Eto i odlične teme za diskusiju,
Ja sad u Avgustu, planiram u Istru, na odmor da idem, i baš sam ovo o čemu sam pričao, razmišljao sam Phantoma da ponesem i snimim Rovinj, Pulu i još gomilu lepih i malih Istarskih mesta.
U tim mojim planovima su se javila tri problema:
1. Prenošenje quad-a preko granice. Pogotovo sad kad je Hrvatska ušla u EU pa koliko sam čuo su pooštrili granične preglede
2. Da li je zakonom, i kako dozvoljeno letenje daljinski upravljnim letilicama, i snimanje
3. Vetar i vremenske prilike
, pošto Phantom ipak nije predviđen za korišćenje po vetru, a more ko more, ima uvek vetra
Problem 1:
Imam papire da je quad kupljen legalno i uvezen, ali opet to prijavljivati na carini na izlasku , ulasku je pretpostavljam i previše kopmlikovano, pa sam razmišljao ako ga lepo rastavim elise, gimbal, nogice i nije veliki, mogao bi negde fino da se spakuje, da ne privlači pažnju i tako da prođe
Problem 2:
Nisam bio lenj, i pošaljem agenciji za civilno vazduhoplovstvo u HR, e-mail sa pitanjem i dobijem brzo odgovor od ljubazne žene, da pogledam:
Pravilnikom o letenju zrakoplova (NN 30/13)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_30_527.htmlstavke od 174 do 178
Vrlo je lepo definisano, da na primer za modele do 5 kg , se sme leteti ali na daljini većoj od 150 m, od naseljenih područija, bez potrebe za dozvolom. Za letove u naseljenim područijima je potrebna dozvola koja se plaća i zahtev se podnosi agenciji. Takođe je potrebno da je quad osiguran od štete prema trećim licima
Pravilnik o snimanju još nije definisan, i potrebno je tražiti dozvolu geodetskog zavoda. To je verovatno ostatak nekih starih zakona
. Lično bih to zanemario o snimaju, jer kamera i ovako nije ni napadna, ni profesionalna.
Zakon je po mom mišljenju logičan. za letenje u urbanim delovima, da je potrebna dozvola i osiguranje zbog rizika. A ja bih baš i snimao Arenu, Trgove itd , tako da mi je to i skupo i komplikovano za igranje , jedino sa mora na daljini od preko 150 m da snimam gradove što su već neki stranci tako i radili, ali opet za to je potrebna ipak pro kamera da bi se nešto videlo. Vrzino kolo
Neko mi reče, na drugom forumu da mogu da snimam, i da mi u praksi niko neće praviti problem, ali baš u špicu sezone da se igram, da mi rebnu kaznu, ili neki sudski proces, što je jako popularno tamo, baš, baš i nebih . Možda neki drugi put, i to van sezone, kad je opuštenije
3. Kad se na sve to doda, i mogućnost vetra tj. bačenih snimaka, nisam siguran dal uopšte i da nosim quad, pa čisto da snimam obalu i plaže bez gradova , ili da dignem ruke od svega
To je otprilike čisto uvod, za zakone koji pretostavljam da će biti i kod nas donešeni. Van naseljenih mesta dozvoljeno letenje, u naseljenim mestima zabranjeno letenje ili samo uz dozvolu ovlašćenim i licenciranim firmama koje snimaju profesionalno. Za profi letače i snimače dobre vesti, za hobby letače loše vesti .... Naravno sve to jednog lepog dana u ovoj zemlji