RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
F18 Hornet EDF, EPS iz Hobby King-a
tataBulik:
Nijesam mogao odoljeti ovom aviončiću sa HK (moj prvi EDF):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__10359__F_18_EDF_Plug_n_Fly_RC_Jet.html
Nakon što sam ga sklopio:
Model je izrađen od EPS-a, obrada je odlična, a izrada (sklapanje) k...c, kao da su ga sklapali slijepi i to nogama. Mislim prvenstveno na šarke elerona, elevatora, poklopce baterije i prijemnika... To sam naravno i očekivao (za 60€), ali nakon što sam sve slomio, obradio i ponovo ulijepio, ispao je solidan aviončić.
Težina bez baterije je 510g + baterija 1300mAh 3S 30c 115g = 625g što i nije tako loše za avion raspona 70cm (krilo je široko - velika površina), dužina je 103cm.
Po forumima ga hvale kao stabilnog letača, mnogi slijeću bez gasa (možda zbog onih "krilnih patrljaka" što se protežu duž skoro čitavog trupa i povećevaju ukupnu površinu krila).
A sad kineski problemi. Ono što me malo zbunjuje (i nervira) je sledeće:
U specifikaciji piše da je dovoljna baterija 1300mAh 3S 20C?!. ESC je 30A, motor B2025 (4300kV). Kada sam prikopčao bateriju koju imam sa 30C amperažom (30x1,3A=39A) na punom gasu nakon 3-4sec ESC gasi motor zbog, vjerovatno, pada napona. Inače, baterija se ugrije na nekih 40-ak stepeni, a autonomija nekog normalnog rada na 70-80% gasa ne može biti veća od 2-3min. Sa predloženom od 20C bi vjerovatno radio 10sekundi. Što se tiče karakteristika motora, zadovoljan sam, na punom gasu ostvaruje fin potisak (iz ruke) iako kažu da bi valjalo da je malo jači.
Zanima me šta može biti problem u cijeloj priči?!
Još jedna stvar što me nervira su dugi kablovi od baterije do ESC-a - oko 50cm!!! Ima li na njima nekog značajnog pada napona?
Naravno, meni ne treba EDF jet vrhunskih performansi, već jedan modelčić za početnike od kog očekujem samo da se održava u vazduhu barem 5-6min, a o budženju bih razmislio.
saxpg:
Cestitke! Dobro da si potrefio model koji moze da se naruci sa HK, ja koji sam god probao bilo je "unable to send to Montenegro"
miša2002:
--- Quote from: tataBulik on May 16, 2013, 02:17:59 PM ---........
A sad kineski problemi. Ono što me malo zbunjuje (i nervira) je sledeće:
U specifikaciji piše da je dovoljna baterija 1300mAh 3S 20C?!. ESC je 30A, motor B2025 (4300kV). Kada sam prikopčao bateriju koju imam sa 30C amperažom (30x1,3A=39A) na punom gasu nakon 3-4sec ESC gasi motor zbog, vjerovatno, pada napona. Inače, baterija se ugrije na nekih 40-ak stepeni, a autonomija nekog normalnog rada na 70-80% gasa ne može biti veća od 2-3min. Sa predloženom od 20C bi vjerovatno radio 10sekundi. Što se tiče karakteristika motora, zadovoljan sam, na punom gasu ostvaruje fin potisak (iz ruke) iako kažu da bi valjalo da je malo jači.
Zanima me šta može biti problem u cijeloj priči?!
......
--- End quote ---
Moraš izmeriti koliku struju "vuče" motor. Po upotrebljenom ESC-u ne bi smela biti veća od 30A, mada je i to previše za njega. Po, tamo nekom pravilu, idealno opterećenje bi bilo oko 22A max...
Verovatno dolazi do pregrevanja ESC-a, pa proradi termo-zaštita...
Ako kablovi nisu vrući, ne obraćaj mnogo pažnje na dužinu. U principu je bolje da su malo duži - lakše se manipuliše baterijom!
30C je opterećenje baterije koje može da trpi ta baterija, a ne ono koje je u kolu...
