RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Folija za plastifikaciju- farbanje?

(1/5) > >>

zbabic:
Da li neko ima iskustva sa farbanjem folije za (toplu) plastifikaciju?
Postoje dve fele, glossy i mat, ja sam koristio sjajnu, debljine 35 mikrona.
Lepo i lako se radi sa njom, krilo od stiropora premazano akrilnim lakom u jednom sloju, pa folija preko i krilo je sasvim lepo cvrsto. Folija dobro prijanja, lepljenje pomocu pegle, folija se lepi bez da se topi ili ostecuje stiropor, a kad sam je pokusao odlepiti, cepa se folija. 
Tako presvuceno krilo sam prefarbao bojom u spreju, tanko u dva prelaza. Sutra dan, proverim krilo i vidim da se boja jako lako skida (ljusti) sa folije.

Da li je neko farbao ovu foliju i koju boju ste koristili?

bokki:
Pitanje? Kazes boja u spreju ..pretpostavljam da je boja na NITRO bazi..Inace da bi se farbale plasticne povrsine  a da ne bi dolazilo do ljustenja boje potrebno je izvrsiti pripremu plasticne povrsine  tzv. PRAJMEROM za plastiku.. kako bi po nabacivanju farbe ista bila postojana. Informisi se kon nekog auto lakirera..auto farbara... koji prajmer bi bio najbolji za tu vrstu folije...pozz..

Decky:
Neverujem da će ti neki farbar pomoći sa savetom. Folije za plastifikaciju su uglavnom polipropilen ili poliester, a oni koriste prajmere za druge vrste plastike. Inače je folija za plastifikaciju koronirana da bi primila određene vrste štampe. Mislim da bi trebalo sa nekom najfinijom šmirglom obraditi površinu pre farbanja. Probaj malu površinu pa javi rezultat!

misha:
Problem nije u glatkoci i ne verujem da ce se smirglanjem postici bilo sta.
Treba naci foliju koja je "tretirana", "bombardovana" ili kako god ve ko to naziva sa obe strane.
Sa strane na kojoj je lepak, folija je tretirana (inace ni lepak ne bi mogao da se nanese)
a druga strana se tretira kako bi se na njoj mogle raditi dodatne operacije, tipa zlatotiska,
sito stampe i sl.

Dakle, folija mora biti obostrano tretirana, tj da ima koronu sa obe strane.

zbabic:
Pokusao sa vodenim smirgl papirom, nije pomoglo, @misha je bio u pravu.
Ista prica i sa mat folijom.
Iz znatizelje, pokusacu nekoliko stvari: lak za kosu, lepak u spreju (mislim da ce povecati tezinu), javicu rezultate.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version