ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Rezultati merenja

(1/3) > >>

pnedic:
Juce sam zavrsio merenja parametara rada dva motora (potisak, snagu, struju i pad napona) na "skalameriji" koja je na slici.

Merio sam sa tri razlicita propelera. Rezultate merenja sam takodje prilozio na slici.

Ono sto mi je cudno je sledece: kod Turnigy Aerodrive 3536 motora, odnos izmedju struje koju motor vuce pri 50% i 70% (rucice) gasa. Pri 70% je 3.5 puta je veca od struje pri 50% gasa. Kao sto vidite ista stvar je sa sva tri testirana propelera.
Kod drugog motora (turnigy 2209 28turn 1050Kv) taj odnos je 2.5 do 3. I ovde mi nije jasno zasto se to desava.
Odmah da kazem da na stanici nema nikakvih krivih, niti expo rate-ova asociranih kanalu 3 - ravna linija 1:1.

tibeteagle:
 (:good)
Trebao bi da koristiš servo tester za doziranje struje, jer je on najlineatniji za ovakvo laboratorijsko merenje.
Napravi meranja sa manjim koracima (5-10%), da bi mogao iscrtati dijagrame merenih paramerara u Excel-u.
Meri i broj obrtaja, da bi dobio jasniju sliku tvog sistema.

Ako neko hoće da meri mnogo brže i tačnije, može da upotrebi novije spravice. Ovaj ESC sa ugrađenim data logerom zamenjuje mnoge instrumente. Meri i zapisuje sve u toku leta modela ili testiranja power sistema, osim vučne sile. Na osnovu prikupljenih parametara na računaru se mogu videti dijagrami, koji su veoma interesantni.
Ovaj mali ESC+instrumenti, može da bude i pokazatelj razloga pada modela, ako je to bilo u električnom pogonskom sistemu, odnosno kao mala crna kutija.
Evo šta sve meri:
Features:
Supports the ‘Turnigy USB Linker’ to program the ESC by computer.
Internet upgradeable ESC firmware.
Integrated flight data logger, records data for the ENTIRE flight such as:
- Voltage
- Current
- Temperature
- Motor RPM
- Throttle travel

branek:
pnedic... Razultati izgledajui ok, i generalno gledano očekivani. Linearnost dosta zavisi od kvaliteta ESC plus i od kombinacije ESC+Motor.

Ako zelis da bude linearno, morao bi da programiras krivu gasa.

TE, što se tiče tog kontrolera, zaobići ga u širokom luku. Mi u BG imamo dva takva, valjda od 120 i od 80A i veće smeće od toga odavno nismo probali. Sve je to super što on meri, ali prvenstveno bi trebalo da može da lepo radi. Kontrola gasa ne da nije linearna nego je digitalna, u par skokova od nule do 100%. I kod mene i na tom od 80A su se naduvale baterije koje su bile korištene, i grejale. Kada smo stavili obični Turnigy PLUSH, svi problemi su nestali.

Pozdrav

miša2002:
@pnedić
Pošto sam pod "prismotrom", ne smem mnogo da komentarišem  :big smile
-Prvo - proveri položaj skale na stanici i položaj palice-ručice
-Drugo - promeni setovanje ESC-a
-Treče - čini mi se da ti ta kolorna merno-kontrolna skalamerija nije tačna, naročito u prvoj polovini opsega
-Četvrto - uradi merenje bez elise (nećeš oštetiti motor, ako je ispravan, ali ne preteruj, iznad 80% budi kratak, ipak je to HK made, pa i da nije  mmmm !)
Bez elise će struja biti mnogo manja u celom opsegu, ali bi trebalo da bude skoro ravnomerna promena sa nekim malim eksponentom u plusu.
Inače, bez obrtomera, ne može se steći prava slika situacije "na terenu".

Konačnu varijantu tj oblik krive "gasa" moraćeš da isprogramiraš, lao što i Branek reče.

Ako se dobro isprogramira ESC i potrefi prava elisa, nema potrebe za nekim dodatnim "peglanjem" tj programiranjem krive za "opušteno" letenje !

Naravno, ne zaboravi da postaviš hod palice u ESC-u.  lol

Pozdrav
Miša

tibeteagle:
Branek, žao mi je što ne radi dobro pametni Turnigy ESC. Izgleda da ima još da se glanca na kodovma koji ga pokreću.
Bez obzira, ova proširena mogućnost u ESC-ovima se može dobro koristiti od drugih proizvođača. Može da se proba  sa ovim ESC-om, ko hoće da prati parametre power sistema na stolu ili modelu. Možda izgleda skupo, ali je verovatno i toliko pametniji.  :)  Mislim da je stvarčica veoma interesantna i savremena, a što nam pružaju mikrokontroleri današnjice.

Pnedic, da bi se prikupljali podaci za diagram, nije toliko važna linearnost koliko rezolucija.  Da bi se crtala lepa kriva ručno ili uz pomoć programa, potrebno je što više tačaka. Svakako se crtaju krive u funkciji struje, koju prima motor.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version