Pozdrav
Miša
PS ili ti BTW
model jako lepo izgleda, bar na snimcima, mada, ja lično, ne volim modele od tog materijala.
tataBulik:
Hvala,
Sale, ja sam na konto tvoje konstatacije u vezi sa slanjem za CG imao ozbiljnu prepisku sa njima. Pored ranija jedina dva ograničavajuća parametra - težina do 5kg i LiPO do 3300mAh, sad imaju i neku razvijenu dimenziju paketa, saberu sve dužine stranica paketa, pomnože sa tralala, dodaju PDV, udare na kvadrat... kako god obrneš, zajebu te.
Ograničenje te ukupne dimenzije je 2m, ali i ako je ispod opet ne važi pravilo.
Ono što je sigurno, a sve će zanimati je to da kada se naručuje JIT item (veći paketi koji su im u drugom skladištu), mora se uz njega naručiti bilo šta iz glavnog skladišta - manje stvari (motori, ESC, šarafčići, šarkice, sitne džidža-bidže) i tada je pošiljka moguća. To mi je objasnio neki njihov lik sa customer suport-a. Takva situacija je bila i sa F18, njega ne možeš naručiti posebno, ali kad sam ubacio i ono sranje za bušenje drvenih elisa, proradilo je.
Još jedna napomena, kad kažem sitne stvari ne mislim na LiPO baterije, njih iz nekog razloga ne prihvataju u velikim paketima bez obzira na težinu i kapacitet, i opet pošiljka bude onemogućena.
Na kraju, ako se sve ispoštuje, opet može doći do zastoja zbog same konfiguracije sajta, a to se rješava (opet savjet lika iz HK) brisanjem web istorije, spamova... restart računara... čak mi je savjetovao da kao pretraživač koristim Google chrom???!!!
A sad da se vratim na temu,
Mišo, hvala na informaciji. Nijesam mjerio struju, a planirao sam, mada ESC se ne grije uopšte (možda iznutra jer je kompletan umotan u izolaciju).
Što se tiče struja jasno mi je šta je šta i baš me zato zbunjuje situacija - motor ne može povući više ampera nego što mu ESC dozvoljava, tj. baterija ukoliko je manje max amperaže od amperaže ESC-a, tj. ako je ESC max 30A kako maltene trenutno ugrije bateriju koja može dati 30C - 39A kontinualno i 40C - 52A kratkotrajno (10-15sec)???
Moram izmjeriti struju, ali prije toga ću probati sa baterijom 2200mAh 30-40C da vidim šta se dešava, ako i nju bude grijao ili prebrzo praznio, najvjerovatnije će avion završti na vitrini ili u smeću, mada može biti dobar za razgorijevanje roštilja umjesto fena - tu mi je dobar i ler gas.
(pijemo)
magic:
--- Quote from: tataBulik on May 16, 2013, 10:58:03 PM ---Što se tiče struja jasno mi je šta je šta i baš me zato zbunjuje situacija - motor ne može povući više ampera nego što mu ESC dozvoljava, tj. baterija ukoliko je manje max amperaže od amperaže ESC-a, tj. ako je ESC max 30A kako maltene trenutno ugrije bateriju koja može dati 30C - 39A kontinualno i 40C - 52A kratkotrajno (10-15sec)???
--- End quote ---
Apsolutno netacna konstatacija. ESC ne ogranicava NISTA! Ako neki ESC ima oznaku X to znaci da on samo tih X ampera moze (u teoriji) da propusti u kontinutetu trajno i uobicajeno X+20% na nekih 15s. Ako isporuceni kombo vuce vise od 30A onda ce se kontroler prepoteretiti i iskljuciti ili izgoreti.
Problem sa HK je da (uobicajeno) motor i ESC koji idu uz neki model su obicno djubre i to treba odmah baciti i zameniti sa odgovarajucim. Ja sa EDF-ovima nemam iskustva da kazem npr. taj. kV ide uz taj precnik ventilatora i tom baterijom, ali ono sto je sigurno je da zbog izuzetno male efikasnosti celog sistema uvek rade na nekom svom maksimu da bi to iole imalo neku tezinsku opravdanost i samim tim traze jako dobre baterije, minimum 40C, a i tada one ne traju dugo na takvim modelima. Ja ih zbog toga izbegavam u sirokom luku ...
poz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version