17.01.poslije kise koja je neprestano padala 7-8 dana posto je model kompletiran uslijedio je i prvi start.Lokacija stari sportski aerodrom.Prisutni su bili Sasa i Goran.Sasa je sve to zabiljezio sa aparatom pa mu se i ovom prilikom zahvaljujem.Model je veoma lako pripremiti za let samo je potrebno pravilno postaviti bateriju i provjeriti teziste.Vec sam napomenuo da koristim 3S baterije od 1700 mAh i da se one nalaze na samom ulazu za baterije.Dan prije sam testirao motor tako da sam dobio podatak da sa elisom 10x8 daje 240 W i vuce 24 A.Iako je ovaj model sto bi rekli fabricki testiran pa treba ispostovati pravila koja se nalaze u uputstvu nebi trebalo biti problema ali prvi let je prvi let.Do sada nisam letio jedrilice pa je i to jedna nepoznanica.Nakon zavrsenih priprema uslijedilo je i lasiranje.Jedrilicu nisam probao bez motora nego sa motorom.Prilikom izbacaja dao sam joj malo veci napadni ugao tako da je pod gasom pocela da penje vertikalno.Gas sam odmah smanjio a jedrilica se vratila u horizontalan let.Nakon neizbjeznog trimovanja horizontalca i elerona,model je letio pravo i stabilno.Prvi let je biou fazonu peglanja i to na vecim visinama i malim brzinama.Kad jedri dolazi do izrazaja ta elegancija koja je glavna karakteristika jedrilica.
Nakon slijetanja i postavljanja druge baterije slijedi drugi let dosta opusteniji jer sad znam da je model utrimovan.Drugi let je bio sa malo vecim brzinama i manjim visinama, a izvedene su osnovne akrobacije:luping,lijeni valjak
i ledzni let koji po prvi put izvodim jer na dosadasnjim modelima je to bilo nemoguce izvesti.Akrobacije nisu snimljene jer je tada Sasa letio svoga Arkusa pa smo ih uporedzivali u leti.Mogu se svrstati u istu grupu samo sto Glider ima za nijansu bolju finesu.
Na kraju prvih letova sta reci nego da nisam ni sumnjao da cu se oduseviti sa ovim modelom.Prije svega zato sto je namjenjen za svaku priliku i vremenske uslove.Ko zeli da proba padinu stoji na raspolaganju,ko je vise za termiku takodje je tu,ko zeli da ga dzira
sa ne malom brzinom takodje je tu,a za transport je idealan.
Sve u svemu cista 10-tka
Sasa je dao dobru konstataciju a to je da ovaj model iziskuje dodatne troskove zbog nabavke udobne stolice
A sada naravno fotke i video...