RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Motor Flexible Coupling
Johann:
--- Quote from: Baky on June 02, 2013, 07:18:39 PM ---
--- Quote from: Johann on June 02, 2013, 03:50:02 PM ---Takvu slicnu spojnicu (helix beam coupler)sam ja narucio sa ebay za 4.5$ po komadu. Planirao sam da je iskoristim za kuplovanje step motora sa navojnom sipkom za cnc masinu...ali se ispostavilo da nije odgovarajuca za moje potrebe...
--- End quote ---
Meni treba za to isto... Zašto ti nije odgovarala?
--- End quote ---
Takva spojnica je odlična za slučaj kada imaš "angular misalignment " - ugaono odstupanje.
Kod mene je bio slučaj "parallel (latheral)misalignment" - bočno pomerene ose osovine motora i navojne šipke(odstupanje kod mene je bilo oko 2mm) i u tom slučaju ovakva spojnica nije baš odgovarajuća.
Za takve slučajeve se koristi Oldham spojnica(Oldham coupling) sa plivajućim kliznim diskom u sredini ali je meni u tom trenutku bila prilično skupa pa sam se odlučio za varijantu gumeno crevo sa šelnama :D kao vrlo jeftino rešenje a odlično se pokazalo.
Oldham coupling
U slučaju da ti se ose perfektno poklapaju najbolje je koristiti "rigid coupling" -čvrsta spojnica( u mom prvom postu na slici desno crne boje, od plastike, savršeno precizno izradjena na strugu kojim je komandovao Tibeteagle :D )
pozz
misha:
Firma iz NS se zove Primotronic
http://primotronic.co.rs/
imaju spojnice raznih duzina, precnika...
Baky:
Hvala svima na informacijama, probaću prvo ovo sa crevom jer i kod mene ose imaju paralel misaligment (doduše, oko 1mm).
Johann:
--- Quote from: Baky on June 04, 2013, 11:57:38 AM ---Hvala svima na informacijama, probaću prvo ovo sa crevom jer i kod mene ose imaju paralel misaligment (doduše, oko 1mm).
--- End quote ---
To je najjeftinija varijanta, ja sam koristio kvalitetne Tork šelne (turski proizvodjač rade delove za MAN) i armirano crevo koje odlično guta i trpi ta manja odstupanja. Inače na mojoj mašini od svih četiri osa samo na jednoj mi je bilo odstupanje nešto manje od 2mm, a na ostalim sve u nuli. To odstupanje se ništa nije odrazilo na tačnost rada mašine (bar za sada).
Pozdrav
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version