Prije dva dana stigli su mi iz UH potrebni dijelovi sa kojim bih kompletirao jedrilicu,pa sam poceo sklapanje jedrilice.U medjuvremenu sam nabavio i CA ljepilo sirokim masama poznat kao super ljepak.Kupio sam razna ljepila od raznih proizvodjaca i to u liquide ili ti tecnoj varijanti i naravno gel.Saxpg je pronasao u jednoj prodavnici dijelova za namjestaj CA 50ml i aktivator 200ml nije kao gel ali je dosta gust cijena 5 eura sa aktivatorom koji se koristi za ljepljenje medijapana isl.Do sada nisam lijepio velike povrsine sa super ljepkom sa aktivatorom se takodje nisam prije susretao,pa sam sve to isprobao kako reaguje na nekim drugim materijalima.Ovaj aktivator funkcionise i sa ostalim CA ljepilimaKad smo vec kod ljepila da napomenem da je barem po mom misljenju upotrijebiti gel varijantu jer sporije susi a i ne razljeva se po povrsinama.sa ovim ljepilima kad su u pitanju ljepljenje velikih povrsina kao sto je kod ove jedrilice trup imate 2-3 min vremena da sve to obavite a nakon toga je nemoguca popravka.Znaci bitna je brzina i strategija
Iako je Multiplex sve odradio besprekorno ima par sitnica koje malo
tako da sam prije sklapanja te nedostatke,naravno koji nisu velike greske otklonio.Na krajevima krila,horizontalca i vertikalca,zbog livenja ostaje visak materijala tako da sam prvo skalpelom uklonio taj visak.
Iako uz svaki model dodje uputstvo i sve je detaljno objasnjeno uvijek prilikom sklapanja dodje do nekih problemcica tako da svako iskustvo zlata vrijedi.Evo kako je teklo sklapanje u mom slucaju i kakva su moja iskustva sa odredjenim sklopovima.
Prvi dijelovi koji sam ja ulijepio bili su control horn cisto radi probe ljepljenja sa CA i aktivatorom.Poslije na red dolazi trup jer prije nego se on sklopi potrebno je zalijepiti plasticne vodjice za komande i vodjica za antenu kao i kuku za slep ili vucu jedrilice,kao i kugle za balans koje su neophodne jer je jedrilica bez njih poprilicno nosata.
Sa bocnih strana se postavljla prvo deblja plasticna vodjica za vertikalac i horizontalac.Nakon ljepljenja u nju se postavlja jos jedna tanja plasticna vodjica u kojoj je celicna zica.Nakon ovoga sam postavio vodjicu za antenu,ovdje treba voditi racuna da ona ne ide do kraja zadnjeg dijlela trupa da ne bi antena dirala do kormila pravca.Nakon ovoga postavlja se kuka za vucu i na kraju se zalijepe kugle tacno na mjesto gdje je to predvidjeno.U dijeli trupa gdje se spajaju krila dolaze nosaci za konektore za servoe elerona pa se i oni moraju zalijepiti prije lijepljenja trupa.Nakon ovoga dolazi na red nosac motora.njega nisam lijepio sa aktivatorom nego sa CA gel varijanta.na fotografijama se vidi pored nosaca motora i postavljeni nosac poklopca i poklopac tj.kabina.
Sto se tice poklopca tj. jegovih plasticnih dijelova koji se ugradjuju na njega i u trup jedrilice po mom misljenju je dosta slabo rjesenj.Bolje bi bilo da je to rijeseno magnetom sto je dosta jednostavnije i prakticnije.Kad tad ovi ce osjetljivi zubci da se polome,ali kao sto sam rekao postoji i za to rjesenje ili magnet ili velkro traka,kao dodatno ojacanje,za svaki slucaj.
Poslije ovoga na red dolaze metalne kuglice koje sam ulijepio sa CA i aktivatorom.Iako se po uputstvu trebaju ugraditi i servoi ja to nisam uradio iz prostog razloga sto cu da pricvrstim servoe sa srafima,poslije lijepljenja trupa.Naravno da bih pricvrstio servoe na ovaj nacin na ta mjesta gdje dodju srafi zalijepit cu plasticne nosace.
Prije lijepljenja trupa provjerio sam kako lezi baterija 3S 1700 mAh koje cu da koristim za ovu jedrilicu.Na samom ulazu naisao sam na problem
.3S baterija ne moze da udje od plasticnog nosaca za kablove servoa.U prospektu pise da je preporucena baterija 2S pa samim tim tada ima dosta prostora ali ko zeli da koristi 3S rjesenje je da odsjece ove nosace i problem je rijesen.Baterija 3S je knap pogotovo u prvom dijelu trupa,tek na samom kraju gdje je prostora vise baterija ima lufta.Posto ne znam gdje ce tacno da dodje baterija kad se kompletira jedrilica u zadnji dio sam zalijepio velkro traku.
E nakon ovoga dolazi na red spajenje trupa,a to je jedan od najdelikatnijih zahvat.Posto se radi o CA ljepilu treba unaprijed pripremiti taktiku i znati sve potrebne korake koje cete primjeniti u fazi ljepljennja,jer nema vremena za ispravke.Par puta treba isprobati postupak onako na suho sto bi rekli i pripremiti sve potrebno za ovaj poduhvat.Ja sam za to pripremio dvije stege koje cu staviti na zadnji dio trupa jer je tu i najtanji a ljepljjive trake raznih duzina sam unaprijed isjekao i postavio nadohvat ruke za prednji dio trupa.Za ljepljenje trupa nisam koristio aktivator jer nema sanse da bi stigao sve to odraditi prije nego on stegne
.
Nakon uspjele operacije
zvane ljepljenje trupa sledece sto je doslo na red su servoi u krilima i postavljanje produznih kablova i ljepljenje poklopca koji formira prostor za karbonsku sipku.Naravno i ovdje je bila potrebna intervencija na samom poklopcu gdje se nalaze zljebovi za konektore,jer nisu odgovarajuci.Sve se to ljepo izmjeri zabiljezi i usijeku novi adekvatni zlljebovi.Treba voditi racuna da na desnom krilu treba ostaviti kabal duzine 75 mm a na lijevom 6 mm jer tako ciko kaze.Poslije sam sve ove kablove pricvrstio selotejp trakom kako se ne bi pomijerali i kako bi usli u odgovarajuce zljebove na poklopcu.Nakon ovoga sam ulijepio poklopac naravno nisam koristio aktivator.Ovdje treba voditi racuna da se ne pretjera sa stavljanjem ljepila kako ne bi izcurio u dio gdje dodje karbonska sipka.Naravno potrebno je napraviti zljeb skalpelom sirine 1 mm na krajevima elerona a to se uradi i na horizontalcu.
Mogao sam prije ovoga ulijepiti horizontalac i vertikalac ali sam se odlucio za ovaj redosljed jer kad se postave krila u trup lakse se centrira horizontalac i vertikalac.
Naravno nastavak slijedi uskoro sto bi rekli jos malo pa gotovo,a valjda ce se i ova kisa ispadati dok ja kompletiram jedrilicu a kako kazu poslije kise dolazi sunce kojeg svi zeljno ocekujemo
pa na livadu ili padinu vidjet cemo.