Bas lepa tema. Od skoro sam i ja ponosni vlasnik Raspberry Pi-a i vec radim na nekom slicnom projektu. Mislim da sam imao slicnih problema kao i vi nedavno, tako da vam mogu pomoci. Bar mislim.
Sto se tice programiranja, ma sta vam pricali, to je, za vas, jednostavan deo. Pustite price pametnih, pogotovo profesora, koji citavog zivota nista nisu napravili ni uradili. Ja se vec nekog vreme igram programiranja i kada sam, relativno skoro, poceo da se bavim slicnim problemom, tek sam video koliko je to u stvari prosto. Problem koji je pred vama treba da pojednostavite i krenete da resavate jedno po jedno. To vec znate. Ako ste vec napravili taj auto, i sami pisali kod, vi ste pola posla odradili i sa ovim quadom. Najtezi deo u celoj prici je uskladjivanje rada senzora sa procesorom, sto ste vi odradili sa autom. Ne znam koje ce te emulatore koristiti, ali povedite racuna o njima. Ono sto bih vam ja savetovao da kupite, za pocetak, je ovaj, ili neki slican, kablic
http://www.adafruit.com/products/914Na njemu, na svakom pinu, imate oznaku, koju mozete lako da iskoristite direktno u kodu ili pod nekim drugim imenom, ali uvek znate sta je sta. Ja ga nisam dobio u kompletu koji sam narucio i dok ga nisam napravio, bas sam se mucio. Govorim o samom pocetku, kada je sve tesko. Ne morate nista da zapisujete, pamtite, sve je tu.
Jos jedna stvar na koju bih vam skrenuo paznju su bespotrebna teoretisanja, kojih se morate kloniti. Ne koristite nasu literaturu, jer ce taj vas maleni, da maleni, projekat, lako prerasti u doktorat, i nikada ga necete zavrsiti. Na internetu imate gomilu slicnih projekata, pa se posluzite nekim vec gotovim resenjima i vezbajte. Koliko god vama zvucno i komplikovano izgledalo, to sto radite, tek kada zavrsite, videcete koliko je jednostavno.To se preko, radi uveliko i bez nekih vecih problema. Shvatite to kao zabavu i eksperimentisite. Tako ce te najvise nauciti.
Ono sto je veliki problem, je to sto nemate koga da pitate kada negde zastanete, pa ce neka glupost da vam oduzme mnogo vremena. Ima dosta ljudi koji rade slicne stvari i u nasoj zemlji, ali od onih pametnih ne dolaze do izrazaja. Ako poznajete nekog takvog, mnogo ce vam pomoci. A ako ne, forumi, Google i samo cepajte
Oprema za quad, u vasem slucaju je nesto sto vam moze zadati dosta problema. Mozda vam ne bi bilo lose da prvo napravite samo quad i da ga malo letite. Imate dosta primera na netu kako da upravljate quadom direktno preko Raspberry Pi-a. Ako to savladate kako treba dobar deo posla ste zavrsili. Oprema koju narucite mora da bude kvalitetna. Ja bih vam savetovao, da kupite dva quada. Jedan sa jeftinim komponentama koji ce te da koristite za probe. I jedan napucan, koji ce biti toliko pouzdan da ne razmisljate o otkazima nekih gluposti, cija nabavke traje po mesec dana. Sama oprema nema nekog velikog uticaja na sam projekat, jer je quad u celoj prici samo objekat za izvrsavanje zadataka. Uzmite najuniverzalnije i najzahvalnije komponente, bez nekog gadjanja sa brojkama. Kao sto rekoh, vama je najbitnija pouzdanost
Samo napred