RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Problem pri laminiranju stirodura

(1/5) > >>

Vaci:
Pokusao sam da zalepim karbonsku maramicu za stirodur, kvalitetnom epoksi smolom. Stavim maramicu na voskirani papir, i namazem smolu. Odlepim je i prekrijem mini profil krila od stirodura. Profil nisam smirglao, vec kako je izvadjen nakon rezanja zicom tako sam stavio maramicu preko njega. Sta se sad desava, maramica natopljena epoksijem se NI MALO, ama bas uopste ne lepi za stirodur. Pokusam da stavim voskirani papir preko nje da epoksi ne stoji na otvorenom, ali kako mrdam papir tako se maramica odvaja od stirodura, vise se lepi za papir (vosak).

Posto je ovo moj prvi kontakt za ovim materijalima, moze li neko da mi kaze dali je ovo normalno? Kao da je stirodur voskiran a ne papir. Kako vreme prolazi smola je sve lepljivija, ali ne i za stirodur. Dali je drugacije ako se malo osmirgla? Ovo mi je veliki problem.

srdjan012:
Ja sam radio laminiranje stirodura sa aero smolim i 18gramskim staklenim platnom. Stirodur nakon secenja vrelom zicom osmirglao sam lagano sitnom smirglom (400) da sravnim sve neravnine od secenja. Nakon toga krilo sam oprao mlakom vodom i ostavio da se osusi. Sledeceg dana razmutio sam smolu, premazao krilo od stirodura tankim slojem smole, stavio tkaninu i lagano cetkicom utapkavao tkaninu u smolu koja je namazana na krilu od stirodura. tamo gde je bilo nedovoljno smole tkanina nije upijala smolu pa sam dodavao pomalo smole. Nakon zavrsenog utapkavanja/rasporedjivanja tkanine na stirodursko krilo, jos jednom sam premazao tankim slojem smole celi tkaninu. Ovo sam izveo od sredine prema krajevima jer je tkanina toliko tanka pa sam time izbegao "grpkanje/boranje" tkanine. Nisam uocio nikakvo odvajanje tkanine od stirodura.

Voskirani papir i karbonsko platno nisam koristio a nije mi ni trebao uopste...to je moje iskustvo sa stirodurom,smolim i tkaninom.

nedbojsa:
Mora smola da krene prvo sa želiranjem pa sa očvrćavanjem da se ne bi odlepljivalo, epoxy nije kontaktni lepak pa da sve ostane u mesti nakon što prisloniš. Zamešaj dobro smolu, premaži tkaninu, prisloni, a zatim lepo nekom četkicom istisni vazduh između pene i tkanine i smole i čekaj, Poželjno je da vakumiraš pošto su onda rezultati drastično bolji!

P.S. Ako ti se žuri možeš i da podigneš temperaturu između naprimer na oko 30°C smola će početi da vezuje za oko 30 manje vremena i oko , a na 60C° smoli treba dva sata da sazri dok joj na 20°C treba 7 dana.

Vaci:
Hvala na odgovoru. Znaci ako pokusam sa vakumiranjem posle necu imati problema da se kompozit odlepi od stirodura? Mislim, zasto bolje prianja na voskirani papir nego na stirodur i to u skroz tecnom stanju, to me bas kopka? Valjda nakon ocvrscivanja to nece biti problem?
Dali je neophodno da se krilo smirgla pre "epoksiranja"?

nedbojsa:
Ma ne treba ti uopšte voskirani paprir, iste rezultate ćeš dobiti i sa nekom PE folijom, naavno da treba da se očmirgla nekom sitnom šmirglom čisto da otvoriš pore da bolje prilepi. Ako je glatka površina nakon sečenja može uopšte da se ne zalepi, kao što se naprimer uopšte ne lepi za pe foliju i druge plastčne materijale.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version