Dragane,
hvala Bogu da ima neko ko misli kao i ja.
Evo moj primer.
Ja sam bio zaludjenik za avione od malih nogu. Sa RC modelima sam se susreo pre dve decenije. Zao mi je sto onda nije bilo simulatora.
Prvi put sam "leteo" ko zna koliko puta bacenu RC jedrilicu iz ruke (dosta je isla bar 100 m kad se dobro baci) imala je raspon 3.05m i bila je teska oko 3 kg.
Sve je islo glatko dok je jedrilica isla od mene.
Pokusao sam sa jednim drugarom iz Beceja Lazarom Sekulicem (mozda ga Mirce zna) da je vinem u nebo kao A2 (na konopac), ali nista od toga mi nismo mogli da trcimo ni trecinu toga kolika je njena minimalna brzina.
Tako smo odlucili da ugradimo motor i ugradismo OSMAX 10.
Bilo je lose vreme, vetar duvao u Mostaru, ali Laza zapeo, oce da startujemo jedrilicu, sad il' nikad i ako ja necu ide sam.
Odosmo na obliznji heliodrom i jednu veliku livadu koja je bila pored. Upali Laza motor, ja za komandama i baci Laza nju.
Prvo je bila igra sa divljim konjem dok je nisam malo ustabilio, kako je motor bio na gondoli kako dam jaci gas tako obara nos, trebalo mi je par sekudni da se priviknem.
Isao sam tako jedno dvesta metara od sebe, ali opasno sam se priblizio gomili MI8 helihoptera (bilo ih je jedno 6 - 7 komada) i rekoh, moram sad da skrenem inace udari u neki od helikoptera, a onda mogu da me izmedjuostalog izbace iz gimnazije, ma skreci, a za jedrilicu sta bude bude.
Ajd napravio ja jedan zaokret za 180 stepeni ni sam ne znam kako, ali mi se onda napravi zbrka u glavi i poceo je rodeo, ipak nekako sam uspeo da prizemljim jedrilicu a da se ne raspadne (malo sam je ugruvao..., kasnije je popravljena), pride sto je to bilo sletanje niz jak vetar...
Elem nisam znao za foru, a to je da podmetnem palicu ispod krila koje hocu da odignem kad model ide prema meni.
Proslo od tada dosta godina, zavrsio ja i gimnaziju i akademiju i napravio jednu elektro jedrilicu...
E ovog puta sam duze leteo (jedno 1 pun krug i 3/4), ali sam je tako otresao o zemlju jer vise nisam imao snage nekako mi je bilo uvrnuto u glavi kad krene prema meni i jednom sam izdrzao pritisak, kad je drugi put krenula prema meni odustao sam da se borim.
E to je, kad ne znas fore...
Jedan nastavnik (koji mi je pride spasio zivot jednom na startnoj, rekavsi mi da dodam koji procenat gasa...) kad je objasnjavao grupno letenje na ledjima je naglasio da ima ljudi koji se tad izgube i da ima fora da ako ti nije jasno "podmetnes" palicu pod krilo koje hoces da "dignes".
Proslo opet mnogo godina, napustio ja vojsku, opet stekao neku lovu i ajd Jovo nanovo.
Znaci do tada ja prakticno nisam imao iskustva sto se tice letenja modela jer iskustvo lomljenja modela nije isto kao i letenja, mora se priznati.
Ali sad (pre jedno 3 godine u mom slucaju) imaju simulatori i uvhatim ja da se igram na racunaru, setio se reci tog nastavnika i vidi za jedno dva leta, letim ja ko veliki... Onda sam vezbao do besvesti zaokret na jednu pa na drugu stranu (jer nekako u glavi treba da odlucis kad da predjes sa jednog nacina upravljanja na drugi - kad je model pod 90 stepeni.
Posle nekog vremena kupio ja od Mirceta SU31. To ti je 3D model, ali vrlo spor i poslusan.
Prvo sam nasao u G3.5 simulatoru slican model i vezbao do debilizma.
Elem prvi put sam leteo na jednom skolskom igralistu, samo da kazem da igraliste ima: dva kosa za basket, dva gola za fudbal, jedno 8 bandera i ogradu, a oko toga svega su ulice i kuce i ljudi....
E vidis ja sam po prvi put leteo 3D model prakticno sa iskustvom sa simulatora i sve te prepreke izbegao i sletao i poletao jedno 6 puta.
Elem nisam vodio racuna o baterijama i na kraju sam model ostetio (ne polomio), jer sam morao da sletim iz nezgodne situacije (nestalo corbe).
E sad, ne bi moglo da se kaze da sam ja isto sto i neko ko recimo (nemojte molim vas da se javljate na ovo ne mislim na vas... nikog) nije ucio aerodinamiku ko zna koliko i samo leteo na gomili aviona i tako dalje.
Znaci evo recimo neko ce reci da na simulatoru nemas dobar vidik ovoga ili onoga, jeste ali upotrebi mozak.
Ako avion ide prema tebi i ti sleces i ne vidis mu brzinu pa onda bar znas da mora da ide na dole jer je nemoguce kad mu oduzmes gas da recimo ides na gore... Kad nisi siguran kolika brzina treba da se nebi svalio na sletanju, a ti idi slobodno sa vecom brzinom, a onda na maloj visini recomo 1 m polako mu oduzimaj gas i on ce malte ne sam sleteti (nemoj samo da se trudis da ga do sloma uzgona drzis na 1m ....).
Eto to je moje iskustvo, znaci nisam mirisao izgoreli metanol i ricinus (jesam i to dosta ali na vezanim modelima, ali u RC_u nisam), a ipak sam malte ne bez iskustva leteo 3D model.
E sad, ima onih koji to osporavaju...
Pa ti vidi sam ko ti sta misli.
Pozzz, svima
PS. zaboravih da kazem da sam za prvi let SU31 smanjio otklone na pola (na stanici) plus stavio 60% exponential, znaci vredi imati dobru stanicu.