RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Izrada DLG jedrilice

(1/40) > >>

Vaci:
Cilj ce mi biti da sa budzetom od nekih 50 eura (manje vise) napravim DLG koji ce parirati mnogo skupljim jedrilicama koje se mogu kupiti gotove. Ako ne, onda bar da bude odlican i jeftin trenazni avion za koji nije potrebna kofa baterija da bi se letelo ceo dan.

Za pocetak, dobio sam sjajnu ideju na kojoj nisam hteo da stedim novac. Naime, telo jedrilice treba da bude cvrsto i lagano. Odmah na pamet pada karbon. Nekako mi se namece karbonska cev 8-1mm precnika, ali ove sa HK su malo teze, loseg kvaliteta. One kvalitetnije se tesko nalaze i skupe su. Onda mi pala na pamet fenomenalna ideja. Stapovi za pecanje!!!

Karbonski stap se pravi od TKANINE koja je spiralno umotana, veoma je lagan i uzasno zilav. Uz sve to ima konusni oblik koji odgovara estetici i funkciji tela jedrilice. Nasao sam segment stapa 10-12mm u precniku metar duzine, mase 20gr! Posto za moj DLG koji ce biti raspona 1,5m sam procenio duzinu tela od 90cm, odsekao sam siti kraj sa ojacanjem i time dobio fantasticno telo mase 17gr! Zidovi su izuzetno tanki, ali je kvalitet izrade super, i za ovaj tip jedrilice nije potrebno nista vise.

Posto sam sa time zavrsio, sada nesto malo kriticnije. Izbor profila za krilo je pao na AG18. Ne znam koliko to nekome znaci, jer meni nije znacilo apsolutno nista, ali listajuci internet nasao sam da je vise ljudi predlozilo ovaj profil.

Ako je bilo dobro za sve te ljude  ne vidim zasto ne bi bilo dobro jednom pocetniku.
Dakle krila od stirodura, raspona 1,5m, presvucena staklenom tkaninom i to ovom
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10905__Glass_Fiber_Cloth_450x1000mm_18g_m2_Super_Thin_.html
Sa karbonskim ojacanjem kroz sredinu krila (o tome jos razmisljam). Jer, ako presvucem krilo staklom, ne znam dal mi treba karbon, zbog torzije i jacine krila?
Toliko za sada

pnedic:
Evo ti dva linka sa bazom aeroprofila
http://www.worldofkrauss.com/foils/list - ovde imas dijagrame koeficijenta uspona i otpora za razlicite reinoldsove brojeve (kod modela su Re brojevi jako mali)
http://www.ae.illinois.edu/m-selig/ads/coord_dwgFmt/airfoils_dwg_format/?C=N;O=D - ovde imas mogucnost download-a profila u dwg formatu sto ce ti mozda trebati za stampu kada budes pravio profil po kojem ces da rezes stiropor.

Vaci:
Hvala ti, fantasticni sajtovi! Narocito ovaj drugi sa DWG, jako korisno.
Dopuna: Zasto su tim DWG fajlovima tj profilima odseceni repovi. Mislim na izlaznu ivicu?

Milos 94:
Zdravo,

čitao sam onaj prethodni post I reših da ti pomognem u tvojoj nameri. Ne znam da li je ovo pomoć ali proceni sam iz ovog videa.

Imaš čitavu seriju od istog autora koji do u detalje objašnjava šta je I kako radio. Ukucaj samo početak naslova I dobićeš još dosta toga.

Pozdrav I srećno.

pnedic:

--- Quote from: Vaci on February 28, 2013, 09:00:31 PM ---Hvala ti, fantasticni sajtovi! Narocito ovaj drugi sa DWG, jako korisno.
Dopuna: Zasto su tim DWG fajlovima tj profilima odseceni repovi. Mislim na izlaznu ivicu?

--- End quote ---

Da to sam i ja primetio. Cak neki profili su iscrtani od sitnih crtica. Medjutim sve to moze da se opravi za nekih pola sata. Mada ako ces da stampas, nemoras nista od ovoga da radis. Ali ipak vredi truda.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version