RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI
PIPER CUB 40 size - elektro konverzija
tibeteagle:
--- Quote ---Napominjem da motor nije G32 !
--- End quote ---
Upravo si srušio smisao svih tvojih preporuka. Sedi i uči.
magic:
@ misa2002 Miso, nemoj da se ljutis na druge ako te provociraju, imao si na forumu dosta "faulova" a narocito niko ne moze da zaboravi onaj sa Extrom koja je "odletela" u Sloveniju, "serijsku" proizvodnju Pajpera ... no vise puta sam ti rekao da necu komentarisati ono sto pises, nego da cu samo napisati i ja moje misljenje. A vezano za motor koji je imao 20% "manji" kV pod opterecenjem od nazivnog, to je normalno zato sto mu je tada efikasnost bila 80%!
Isto tako SVE sto je napisao TE o tome kako se bira neki elektro motor je apsolutno tacno i to da je ovaj motor skroz pogresan za ovaj model.
Najpametniji setup za bilo koji model pocinje od baterija koje vec imamo, jer ne postoji nista ekonimski manje isplativo nego kupovati posebne baterije za svaki model koji imamo. Baterije se mogu vezivati i redno i paralelno a motora barem ima sa dovoljno razlicitim kV pa se sve to da prilagoditi. Tu pomaze i AXI sajt http://www.modelmotors.cz (po milijardu zilioniti put pisem o ovome ali ocigledno dzaba) i alatka sa desne strane FAST AXI SETUP.
A sad vezano konkretno za ovaj model - idealni setup bi bio nesto sasvim drugo, ali ajde sta mozemo sa komponentama koje su vec tu: ako je maksimalni precnik precnik elise 12 onda trokraka 12x8. Ako moze da stane 13 onda pre dvokraka 13x8. Ispod koraka 8 ne bih isao jer ce model biti prespor na 4S. Letece on i sa 12x8 po mirnom vremenu ali po vetru moze biti malo na granici narocito ako baterije nisu u top formi.
poz
sova:
nisam strucnjak al mogu da pogledam :hehe :hehe :hehe malo sale da post ne predje u svadju ,"uvek je mudro saslusati iskusnije pa makar i ne bilo po nasem ", hvala magic-u na preciznom odgovoru!
na ovakav odgovor i helikopteras moze da nauci po nesto kao sto sam ja!
drjack:
Slazem se sa teorijom TE o uglu postavljanja elise na dole i u desno. Na svim mojim modelima koje sam pravio je upravo tako, osim na Citabriji. Ona je po velicini malko veca od ovog Pajpera, radjena iz kita kako je vec opisano u topicu ali je SIG na planu stavio osu motora tacno u uzduznu osu bez ikakvih uglova na dole i udesno. Malo mi je bilo cudno zasto tako ali sam tako i uradio. Iz uputstva kako ga poleteti Model bez ikakvog trimovanja od prvog dana sa podesenim tezistem gde treba leti odlicno, nema tendenciju penjanja niti skretanja sa pravca na pola gasa. Jedina tendencija zanosenja je na samom poletanju gde se mora malo dodati desne noge dok se model ne odlepi, a na sletanju malo leve po potrebi kada se skine skroz gas. Pricam o mirnom vremenu kakvo je bilo u nedelju na 13 maju. E sad nisam se udubio u problematiku jer model leti odlicno ali pitanje ostaje u cemu je fora tj kako je iskomenzovan ugao motora? Mozda je ovo i za novi topic.
Detaljni podaci o motoru i elisi koje sam stavio se nalaze u topicu Citabrija pa da ne prepisujem....
tataBulik:
Što napravih pizdariju sa postom!!! Nemojte molim vas da ja budem uzrok svađe, VODIMO LJUBAV, A NE RAT (na konto Gay parade) (yay)
TibetEagle, motor je trenutno u osi, ali kad sve sklopim, šajbnicama ću u svakom slučaju napraviti 1-20 dolje / desno, mada mi je na glow piperu u osi i nijesam primjetio ništa loše osim standardne "noge" na polijetanju.
Što se tiče voltaže od 14,8V, na uputstvu za motor je navedena moguća voltaža napajanja 11,1 - 14,4V?! Nijesam smio da rizikujem sa 5s. Jedino što sam možda pogriješio je izbor motora obzirom na ograničenje prečnika elise zbog dimenzija aviona. Bio je u ponudi i G32 sa 770kv što bi možda bilo pogodnije.
Baterija je mala, znam, ali shiping ograničenje na 3300mAh je uzelo svoj danak.
Uglavnom, šta je tu je. Odabraću najbolju moguću elisu pa na livadu.
(pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version