RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

P-38 Lightining

<< < (2/5) > >>

magic:
Koliko ocekujes da ti model ispadne tezak i koje motore planiras?

poz

NoX2:
Krila za sad imaju po 80g. Ne znam kolko ce izaci jer nemam iskustva :) nadam se sto manje :)

A za motore ne znam.. Bice na elektriku sigurno jer je to moj teren, al zavisi i od budzeta :D Nisam razmisljao o motorima. U prvu ruku sam mislio da napravim samo avion, pa naknadno da ubacujem elektroniku i motore. Ne znam dal je to pametno bas, al ne znam dal cu moci da istresem od jednom kses za svu elektroniku :/ Mislio sam prvo da uzmem ... (mnozina od servo :D :D :D), pa zatim baterije, upravljac sa prijemnikom, motore, propelere....... A pre toga  da uzmem neki program za simulaciju. Mislio sam da uzmem dx5e jer sa njim moze phoenix, al bice mozda jos  jedna tema bas u vezi toga. Da sad ne skrecemo sa ove.

magic:
Kako hoces, ali to nije neka druga tema nego upravo je sve to vezano za model. Zato sto moras da predvidis mesto za baterije tj. da predvidis neki prostor gde ce one stajati a gde ces moci lako da im pridjes. Isto tako najbolje je da motore direktno kacis na firewall bez nekog nosaca a to zavisi od dimenzija samog motora koja je povezana sa ukupnom masom modela itd.

Mali i veliki avioni se ne prave na isti nacin, tj. prave se jako razlicito u smislu materijala koji se koriste. Ocigledno je da imas jako malo iskustva a jako puno entuzijazma. Nadam se da ce se ljudi koji imaju mnogo vise iskustva u gradnji malih modela ukljuciti u diskusiju jer ako nastavis sam ovako kako si zapoceo bice to samo jedna maketa da visi sa plafona ...

BTW sve stanice mogu na Phoenix.

Sve sto ti pisem je iz najbolje namere!

poz

NoX2:
Nije sad da nisam uopste razmisljao o tome. Msm, zato sam i otvorio temu :) Nisam jos dosao do kabine, ali vec razmisljam kako da je uradim da moze da se otvara i da u njoj ima prostora za svu elektroniku, baterije i (opet mnozina od servo). Bilo bi dobro kad bi mi neko preporucio sta da uzmem, koje motore i ostalo, pa da vidim dimenzije i ostavim mesta za to, a posle malo po malo kupujem i ubacujem. 
One delove za trup jos nisam uzeo da busim jer ne znam gde ce tockovi i da li ce u njega ici servo. To bi bilo dobro da mi neko okaci neku semu mahanizma za tockove. Ne znam dal je jedan servo dovoljan da iz izbacuje i uvlaci ili moram vise. Da li moze prednji tocak da se zakaci na servo od  rudder-a(ne znam kako se zove taj deo na srpskom. Kontam da nije krma).

tibeteagle:
Pozdrav.
Izabrao si složeni model s obzirom da nemaš iskustvo u gradnji. Plan je više skica nego plan. Nema važnih detalja. Takvi su free planovi sa neta. Trebao si da praviš veće, barem 120cm raspona. Scala modeli koji su komplikovani kao ovaj se bolje rešavaju u većem formatu i lako se ugrađuju delovi ili konvertuju na elektro pogon. Za rebra krila si upotrebio relativno debeli materijal. Velika je i česta greška što se ulazi u gradnju bez plana na kojem treba da je već ucrtan svaki deo, kao motor, akumulator, ležište servoa sa polugama, mesto za prijemnik, vratanca za zamenu akumulatora, trap sa točkovima i ostalo.
Ako se pristupi nekom modelu scala tipa, osnova je uvek jedan veliki originalni avion. Nađe se plan originala i konstruiše se za model u određenoj razmeri. Naravno ovaj put biraju oni koji znaju kako da reše detalje iz iskustva gradnje jednostavnijih.
Kako Magic kaže, ovo može da ti ostane kao maketa, ali da poleti na RC je mala verovatnoća, to se već sada vidi. Model ove veličine ne sme da bude letno teži od 600g, a već u startu imaš tešku konstrukciju, koja je dobra i za dva puta veći model. Ako doračunamo dva motora, dva ESC-a akumulator od najmanje 150g... bi će teško. Stajni trap bi funcionisao samo na betonu ili asfaltu. Na travi nema smisla i obično se i ne stavlja. Ovako mali modeli se staruju iz ruke i sleću na travu.
Ja pravim male borbene avio modele baš ove veličine 800-900mm raspona od stirodura za RC kombat. Već odavno mi je u planu da sa ovom tehnikom napravim i neki dvomotorac, možda baš ovaj, ali će biti barem 1000mm raspona. Evo prolistaj ova dva sajta da vidiš neke postupke gradnje i delove za pogon koje sam upotrebio.
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,4376.msg24900.html#msg24900
http://www.rcfly4um.org/index.php?topic=7766.0
 ;namig

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version