Branek dozvoli da dam jedan savet. Jeste da je to kao kod seksa, moze neko da ti prica, ali dok dobro ne izvezbas nisi dobar, ali... citao sam malo o tehnikama bacanja, i naleteo na par jako bitnih stavki od kojih sam bacao 20-30% vislje.
Jedna stvar je da ne stavljas celu snagu u model neposredno pre pustanja iz ruke, znaci nema ono - vrtim se ko balerina i u poslednjih 45% ga cimnem ko mrcina. Nego gledaj da krenes nogama 90 stepeni ispred torzoa, a ruka jos 90 stepeni iza torzoa. Tada ne moras da trcis po polju da bi bacao. Napravis 3 koraka, prva 2 dodju kao savijanje tela u oprugu i lagani start jedrilice, a u 3 koraku razmotas torzo i ruku sto ravnomernijim ubrzanjem. Na kraju ces zavrsiti sa unikatnim stilom koji najbolje lezi tvojoj konfiguraciji tela.
Druga jako bitna stvar je nesto sto mi se cini da je neko na netu nazvao "follow through", a tice se samog izbacaja. Dakle ne treba samo da se zavitla avion i ispusti, tada krilo koje nam je u ruci ima manju brzinu, ono drugo vecu brzinu, i avion se nakon ispustanja naginje u roll ka nama, iz jasnih razloga. Plus mu dajemo veliki inicijalni "yaw" pa gubi energiju na ispravljanje. Ovde je kljuc da ruka koja drzi krilo isprati avion jos tih pola metra, i na neki nacin ucvrsti njegovu putanju, smanjujuci posledice vitlanja u krug. Kada se sve lepo odradi i stekne osecaj, avion bi trebalo vise da isklizne sa jagodica prsta nego sto ga "mi" pustimo.
Eto tako sam ja to skapirao, i meni je dosta pomoglo. Mozda ce i vama. Pozdrav!