RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Folija za stiropor

<< < (5/13) > >>

ak:

--- Quote from: mtesa on February 05, 2013, 09:40:32 PM ---probao sam solarfilm, ako govorimo o istom, kod mene je to pisalo na kutiji, a namijenjen je zatamnjenju stakla na npr. automobilu.
Za postavljanje ovog filma, potrebne su najmanje cetiri ruke i dosta strpljenja, bar u mom slucaju.

--- End quote ---
Mislio sam na ovaj, ne znam koji je za stakla.
Ovde je u pitanju polipropilenska folija  sa lepkom koji se aktivira toplotom.
Kao i ostale folije za presvlacenje modela prilicno jednostavno se oblikuje i odlicno lepi.
Folije za stakla koliko znam nisu termo folije?

tibeteagle:

--- Quote ---Ovde je u pitanju polipropilenska folija  sa lepkom koji se aktivira toplotom.
--- End quote ---
Sve termoskupljajuće folije za peglanje su od poliestera.
http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=37889

tataBulik:
Ja sam baš iz sussex-model-centre i nabavio "Oracover" foliju (btw. made in Germany) kojom sam oblijepio jedrilicu ASK21 iz tamo nekog topic-a.
Lijepi se super, tj. aktivira se na nižoj temperaturi, na peglu sam maltene mogao držati ruku, a to je nekih 80-90 stepeni.
Jedino što sam primijetio je to da mjehuri stiropora malo bubre, ali mislim da sa rezanim profilima od stiropora u kućnoj radinosti to ne bi bio problem.

Jedina jeba sa folijom iz Engleske je cijena. Koliko se sjećam 60x200cm sam platio oko 25€ što u odnosu na 60x500cm i 8€ iz HK izgleda...

Foliju iz HK nijesam koristio za stiropor, ali bi valjalo probati.  (pijemo)

mtesa:

--- Quote from: ak on February 05, 2013, 10:37:33 PM ---Mislio sam na ovaj, ne znam koji je za stakla.
Ovde je u pitanju polipropilenska folija  sa lepkom koji se aktivira toplotom.
Kao i ostale folije za presvlacenje modela prilicno jednostavno se oblikuje i odlicno lepi.
Folije za stakla koliko znam nisu termo folije?

--- End quote ---

U pravu si, nisu termo folije. Ali,....

Folija koju sam koristio dolazi u velicini 5mx1m. Jeftina je kao djavo. par eura. Imas deblju, nosecu foliju koja je providna i tanju koja se lijepi na staklo. Na tanjoj, bojenoj, foliji se nalazi nekakva smjesa koja se lijepi za prste. Dakle, probao sam na poprskam ljepilo u spreju po komadu stiropora i nakon 20tak minuta sam postavio foliju. Posto je jako tanka, povija se i na najmanjem dasku vjetra tako da sam je nepravilno postavio, ali ionako je bilo za probu tj. test. Nakon toga sam je malo presao fenom samo da vidim da li reaguje an toplotu i reagovala je tako sto je kompletan komad iskrivila :)
Planiram jedan model prekriti ovom folijom, ali kad nadjem vremena, jer sad mi je guzva na poslu.

pozdrav
miso

ak:

--- Quote from: tibeteagle on February 05, 2013, 11:30:26 PM ---
--- Quote ---Ovde je u pitanju polipropilenska folija  sa lepkom koji se aktivira toplotom.
--- End quote ---
Sve termoskupljajuće folije za peglanje su od poliestera.
http://www.sussex-model-centre.co.uk/shopexd.asp?id=37889

--- End quote ---
Gosn. Laslo, Solar film je polipropilenska folija i termoskupljajuca je.
Bas sam proverio na http://www.solarfilm.co.uk/ , mislio sam da sam pogresio.

@mtesa
probao sam nesto slicno ali je poluupotrebljivo. Ne skuplja se pravilno vec topi i deformise i nije mi lepilo dobro.
Meni nije vredelo maltretiranja za ustedjen novac a nisam siguran ni da mogu da se postignu isti rezultati.
Jako bitan momenat kod termoskupljajucih folija sto su izuzetno lake za oblikovanje oko nepravilnih povrsina.

Solarfilm debljine 0.025mm je tezine 50-65 grama sa cenom oko 8eur po m^2.
Za nesto vece letece krilo od 1680mm, 68dm^2 povrsine, poletne tezine 3kg je potrebno oko 2*0.7m^2*8=~11€.
Dodate tezine 57.5g*0.7m*2=80 grama, relativno zanemarljivo na 3kg modelu.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version