takodje mi je pala ta ideja na pamet, pre 5-6 god, jako sam se razocarao kasnije, kad sam saznao da je izmisljena pre vise od 100 godina (braca rajt) inace su u pocetku aileroni radili po tom principu, a ideja je napustena 1915 godine, tj presli su na danasnji sistem... to su nazvali wing warping
http://en.wikipedia.org/wiki/Wing_warping
Dobro je ako se neke ideje ponovo rađaju u glavama, jer je to dokaz da je princip ispravan.
Kada sam napravio moje gore postavljene modele od stirodura na principu okretanja krutok krila, ni ja nisam znao da je već davno upotrebljen na nekim pravim avionima. Nisam imao ni ja časove istorije aviacije, a koja je veoma obimna, ali sa internetom se brzo može dosta nadoknaditi. Mada još do danas nisam video drugi RC model na ovom principu.
Ups, mislim da ipak ne govorimo o potpuno istoj stvari...
Da. Treba razlikovati princip elastičnog uvijajanja (
wing warping) krila od okretanja krutih krila za funciju komandovanja nagibom aviona.
1.Pricip uvijanjem se može izvesti sa savitljivom konstrukcijom krila sa ukrućenjima i komadovanjem pomoću sajli. Koren krila je kruto vezan sa trupom, dok se krajevi uvijaju sa sajlom koje vode direktno do komandne palice.To je najstariji princip još iz kraja 19. veka, kada su se pravile jedrilice od platna i drveta a koje su se izsprobavale na padinama. Evo primera:
2.Princip okretanja oko uzdužne ose krila se izvodi sa krutom konstrukcijom krila. U ovom slučaju se zaokreće celo krilo a ne samo krajevi. I lopatice helikoptera kao rotirajućeg krila rade na istom principu okretanja oko uzdužne ose radi komandovanja. Oba principa imaju svoju isotiju. Evo nešto:
http://www.spratt103.com/english/history.htmPosle su ovaj princip koristili na nekim manjim avionima, letećim čamcima, ali zbog nekih manjkavosti i nepotrebnosti nije zaživeo šire. Evo jedan RC model ultra lakog aviona
Sprat 103 na tom principu. Na snimku od 0:35 se vidi da ovaj princip omogućava i to da se u letu menja i napadni ugao oba krila, što se odlično može iskoristiti pri sletanju umesto kočnica.
Ovaj 2. je blizu principu koje koriste i ptice, a koje imaju najfleksibilnije krilo na svetu, a još su i motor i elisa ugrađeni.
Ovaj princip se može napraviti na skoro svim tipovima model aviona pa i na svim jedrilicama. Treba samo razraditi mehaniku okretanja sa konstruktivnim rešenjima trupa i krila. Sa njima bi se mogle praviti akrobacije, koje se ne mogu ni sa jednim 3D avinom. Ali ovo je već druga duža tema...