro za mikro modele.
Meni na 2-3kg modelima (1400mm-1700) nije dodao mnogo tezine (ni solite a ni solarfilm).
U svakom slucaju imas kod proizvodjaca tezinu pa izracunaj ugrubo povrsinu koju treba da pokrijes.
Ne treba zaboravljati da model pre svega treba da leti, a meni je licno bitnije da leti dobro, pre nego da izgleda dobro.
Evo neke okvirne tabele odnosa povrsine krila i tezine koji rezultira odredjenim letnim karakteristikama kao i odnosa snage i tezine.
http://www.rcmodelscout.com/RCAirplanePowertables.html
--- End quote ---
Odstampano za analizu :) - Thanks
tibeteagle:
--- Quote ---Ovo je super ! :)aplauz
Odavno mi je pala na pamet ideja da razblazim tutkalo do nivoa "mleka" i da povrsine (stirodura) premazem sa tim. Ali mi nije pala na pamet ideja da prekrijem povrsine papirom pa posle da ofarbam.
--- End quote ---
Postupak kaširanje je prastari plakat postupak. Ja sam lepio i lakirao sa bezbojnim lakom na bazi vode. Pored razređenog drvofiksa, može da se proba još i lepilo za tapete. Dobija se u prahu i umeša se sa vodom koliko treba. Veoma je jako lepilo. Treba da se čeka najmanje 24 sata da vode ispari i tek onda se može videti koliko je tvrda kora i da nije ni teško.
mtesa:
pokrivao sam dva modela, cisto iz znatizelje, u oba slucaja je bio zagi u pitanju
prvog sam pokrio obicnim papirnim ubrusom koji se koristi u automatskim dispenserima po recimo toaletima i sl. Sirina trake je oko 30cm, struktura je kao malo grublji kuhinjski toaletni ubrus i u jednom je sloju.
Nanosio sam cetkom razrijedjen drvofix a ubruse sam prije postavljanja navlazio vodom iz one boce za sredstvo za pranje prozora.
Nakon susenja od 24 casa, dobio sam tvrdu koru koja se da brusiti i bojiti bilo cime.
kod drugog sam koristio isti postupak ali sam koristio braon papir za pakovanje koji je sa jedne strane sjajan a sa druge mat. sjajnu stranu sam okrenuo napolje. Tezina je malo povecana ali je dobitak na cvrstoci jos veci....
probao sam solarfilm, ako govorimo o istom, kod mene je to pisalo na kutiji, a namijenjen je zatamnjenju stakla na npr. automobilu.
Za postavljanje ovog filma, potrebne su najmanje cetiri ruke i dosta strpljenja, bar u mom slucaju.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version