RC MODELI JEDRILICA > THERMAL

Izrada DLG jedrilice

<< < (18/40) > >>

saxpg:
BASF stirodur je bolji zato sto su mu karaktristike skoro kao balza, jaci je duplo u odnosu na druge sto se tice cvrstine, kada se reze zicom, na njemu se stvara tanka korica koja je cvrsta kao plastika, brusi se jako dobro sa svim granulacijama brusnog papira. Zato mislim da je dosta bolji od roze stirodura.

Ovo za konstrukciju si u pravu, cvrsce je kada je jezgro puno i to je bolja varijanta jer se sa manjom kolicinom epoksija i platna dobija veca cvrstina u odnosu na prazno jezgro. Povlacim rijec :)

Krilo koje sam ja pravio bilo je od obicnog stiropora, presvuceno balzom od 1mm i kasnije presvuceno najtanjim staklenim platno i epoxijem, bez vakumiranja. Porsinu sam posle brusio i farbao, tako da nije bio neki poseban izgled, ali je bilo jako cvrsto krilo.

EDIT:

Mozda ce ti koristiti ako vec nisi vidio ovo na Ebay-u. Tip iz Hrvatske pravi trupove za pristojnu cifru. Ako se uzme da je postarina besplatna za neke artikle, ima trupova po 30tak eura.

http://www.ebay.com/sch/nikolapr10/m.html?item=271201830152&pt=US_Radio_Control_Control_Line&hash=item3f24e38508&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562

Vaci:
Evo isekao profil od stiropora, nista lakse. Tvrdopresovani, najtvrdji.

Eto mozda bi i prosao sto se tice cvrstine, ako neophodno da bude naaaajlakse. Ali evo problema. U stiroporu ima rupa, rupa... rupcaga. Dok se to popuni i zagituje, mislim da bi se dosta otezalo... Mozda vredi pokusati, ali ne verujem da se mnogo dobija time.

tibeteagle:
Vaci, odlično je što te je uhvatila istraživačka groznica. Na kraju ćeš da shvatiš zašto je ovo mnogo duži, ali interesantniji put do modela.

Jeste da je žuti i plavi nešto finiji, ali Austroterm roza od 2 i 3 cm je veoma slične finoće naspram 5cm koji je najgrublji i treba ge izbegavati kada je to moguće. Finoću moćeš da dobiješ na površini sa finim šmirglanjem. Mislim da sve to svakako pokriva stakleno platno adekvatno natopljeno i da se ništa od toga na kraju ne vidi. Možeš da daš i jeftiniju osnovu i to sa eko lakom na bazi vode u dva sloja sa finim šmirglanjem posle svokog. Sa time će se zatvoriti sve pore i dobiti dovoljno ravna porvšina.

Smole se mogu bojadisati sa pigment pastama, pa to možeš isto da nabaviš kasnije u nijansi kojoj želiš.

Stiropol nije dobar za tanka krila.

saxpg:

--- Quote from: tibeteagle on May 11, 2013, 05:13:22 PM ---
Stiropol nije dobar za tanka krila.

--- End quote ---

Sa ovim se ne bih slozio zato sto se ovdje radi o krilima koja imaju omotac, tako da bez obzira sto su tanka stiropor je dovoljno jak da da formu. Neki proizvodjaci kao Reichard i Art Hobby koji prave dobre jedrilice koriste stiropor, i to onaj najmeksi.

http://pisaneli.wordpress.com/2010/04/02/art-hobby-hyper-1-5m-hlg/

vlada-r:
Mozda je bolje ovo sto SAXPG kaze, da laminiras balzom od 1mm krilo i posle da nabacis 1 sloj tkanine.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version