RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Kako napraviti CNC masinu
chupko:
--- Quote from: saxpg on May 03, 2014, 02:14:57 PM ---Ima nas koji pratimo temu dosta ali ne ucestvujemo u diskusiji :)
Bas dobra tema.
Ja sam danas na Bubanj Potoku vidio lika koji ima bas dosta dobre opreme za CNC masine.
U pitanju su vodjice, motori i dosta raznih sitnica...
Evo par slika, uzeo sam broj od tipa ako nekog bude interesovalo.
Cene nisam detaljno ispitivao, jer inace ne pratim to pa mi je dzaba, ali recino da su najduze vodjice oko 70-80 eura.
--- End quote ---
Znam coveka.Cika Boza iz Krusevca.Fine stvari ima.Ima jos jedan cika koji prodaje ove stvarcice iz BG.
chupko:
(res)
--- Quote from: tibeteagle on May 03, 2014, 07:25:43 PM ---
--- Quote ---Koja je razlika izmedju servo i step motora?
--- End quote ---
Suštinska razlika je u načinu upravljanja. Servo upravljanje je sa povratnom feedback informacijom o položaju osovine motora, dok koračno stepper upravljanje to nema. Ako dođe so preopterećenja motora, sa servo upravljanjem mašina može odmah da stane i da ne napravi štetu u obradivom predmetu. Logika koračnog upravljanja ne može da reaguje na prestanak okretanja motora, jer nema davača položaja koji bi je informisao o tome. Servo upravljane je jedino pravo i sigurno upravljanje u CNC mašinama, ali i složenije i skuplje.
Koračni motori po konstrukciji se najviše razlikuju po tome od servo motora, što imaju ozubljenu geometriju na rotoru i statoru, sa kojim se veštački multipliciraju faze pomeraja po krugu. Dok se strujna faza u namotajima pomeri za 1 period, rotor se pomeri samo za delić faze i to samo 1/50 kruga. Ovako se lakše može upravljati motorom sa jednostavnom elektronikom bez skupih komponenti i složene logike. Namotaji su veoma slični sa servo motorima u zavisnosti od potrebe statičkog- i dinamičkog momenta kao i snage i broja obrtaja, a koji se ispoljavaju u broju faza i omske vrednosti namotaja. Koračni motori su izrazito motori bez četkica, odnosno brushless.
Servo motori nemaju ozubljenje i upravlja se sa složenijom elektronikom i logokom, odnosno softverom u PLC jedinici. Ima raznih vidova servo upravljanja, čija tema je prava nauka u oblasti automatizacije mašina. Servo sitemi imaju mnogo efikasniji i sigurniji rad nad koračnim i zato se izrazito samo takvi koriste u ozbiljnim CNC mašinama. Pored položaja rotora, logika prati i potrošnju struje namotaja motora, što u velikoj meri daje sigurnost upravljanju. Servo sistemi se samokalibrišu posle ugradnje u mehaničkom sistemu gde je ugrađen i sa time se efikasnost podiže do najvišeg nivoa.
Jeste, modelarski servo mehanizmi su jedan vid servo upravljanja, gde je analogni potenciometar davač položaja, odnosno serviser povratne informacije za logiku upravljanja. Servo motori mogu da budu i motori sa četkicama, niskonaponski brushless motori (do 60V), a najnoviji servo motori rade na visokim naponima i do 400V.
Može da se napravi i dovoljno sigurna mašina i sa koračnim motorima, ali onda treba da se posveti više pažnje dobrom dimenzionisanju motora i snazi upravljanja u odnosu na očekivano opterećenje. Ovde se podrazumeva što veći i jači motor, ali sa preterivanjem u dimenzijama, mašina može da košta blizu servo upravljanju. Predimenzionisanje takođe loše utiče na efikasnost u smislu potrošnje struje, pa i gubitku u ubrzanju u praznom hodu, zbog veće inercije rotora.
U novije vreme se pravi servo upravljanje za koračne motore, gde je svakako upotreba davača položaja osovine neizbežan. To je neko među rešenje ali ne najbolje.
--- End quote ---
Vaci:
--- Quote from: chupko on May 03, 2014, 11:55:33 AM ---Super ti je masina drug Vaci.Ja bih bio zadovoljan sa takvom istom nebi se bunio.Ako oces da je prodas samo reci.
Koji je obradni motor,koje motore koristis sa koliko pinova I koje drajvere si sada stavio?
Zvao sam razne firme sto prodaju cnc hardver I izmedju ostalog I ove sto pominjes.Kazu da sada sredili da drajver nerikne.Neznam sad konkretno sta I kako ali bez obzira ja bih kupio nesto sa cim necu imati problema.Jel valjaju sta ovi sa ebay-a kineski?
Inace ovi nasi sto sklapaju udaraju po usima sa cenama.Tursko kineski drajveri kineska mehanika I obradni motori iz radnji sto prodaju kucni alat.
Dobro de profi sprave kostaju ali za te novce koje traze ovdasnji slagaci lego kocki cu pre kupiti polovno ali kvalitetnije.Naravno mora da radi.
Nasao sam servo motore koji imaju u sebi drajvere. Prodaju se sa navojnim vretenima u kompletu.Cjena prava sitnica.
Koja je razlika izmedju servo I step motora?
--- End quote ---
Daj kes i tvoja je :P ionako nije nista radila posebno.
Obradni motor je 1,4kw trofazni firme AREL iz Turske, invertor je firme DELTA. Motorcice sam stavio SureStep sa 200 koraka po obrtaju, sa drajverima u mikrostep modu daju vise nego dovoljno rezolucije. Recimo sa 1/4 mikrostepom to je 800 koraka. 5mm po obrtaju bretena mu dodje 5/800=0.00625mm po koraku, sto je stvaaarno dovoljno svakome. Mikrostep je koristan i zbog tiseg i fluidnijeg rada motora...
banbo:
Evo da se malo i ja ukljucim ovde. Ovo je jedan super OS projekt koji ce zadovoljiti sve potrebe jednog modelara.
http://www.shapeoko.com/
Naravno dimenzije se mogu prilagoditi po zelji, ali ne treba sad preterivati ;namig
Obradni motor preporucujem Kress FME 1050, njega je Bojan kupio i zadovoljan je sa njim, npr. ja sam ranije sa takvim obradnim motorom obradjivao Al plocevinu bez problema.
http://www.ebay.de/itm/KRESS-1050-FME-1050FME-Frasmotor-mit-5-Spannzangen-Muttern-/191172740448?pt=DE_Baby_Kind_Baby_T%C3%BCr_Treppenschutz&var=&hash=item2c82c88560
deformabilni:
Evo, ja bas projektujem neku CNC masinu za busenje stampanih ploca za svoj diplomski rad. Za namenu masina i ne treba da ima neki otpor rezanja pa sam uzeo konstrukciju od borovine, vodjice fi 12 mm, kuglicno vreteno takodje fi 12 mm itd., pa sam resio da vam pokazem dokle sam stigao sa celim sklopom :). Pozz!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version