RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Kako dobiti tačan oblik aeroprofila
mrpro293:
Da li bi neko znao da mi kaže kako bih mogao vrelom žicom da dobijem ovakvu izlaznu ivicu:
http://airfoiltools.com/airfoil/details?airfoil=fx74modsm-il ?
Jasno je da bi se zbog toplote gornjaka i donjaka spojile već na 90% tetive. A koliko ja znam ako bi smanjili temperaturu opet bi pokvarili oblik aeroprofila, jer bi ga gnječili (a i opet je pitanje koliko bi mogli da dobijemo ovakav kraj, verovatno bi se spojile na 95%, a ne 90% ).
Mozda neki 3d cnc:
Ili 3d printer. Mada cenim da bih to poprilično platio. Inače to mi treba za dobijanje kalupa za rad sa kompozitima. Šta kažete? mmmm
raddde:
`ajde daj jos koji podatak, pa da lupamo glave
-kolika tetiva?
-koji materijal bi rezao?
-kakav kalup pravis ,odnosno,"negativ" dali ti zavrsava posao
poz
raddde
mrpro293:
Tetiva oko 0.3m. A što se tiče materijala i tipa kalupa je svejedno, samo da završava posao. :)
tibeteagle:
Pitanje je veoma interesantno i nadprosečno. mmmm Evo kako bih ja radio.
Bez obzra od čega i kojom tehnikom se pravi krilo, ovakve tanke izlazne ivice bi trebalo izraditi posebno. Kada je glavno krilo gotovo, dolepio bih unapred oblikovani komad od krutog materijala, recimo od tvrde balze, a bolje od tvrđeg drveta ili aero špera (skica 1.). Radi pojednostavljenja i izbegavanja muka oko šmirglanja dosta složenog oblika, može da se izvede kao trouglasti profil (skica 2.) ili nalepljeni tanki list od tankog aerošpera 0.4 - 0.8mm (skica 3.) Promene neće znatno uticati na karakteristike celog profila.
mrpro293:
Dobra ideja :) Tako će i biti ako ne budem skupio pare za pravljenje kalupa 3d štampačem.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version