Prateći razne strane forume primetio sam da je u poslednje vreme postao pravi hit da se Epo modeli i drugi stiroporci delom presvlače folijom za toplu plastifikaciju. To je inače ona folija koja služi za plastificiranje dokumenata, id kartica... moj eksperimet je bio sa folijom od 100 mikrona pošto sam je već imao, U suštini folija koju sam ja koristio je prilično debela i teška, ali za zaštitu stomaka epo jedrilice mislim da je savršena. ljudi masovno presvače stomake modela, napadne ivice krila ili je koriste za ukrućivanje krila. Inače aplicira se bez ikavih problema modelaskom peglom.
Da rezimiramo odnmah dve stvari:
- Prilično je teža od namenskih folija za presvačenje modela
- Nije baš pogodna za presvlačenje modela od balze pošto se ne skuplja kao namenska folija.
Prednosti po meni:
- Solidno je čvršća od namenskih folija
- Praktično je nevidljiva tj. daje glossy sjaj modelu, mada ima i mat folija ali su sve bezbojne.
Kako prvi put radim presvačenje modela uopšte, nekom od folija, plus što je ova debela čitavih 100 mikrona ja sam zadovoljan rezultatima presvlačenja, ima par greškica na trupu ali nije strašno. Ostaje da se vidi kako će se ponašati u eksploataciji no otom potom.
I za kraj jedna slikica jedva je vidljiva folija i lepljena je preko trupa koji je već prošao sve i svašta: