RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Podesavanje tezista
Sava:
Kod vulkanizera uzmeš samolepive olovne tegove za Alu felne i kulturno rešiš problem, svaki teg ima označenu težinu. 4e
Adde:
Koji je model u pitanju? CG pomeren 5 mm napred nije katastrofa. 40 grama mi deluje puno jer 40 g na repu kompenzuje 150 - 200 grama u nosu.
tibeteagle:
Evo nešto sažeto i korisno za razumevanje i rešavanje večitog problema podešavanja položaja težišne tačke, odnosno centra gravitacije C.G. Podaci na slici dole su dati za primer Piper Cub i odnose se na većinu tipa aviona ali ne bukvalno za sve. Morao sam da se poslužim sa pojmom vektora sile, što je za tehnički obrazovane ljude jasan pojam. Kome to još nije jasno, neka potraži u nekoj knjizi geometrije, fizike ili mehanike. Ovako je jedino pravilno objašnjenje.
Nažalost tačka težište se ne može videti okom u modelu, ali se uz pomoć kupljene ili pravljene balans vage, u vidu "tačkastog" oslonca, može lako naći. Dobro podešeno težište modela je kada model na klackalici stoji horizontalno i ne naginje se ni na jednu stranu samovoljno.
Model treba osloniti na klackalicu na mestu gde prolazi vertikalna linija sile potiska. Ni napadna tačka te sile se ne vidi, a i nema je dok model ne poleti, ali znamo da je na oko 30% dubine većine aero profila kada ima strujanja na njima. Ova tačka zavisi još da li je krilo pravougaono, strelasto, delta ili je neki multi ving. Na planovima i u manualima modela je ova tačka data, na što se možemo potpuno osloniti.
Elisa je pod uglo od 90 stepeni u odnosu na stol samo kod akrobatskih modela, dok kod drugih tipova treba gledati da horizontalac bude paralelan sa površinom stola.
Ako ne podesimo dobro CG sa raspodelom komponenti u modelu ili sa dodavanjem balans tereta, onda će se model u letu različito ponašati, što je isto objašnjeno na ovoj slici. Postoje i specijalni sučajevi položaja CG u nekim avio modelima, kao jadrilice ili 3D modeli, a ovde ih ne razmatramo sada.
Ako treba neko dopunsko objašnjenje za neki konkretan model, može se pitati ovde.
;namig
zajko:
vise nego lepo objasnjeno i korisno, a nadasve ilustrovano… Svaka cast ! (res) :)aplauz
Trebalo bi otvoriti jedan poseban topic OSNOVE RC letenja i ovakve postove i slicne postaviti kao udjbenik.. osnovu
pnedic:
tibeteagle, po obicaju vrlo koristan, kratak i praktican post. "Stariji" modelari, naravno ovo odavno znaju, ali nije nikad na odmet. Kao sto rece Zajko, ne bi bilo lose napraviti jedan "guide book" za sve modelare.
Interesantno bi sada bilo nastaviti pricu o tezistu (i polozaju propelera) kod akrobatskih modela, modela sa delta krilom, modela sa "daskom" umesto krila - pricom koja (malo ili puno) odstupa od ovih osnovnih pravila.
Ili bi ovo mogao da bude novi topic ?
PS. S obzirom da sam ovaj topic aktivirao pre prvog poletanja, sada nakon ne znam vec koliko letova, mogu da kazem da uopste nisam dodavao nista u cilju regilisanja tezista. Teziste pomeram polozajem baterije. "Tezak nos" varijantu (prvobitnu) koristim kada ima jaceg vetra, sto se ispostavilo cesca situacija. I ta varijanta se pokazala vrlo OK jer mi je bio potreban "pocetnicki model". Kada nema vetra, bateriju stavim ispod TT tacke (bez baterije) i tada mi je model malo "repat" sto koristim za letenje sa nizim brzinama uz lagano trimovanje horizontalca (i veci oprez).
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version