Nakon zutog Fokkera, kojeg smo sastavljali kao maketu, napravili smo i za sebe jedan ali da je u letnom stanju. Ovaj je u kolor šemi Red Baron-a
Plan je bio, da model nosimo na III skup modelara u Valjevo, ali pošto nismo uspeli da i njega upakujemo, ostao je kući. Realno, ti prvi letovi ni ne rade se pred velikom publikom i na nepoznatom terenu. Aerodrom, pista u Divcima mi je već poznat, ali opet, puno ljudi...
Sutradan, znači zadnja nedelja juna 2020, isto vruć dan, ali sa jako malo vetra. Doduše vetar je bio malo neprijatan jer je stalno menjao pravac. Na Čeneju sam sastavio krila i proverio sam sve još jednom
Malo sam ga taksirao po travi, da vidim uopšte kako se ponaša
Teoretski ne bi trebaloda se desi ništa loše, ali opet... Polako sam dodavao gas, kad se u jednom momentu odlepi od zemlje.
Dosta toga negativnih komentara sam se naslušao u vezi ponašanja ovog modela, pogotovo u ovoj veličini, ali džabe to meni sve. Ako ja nešto hoću da napravim (mada izradu ovog modela je insistirala Erika), ja to i napravim a posle i poletim
Dakle, ponašanje jeste malo drugačije od ostalih modela, ali sasvim je u granicama mojih zahteva. Zaokreti su odlični ali svakako zahteva asistenciju sa kormilom pravca. Onda i daje utisak ponašanja pravog aviona Dr.I
Nakon 5 minuta, to je vreme kad zapišti štoperica pri prvom letu modela, da ne bih slučajno ostao bez snage u bateriji, da treba da ga sletim
Nakon drugog pokušaja i prilaz bio bolji, sletim ga ali nažalost, prevrnuo se
Na sreću samo je popustila podloška točka, do loma nije došlo. Uzrok prevrtanja je bio ne baš idealno pokošena trava u kombinaciji sa blagim bočnim vetrom.
U svakom slučaju zadovoljan sam sa ponašanjem modela, mada nije za vetrovito vreme. Sledeći put, kad budu bili dobri vremenski uslovi, evo ga opet na livadi
Fotke i tekst od prve letve do prvog leta imate na mom blogu, na linku:
http://bit.ly/2M1UiMMDR1REDBARON