WRONG
Izrada jedrilice je filozofija. A odabir profila je samo sitna kap u moru plavom
Ne igraj se sa tim ako bas nemas mnogo iskustva. Ja sam moju jedrilicu isto tako radio od nule i mogu ti reci da nije ni malo lak posao. Ja sam jos moju odradio sve po PS-u i nisam dobio ono sto sam hteo. Mani se pametnih prepiski sa inostranih foruma sa interneta...i izrade ramenjace iz kamenog doba od letvica i balze...To vise ne pije vodu. Pogotovo za taj raspon. Mislim ako hoces nesto pismeno ili "fullhouse" masinu sa flapsovima i eleronima. Treba da letis jedrilice neko vreme da bi znao sta hoces. Veruj, to ako ih nisi leteo, sada ne mozes da znas. Ne mozes napraviti jedrilicu samo za "planiranje", ako je to izraz za termalno jedrenje. Posto mislim da je to izraz za termalno, nisam siguran. Imaces termiku na par stotina metara od sebe,a ako tvojoj jedrilici treba pola sata da dodje do tamo, ne mora ni da stize
Jos jedna stvar, termalno jedrenje i slope soaring, to jest, padinsko jedrenje, gotovo da nemaju nikakvih slicnosti. Jedrilice za termalno jedrenje imaju sporiji, deblji, zakrivljeniji profil, dok se ove druge rade sa jako brzim profilima i tankim krilima.
Jedrilice su sasvim druga i mozda najkomplikovanija prica u modelarstvu. One profi ne kostaju onako bezobrazno eto sto neko tako misli da treba. Stvarno su z..ebane
Pusti Adamu pm pa ga pitaj
2)Profil nikako ne moze da utice na broj rebara. A ako je tvoje pitanje bilo koliko rebara po metru, decimetru... to je vec nesto drugo. Verujem da i to moze da se izracuna, ali je taj racun malo nezahvalan, jer bi morao da koristis parametre materijala od kojiih bi radio krilo. Posto bi rebra radio od balze, na pocetku bi taj racun imao ogromnu gresku, jer balza nije homogen materijal. Da ne pricamo o istezanju folije, upredanju konstrukcije krila... Lepo je to sve, ali uzmes jedrilicu tvog raspona, prebrojis rebra i zavrsis posao
Moj ti je savet da odes kod nekoga ko ima slicnu jedrilicu kao sto hoces da pravis, probas, cujes sta kaze vlasnik i procenis da li je to za tebe. I to pre bilo kakve izrade