RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Kako napraviti CNC masinu

<< < (2/8) > >>

Vaci:
Laslo je lepo napisao i slazem se sa njim. Al me mrzelo da citam i drugi njegov post, pa ako nesto i ponovim ne zamerite.

Prvo koliko vidim sa slike to nisu vodjice sa lastinim repom, vec linearni kuglicni lezajevi. Odlicni su i skuplja varijanta. Kada neko nabavlja materijal za izradu CNC masine ko se bavi time, nabavlja na veliko po jednoj ceni, svako ko hoce da pravi sam kostace vise. Ranije, pre jedno 5 godina kada sam ja pravio masinu, ljudi su svoj rad za izradu masine debelo naplacivali,  pa je i postojala neka racunica. Danas je bolje kupiti cnc masinu iz bezbroj razloga, a i cenovno, jer su se te masine vec odomacile. Izracunaj pa ces videti. Ako ne posedujes alatnicu i neki pogon za obradu, opet ces morati da placas usluzno da ti neko obradjuje delove za tu masinu... I ko sto rece Laslo, ako krenes da stedis na delovima, a to je jaaaako privlacno, zajebo si se u startu...

Drugo, koncept koji si nacrtao po meni ne valja nista za ovaj hobi. Tvoja masina moze da delje jako tvrde materijale, ali na manjoj povrsini (ne vidim dimenzije obradnog stola...). Ako napravis masinu vecih dimenzija koja moze isto, to kosta i to je jedno teeeesko cudo, koje opet nece tebi trebati. Napravi (bolje kupi!!!!!!) masinu recimo 0.5mx1.2m (moja je dugacka 1m ali mi je za kalup za DLG trebalo jos malo, pa sam...) laganije konstrukcije sa jeftinijim vodjicama na okrugloj sipci koja je usrafljena na nosacu. Moze da obradjuje drvo i kompozite, vise ti ne treba. Za metal ce ti trebati tecnost za hladjenje, pumpa, cuda-mud... sta ce ti to u zivotu? Metal u ovom hobiju ima jako malo mesta.

Pravljenje CNC glodalice nije svemirska nauka za onog ko ih proizvodi, ali za obicnog coveka je komplikovano jer mora da nauci dosta stvari, koje mu u principu nikad vise nece trebati. Potrebno je i dosta alata, nece samo rucna busilica i turpija. Ulozeno vreme i zivci su posebna stvar. Ima tu i elektronike i mehanike... postedi sebe bar toga, kad ces vec morati da naucis CAD/CAM programe.

Eto ja zinuo na Laslov drugi post, a ja... Da stanem ovde, mogao bih da pricam i navodim razloge do sutra...

djbojan:
Ja sam sve kupovao na ebay.de , imas sta ti padne na pamet, a kvalitet nemacki  :big smile

http://stores.ebay.de/cnc-discount?_trksid=p2047675.l2563

Sad ostalo sklapanje, to zavisi od masjtora i ideje, dimenzija i finansija...   mada je daleko povoljnije praviti nego kupiti gotovo.

Sinoc sam je startovao, pa da ne bi lomio glodala aj malo da probam kako sve radi na mekim materijalima,

i mogu reci da ima posla dok podesis i provalis kako sve radi...

Johann:

--- Quote from: djbojan on April 24, 2014, 10:05:11 PM ---Ja sam sve kupovao na ebay.de , imas sta ti padne na pamet, a kvalitet nemacki  :big smile

Sad ostalo sklapanje, to zavisi od masjtora i ideje, dimenzija i finansija...   mada je daleko povoljnije praviti nego kupiti gotovo.

--- End quote ---

Bravo Bojane za odradjeni posao oko masine.  (res)
Blago tebi, koliko vidim imas posebnu prostoriju samo za cnc, mnogo se lakse radi kada imas gde da radis...
Ugradi pored glodalice držač za usisnik da usisava prasinu, stavis jaci usisavač.
Sa konstatacijom da je mnogo povoljnije praviti masinu nego kupiti gotovu se i ja slazem, zato sam i ja pravio moj cnc foam cutter...
Ako mozes da nam kazes nekoliko tehnickih detalja:
Radni hod masine -pretpostavljam 1,5 x 1 m.
Koji step motori za x,y,z  (amperaza, moment)
Vretena kuglicna na dve ose, za trecu osu ispod stola ne vidim kako ide prenos.
Ako nije tajna imas li neku racunicu koliko te izasli samo delovi?
Pozz

sova:
kako je pocelo imacemo vise cnc rutera nego letelica al neka  :)aplauz :)aplauz :)aplauz
da se nadovezem na pricu...
ja sam kupio cnc ruter -nisam ga pravio ,sasvim slucajno sam pazario i sad ucenje art cam-a je ludnica.
nasao sam na internetu i neke gotove modele da probam masinu al sto bi rekli jos me strah da ne zadam neku pogresnu komandu pa ne sj....em masinu pre nego i pocnem.
evo kako izgleda cnc,uzgled ima li neko gotovr modele nekih aviona ili helikoptera sa zadatim parametrima da probam ovo cudo dok ne udjem u stos sa artcam-om ili neki cd za ucenje?

djbojan:

--- Quote from: Johann on April 24, 2014, 11:12:52 PM ---
--- Quote from: djbojan on April 24, 2014, 10:05:11 PM ---Ja sam sve kupovao na ebay.de , imas sta ti padne na pamet, a kvalitet nemacki  :big smile

--- End quote ---

Bravo Bojane za odradjeni posao oko masine.  (res)
Blago tebi, koliko vidim imas posebnu prostoriju samo za cnc, mnogo se lakse radi kada imas gde da radis...
Ugradi pored glodalice držač za usisnik da usisava prasinu, stavis jaci usisavač.
Sa konstatacijom da je mnogo povoljnije praviti masinu nego kupiti gotovu se i ja slazem, zato sam i ja pravio moj cnc foam cutter...
Ako mozes da nam kazes nekoliko tehnickih detalja:
Radni hod masine -pretpostavljam 1,5 x 1 m.
Koji step motori za x,y,z  (amperaza, moment)
Vretena kuglicna na dve ose, za trecu osu ispod stola ne vidim kako ide prenos.
Ako nije tajna imas li neku racunicu koliko te izasli samo delovi?
Pozz

--- End quote ---

Kao sto su neki pomenuli, kad napravis , vidis gde si pogresio, povrsina stola koji vidis je 120x140cm, a  meni je radna povrsina 78cm x 98cm, a mogao sam glat 100x110, e sad to je moja greska pri kupovini delova, ali ok, lako se promene vretena i poveca povrsina ako dodje do potrebe za tim.

nisam bas racunao, ali sav materijal mislim da me nije izasao preko 1400-1500eu, eto vidite na slikama sta je sve upotrebljeno, hvala bogu u Rajan d.o.o u Zemunu ima sta ti padne na pamet od aluminijuma i povoljno je.

ono vreteno ispod je klasika kao i ova sto vidis na Z i Y osama, i kupuje se kompletno sa lezajevima i tim krajnjim kucistima lezajeva.

oprostite na losim opisima i nazivima, ja sam ipak eletkronicar a ovo je vise precizna mehanika,  ja znam sta hocu ali kad vidim na slici, inace mnogo mi je pomogao SaleR sa foruma, i hvala mu na pomoci.

motori su najlaksa kupovina, 3A, 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version