RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Izrada DLG jedrilice
Johann:
Na ovom snimku se vidi kako je secen vrlo tanak profil(mozda cak i tanji nego tvoj) sa cnc i to veoma uspesno (premotaj na 5:46)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hV79pjFDdRY#t=346s
Rucno ovako tanke profile je tesko iseci(nije nemoguce), ali kao sto rece Vlada-r bolje probaj negde da iseces na cnc sekacu...
tibeteagle:
Johanne postavio si odlične postove sa interesatnom teorijom sečenja. (thumb) Napalio si Vacia. :big smile Evo i ja da dolijem malo ulja na vatru. Bio sam i ja pre znatiželjan do koje male mere se može rezati stirodur na CNC sekaču. Rezultat je da se od 1mm može ići na gore. A taj 1mm se lako odšmirgla do 0mm, mislim na izlaznu ivicu. Evo jednog eksperimenta krila za mikro DLG. Ako se ovo može, može se sve.
Više slika:
http://s298.beta.photobucket.com/user/tibeteagle/story/5591
Vaci, nikad ne reci nikad ,mislim na napredne tehničke stvari. Primitivizam je ipak ograničeno u sečenju penastih materijala, obično zbog subjektivnog faktora, mislim na tresanje ruku i sl. Ja sam bez ikakvih ručnih eksperimentisanja znao da se ništa ozbiljno ne može napraviti ručnim vođenjem, pa sam odmah napravio jednu mašinicu i nisam zažalio. Pa ti vidi dotle želiš da se upuštaš u modelarstvo. Ako dođeš preblizu "modelarskog motora", uhvati će ti rukav klinasti kaiš u remenik i nema izlaska. (nene)
;namig
Vaci:
Jao Tibet tebra... 8) Ja da ne mislim da je CNC masinerija korisna ne bi pravio glodalicu. Al tako me mrrrrziiii da pravim sad jos jednu... Pa ako su ljudi pocinjali ovaj hobi turpijom vajda ja mogu bez jednog CNC sekaca. Mogu ja da "turim" balzu u glodalicu i da odradim ovo sa rebrima. Al mi nekako na izgled jeftinije, brze i lakse sa penom. I dalje tako mislim, samo da nadjem pravu kombinaciju.
Prvo, mnogo je izgleda optimisticno da isecem rukom stirodur na 0,5mm. Stavicu 1-1,3mm pa cemo videti.
Drugo, izgleda da nisam posvetio paznje zatezanju zice. Prilicno mi deluje labavo. Zna li neko kojom silom (ili masom) da zategnem zicu duzine 90cm? Imam i 0,5mm i 0,7mm zicu.
Trece, ako u nekom trenutku ludila budem resio da napravim CNC sekac, hoce li mi neko pomoci oko pravog softvera? Mozda i oko kupovine komponenti. Mehaniku bi i napravio, al me mrzi da se opet majem sa elektronikom. Ne znam ni koliko bi kostali drajveri... eto sad razmisljam i o tome.... 4e
Da napravim neki model ovim sto imam, pa kad prodje vreme ako i dalje budem zainteresovan za samogradnju moze i neki sekac pene. ;)
tibeteagle:
Ne možeš dršati konstantno zategnuto i voditi žicu precizno. Barem napravi ram i razapni kako je već pre bilo reči. To ne košta puno. Onda ćeš imati više šansi za dobar rez. Važna je i konstantna brzina pa možda žeš da pogodiš. Problem je sa šablonima da kače žicu. Najbolje je samo ako su od gvozdenog lima na kojem najlakše klizi žica i to sa poliranim ivicama. Ne treba šablon na manju stranu...
Ako imaš već CNC glodalicu sa upravljanjem, treba ti samo mehanika sa motorima, a elektroniku uzmeš od glodalice. Na netu ima dosta jednostavnih konstrukcija, a kako se vidi mnogo njih pravi od otpadnog drveta. Za upravljački softver nije problem, jer ima ih više. ;namig
tibeteagle:
Sa ovakvim kinematskim ili gravitacionim možeš da dobiješ ono što želiš. Stvarno ne treba puno da se napravi. Gravitaciona sila obezbeđuje konstantnu silu povlačenja što znači konstantnu brzinu pomaka. Poluga ispred stola ubezbežije da put obeju strana bude različit u meri koji je potreban za dati konus...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version