RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

CNC sekač penastih materijala

<< < (3/5) > >>

SDmodelar:
Koji software si planirao da koristiš za rezanje?

Pozdrav

Johann:
Elektro deo

Glavni pogon svake ose čine 4 step motora NEMA23
(1.8deg;1Nm; univerzalni sa 8 izvoda).

Kontroler je projektovan i proizveden od strane madjarske firme
M&V Elektronika iz Miškolca.

Nažalost izgleda da je kriza i njih žestoko pogodila jer se više ne bave time...
Kontroler omogućava bipolarno upravljanje, kao i rad motora u mikrostep režimu.
Rezolucija mikrostepa se može podešavati na samom kontroleru (spajanjem izvoda na ploči pomoću dzampera)
i to maksimalno 3200 mikro koraka za jedan pun obrtaj.
Na kontroleru je ugradjen i relej za uključenje/isključenje alata, a takodje i port za 5 input signala.

Veza izmedju računara i kontrolera je preko paralelnog porta i LPT kabla.
Ovo je mana, jer paralelni port već nestaje sa scene i na novijim računarima(matičnim pločama)
se ne ugradjuje...
Ulazni napon za kontroler može da bude u opsegu od 12-35Vdc, tako da kao izvor dc napona
koristim PC napajanje izlaz sa 12V, nije baš najsrećnije rešenje ali za sada radi bez problema.
Naravno i napajanje i kontroler  bi trebalo upakovati u jednu kutiju (imam jedno prazno PC kućište može da posluži).

Vrlo bitna stvar na mašini nije još uradjena, a to je ugradnja krajnjih prekidača(limit switch),
koji prvenstveno služe da spreče havariju ako u toku rada nešto podje naopako pa mašina
pokuša da izadje van svog "radnog prostora".
Mašina funkcioniše i bez tih krajnjih prekidača ali to je nešto što mora biti ugradjeno,
jer je jednom u toku testiranja malo falilo da nastupi havarijski režim rada.
Za tu svrhu sam nabavio mikroprekidače sa ebay, i koliko sam bio zadovoljan cenom
toliko nisam zadovoljan kvalitetom, pa ću potražiti neke bolje odnosno skuplje.

Softver za upravljanje

Program za upravljanje je dobro poznati Mach3.

U početku sam ručno programirao-pisao G kod, ali to nema smisla raditi jer G kod može da se izvuče iz DXF fajla.
Ono što hoću da isečem prvo nacrtam u AutoCAD-u ili u Corel-u kao DXF fajl, pa prebacujem DXF u Gcode.

U medjuvremenu sam nabavio i programe Kcam i MasterCAM za upravljanje,
ali za sada stoje u fioci, jer Mach3 završava posao.

...

tibeteagle:
Verovatno si sve pokazao, pa onda pohvale i od mene. Sve si uradio na zavidno visokom nivou. Čestiram ti!  :)aplauz
Verovao ili ne, čak i u nekim visokim tehničkim školama u svetu ovakav kompleksan rad mehatronike se smatra odličnim (ocena 10) diplomskim radom. Sam si konstruisao sa savremenim CAD alatima, napravio si od solidnih materijala i skromnim alatima, dokumentovao i predstavio ceo projekat kako treba. Ništa ne umanjuje vrednost tvog rada što si imao osnovu u vidu ultralajtovog sistema. To je sasvim uobičajeno u tehnici da učimo jedni od drugih. Važno je da si shvatio princip rada i da si imao viziju kako to da iskoristiš za tvoju konstrukciju. S obzirom na tvoje skromne mogućnosti uslova obrade metala, ipak si uzeo alate u ruke i dobro zagrejao stolici. Za ovo ti ide posebna pohvala, kao dobar primer da se sa malo alata ali mnogo volje i strpljenja može  mnogo postoći. Nisi žalio ni novac, da ostvariš ovaj tvoj projekat, što je isto za pohvalu.  (thumb)

Mehanika ima nakoliko mana, ali pošto se radi o malim radnim silama, one se kod ove namene mogu zanemariti. Ako budeš pravio drugu, na vreme posaveruj nekoga, kako da napraviš jednostavnije i kruće.
Torziona i kruta spojnica koje imaš odgovaraju za ovaj spoj, kada se vreteno oslanja na osovinu motora. Ali je dobra i ona koju sada imaš. Krajeve vretena odseci jer se možeš ozlediti.

Upravljačka elektronika je odličan profesionalni proizvod i dobar izbor, kao i motori. LPT port jeste izlazi iz PC upotrebe, ali i dalje ostaje kao prihvatljiv industrijski standard za ovako poluprofesionalne potrebe. Postoje USB - LPT aktivni adapteri, tako da se ovakve elektronike mogu upravljati sa računara koje nemaju LPT port već samo USB. 12V napajanja je dovoljno, jer nemaš potrebe za obrtajima. Motorima je dovoljno dati 1.75A snage,  tako da možeš sa jumper-ima podesiti na ploči na tu vrednost da se sistem ne greje previše. Onda je dovoljno napajanje koje daje 12V 7A. Naravno sve upakuj u kutiju.

Moja pomoć je bila neznatna i bilo bi mi draže da si malo ranije podelio neke tvoje dileme u vezi konstrukcije. Neke manje ali važne greške bi ranije odklonio.

;namig

Johann:
Hvala na čestitkama Laslo.
Da, svestan sam da mehanika nije idealno konstruisana, šta reći osim neiskustvo jer je meni
ovo prvi projekat ovakve vrste. Biće bolje sledeći put :D

Evo još nekoliko informacija i slika:

Prvobitno je zamišljeno da mi mašina služi isključivo za modelarsku upotrebu, ali sve odlazi nekim drugim pravcem
jer sam počeo da sečem 3D slova za razne natpise i druge nemodelarske stvari.
Materijali koje sečem su stiropor i stirodur.

Probno sečenje profila sa žlebovima za ramenjače i bez napadne ivice.

Sečenje slova za natpise:

Planiram da napravim i posebni radni sto samo za mašinu, sve to opet zahteva prostor gde bi sve to stajalo
i naravno da bude dobro ventilisano zbog po zdravlje stetnih isparenja...

Ukupni troškovi izrade mašine

Kontroler i motori(sve novo) su naručeni iz Madjarske pre dve godine (jul 2011) kada sam imao pristojnu platu, pa se moglo...
-kontroler 110eur
-4 step motora 137eur
-troškovi slanja 24eur
-carina 30 eur
 sve zajedno: 271 eur 

Što se materijala i delova tiče kupovalo se svaki put po malo kad god nešto zatreba i zafali
(alu cevi,profili,limovi, šrafovi,lageri, navojne šipke, izrada delova na strugu, poneki alat, burgije...)
Znači na materijal, alat, čokoladu i koka-kolu (što pojedoh i popih u toku gradnje ;D) je otišlo još oko 200 eur.
Ukupno računam da je sve koštalo ~500 eur što meni zvuči strašno skupo.

Da li je moglo jednostavnije i jeftinije da se uradi?
Verovatno jeste, npr. jeftiniji kontroler sa ebay, polovni motori, zatim manje pogrešnih poteza koje sam napravio,
manje čokolade i koka-kole :D i račun je mogao da se umanji verovatno za 100-150 eur, možda i više...

Zaključak cele priče je da sam generalno zadovoljan sa mašinom koja lepo radi i sasvim zadovoljava moje potrebe.
 (yay)

Pozdrav

djbojan:
Druze, svaka ti cast !  ()-()

Voleo bih da mogu da napravim ovako nesto, ali nisam dovoljno potkovan znanjem oko  cnc mashina, nazalost.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version