Neki od vas su već upoznati sa mojim novim modelom, zvanično predstavljenim nedavno u Valjevu (skup modelara 2022), pa je redno da dam malo više informacija.
Izvinjavam se što nisam pokrenuo temu kad sam počeo da ga radim jer (opravdano) sam sumnjao da će proći mnogo vremena od ideje i početka projektovanja pa do prvih letova. I tako je i bilo, odužilo se to sigurno godinu i po dana, možda i više.
Dugo sam sam želeo da imam jednog pravog, lepog, trener modela poput Graupnerovih klasika Amateur, Maxi, Taxi I, Taxi II i onda ko zna kako nabasam na plan od Trainer 40 i prisetih se detinjstva kako sam u jednoj radionici (kroz prozor) blejao u jedan takav model. Tako da je odluka pala.
Odmah sam se odlučio da model prepravim na elektro verziju (odavno sam završio sa benzincima). Tako da sam krenuo od prebacivanja plana iz pdf-a u plan za AutoCAD. Nakon što sam originalni plan ubacio u CAD, odlučio sam se da opet modifikujem model i da i trup radim konstruktivno i presvučem ga folijom. Predviđena težina od 2,5kg mi je bila previše. Modifikacije su počele (praktično projektovanje novog modela koji će da izgleda kao ovaj na slici). Nakon dosta filozofije i crtanja-brisanja-crtanja došao sam na nešto ovako
Trup sam odlučio da radim od smrekovih letvica 7x7 mm koje će biti fiksirane sa poprečnim rebrima od aviošpera. Na ovoj slici su "slojevi" okvira od letvica
Rep, takođe konstruktivan, ali modifikovan malo u odnosu na original. Kombinacija smrekovih letvica 7x7 i balze od 8mm (posle išmirglane)
Krila, takođe konstruktivno. Opredelio sam se za originalni profil koji je mnogo širi od profila ostalih (gore pomenutih) trenera. Kombinacija aviošpera 4mm i balze 3mm (nisam imao aviošpera od 3mm a nedovoljno od 2mm). Takođe sam rebrima isekao otvori da bi ih olakšao. Ramenjača je kutijasta.
Nakon što je crtanje i planiranje završeno, spremio sam fajlove za rezanje na laseru (po bojama : zelena=balza 3mm, braon=balza 2mm, plavo=balza 8mm, ciklama=šper 4mm i preostala dva dela od balze 1mm). Prethodna slika nije bila OK (duplirao sam balzu 3mm)
Rezanje na laseru je išlo dobro, osim aviošpera koji je bio izuzetno "ljut" al je i on popustio nakon drugog prolaza.
Balzu sam uglavnom nabavio u Sitologici (moram da ponovim da su nenormalno skupi, ali ipak imaju najbolju balzu trenutno u BG- koja je meni dostupna). Aviošper od RC Srbija (imali još na stanju). Smrekove letvice u Okov centru u BG. Foliju sam imao od ranije.
Posle ovih priprema je (konačno) usledila gradnja, manje-više brzo uz dosta prekida zbog drugih aktivnosti, letenja i sličnih "obavezujućih" stvari. U međuvremenu sam i radio prepravke na Canadair-u. Nisam vodio "hroniku" gradnje modela, ali ono što imam to je u slikama ovo:
Sklapanje krila
Ovde se vidi ležište za ramenjaču koja je karbonska cevka kvadratnog preseka 8x8 u kvadratnoj karbonskoj cevi 10x10 (to je ono što sam našao u RC Srbija).
Nakon kreiranja kutije ramenjače i plankiranja (sa balzom 1mm). Crveno, belo, crni kablić je za servo (svako krilo ima poseban servo za elerone) a plavo-bele žice su za signalizacione svetiljke na krajevima krila.
Kad smo već kod tih signalizacionih lampica (koje sam odlučio da stavim na model) odlučio sam se za osnovnu "konfiguraciju". Takođe ugrađeni su "landing lights" koje palim na switch sa stanice. Ostala signalizacija koristi posebnu elektroniku koju sam radio a "glavnokomandujući" je arduino nano. I ta pločica mi uzela nenormalno vremena. Morao sam da učim novi program (za crtanje štampanih šema), učim teoriju elektronike (ja sam energetičar pa mi je elektronika crna rupa
) i onda jurenje kako da napravim štampu. Srećom, na kraju, nađoh neke Kineze koji mi za 5$ (sa shipping-om) napraviše 5 pločica.
Montirano u modelu to izgleda ovako
a sama pločica je
Daaaaa - MOTOR zaboravih. Na HK sam iskopao (među poslednjim komadima) dosta jak motor Turnigy G32, 600KV mislim da je 3542. Nažalost nema ga više na HK.
,
Ispostavilo se da je izuzetno "rentabilan" motor, što bi rekli "malo troši" a ima puno snage. I što su i drugi (ne samo ja) primetili izuzetno tih sa propelerom 12x8.
Nastaviće se...