..............
Smatraš da je nemoguće prepuniti bateriju? Nisam imao nijednu "punu" bateriju, pa da vidim da li je napon ćelije preko 4,2V.
Merio sam napon na svim baterijama, neke su bile skoro pune, neke polupune, a onda gledao koji napon mi daje punjač za svaku od tih baterija, pri kalibraži.
Na primer, ćeliju od 4,1V, punjač je prikazivao kao 4,04V. Tako da kada punjač prikaže da je ćelija 4,2V, znači da je stvarna voltaža veća. Barem sam ja tako to shvatio.
Da ga sad ne dužim, LiPo baterija je BESKONAČNO punjiva, tj posle 4,2V taj proces je jako spor i priraštaj od 0,01V jeeeee toliki da bi osedeo do 4,27V !?...
ZNAČI, 4,2V JE UZETO ZA NAPON "PUNE" ĆELIJE, I NA OSNOVU TOGA JE PROGRAMIRAN I RAD PUNJAČA!
Osim toga, ko kaže da taj instrument, koji si krstio, pokazuje taćnu vrednost - JEDNOSTAVNO, POSTOJI GREŠKA INSTRUMENTA U OPSEGU U KOM SI MERIO !
Ne verujem da si koristio laboratorijski instrument, već neki, da kažem, relativno pristojan digitalni, a oni imaju grešku od +/- 4&5 digita, ili u prevodu, napon od 4,20V može da pokazuje kao 4,15V do 4,25V...