RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Izrada DLG jedrilice

<< < (8/40) > >>

Vaci:
Jesam napravio neki pvc ram al to mi neozbiljno, izgubio snagu za 1 dan. Zato i pitam kojom se silom zateze zica, pa da napravim ljucki ram. Sta si mislio pod "ne treba sablon na manju stranu..."?
Sablone pravim od staklolita na cnc-u i super su glatki. Mozda ih isprskam i teflonom, tada nema sanse da zapne nigde...
Na zalost, glodalica ima samo 3 ose, pa bi mi falio 1 drajver. A i necu da rasturam glodalicu. Pre bi kupio drajvere negde na netu. Sutra cu pokusati ponovo sa novim sablonom i boljim ramom, pa cemo videti.... (work)

tibeteagle:
Žica treba da je nategnuta toliko, koliko žica može da izdrži, a da ne pukne. Znači što više.
Ako vodiš ručno ram, dovoljan je jedan šablon. Ali fizički je nemoguće izrezati sa jednim šablonom ovako tanko krilo, jer je debljina reza velika na delu gde reže kraj krila zbog sporijeg prolaza žice. Tamo žica ne dodiruje materijal i reže sa toplotnim zračenjem i tako se debljine susreću na tankom delu.  Vidi tvoj primer. Ako se žuriš rez je talasast i ne tačan, jer se žica savije. Ako se ipak reže sa šablonom na kraju sa nekom od metoda, šablon na kraju treda da je deblji odnosno da je uračinata veća deblina reza. Kako vidim to nisi uradio na manjem šablonu. E sada uradi ovo  :sljus. Putanja mora da bude drugačija na oba kraja da bi se dobilo ono što treba. Dakle kinematski ili CNC mehanizam zbog konstantne brzine i tačne putanje po metalnom ili softverskom šablonu i tačka.

Sloja staklenog platna se stavlja 1, 2, 3 ili više u zavisnosti od vrste i opterećenosti konstrukcije. Na tvoj treba što manje zbog težine.

Krajevi krila na avionima su zaobljeni zbog boljeg strujanja vazduha. Logično.  mmmm

;namig

Vaci:
Posto je ostalo samo da se testira CNC sekac vrelom zicom, uskoro se vracam na jedrilicu. Imao sam vremena i da procitam i da razjasnim neke stvari, ali me interesuje nesto sto nisam mogao da dokucim.
Gledajuci one polare, dijagrame odredjenih profila, lepo su dati Cl, Cd i pri kom napadnom uglu je maksimalni odnos Cl\Cd. E sad, dali to znaci da je najbolje da se krilo sa tim profilom stavlja bas pod tim uglom, ili bas i ne mora da znaci? Ovo je jako bitno i zanima me koje stvari ulaze u donosenje te odluke? Dali je bolje uzeti ugao sa najmanjim Cd kada se radi o jedrilici?
Nadam se da je neko voljan da mi ovo pojasni.

svrco:
Vaci sta kazes na ovo?

Vaci:
Reci cu samo ovo. Znao sam da nisam lud, a sad imam i dokaz :P hehehe
Samo je mnogo veliki ugao pod kojim su krila sastavljena, ja ne bih isao toliko. Inace perfektna stvar, pravi zvuk kao da ce nekome glavu da otfikari :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version