Author Topic: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"  (Read 146 times)

Offline chupko

• Sr. Member
Ove zime sam poceo sa izradom RC modela autobusa"Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961". U pitanju je Beogradska urbana legenda koja je palila i zarila ulicama sa pocetka sezdesetih do polovine sedamdesetih dvadesetog veka. Da ne bih pisao istorijat, ima na google puno stiva, samo treba nakucati "Beogradski Leyland". Čupko je zakacio njegove poslednje dane pred rashod polovinom sedamdesetih, kao decak od 7-8 godina, ali ga pamti dobro, jer je mastao da postane sofer istog. Eto, ako mu uspe rad, postace sofer Leylanda RC modela.  :hehe Čupko tada nije znao, da postoji rdja i da autobuse teraju u trešće. Model pravim u razmeri 1/14. Koristim osovine i tockove od Tamiya modela kamiona. Plan je da ima zvuk, otvaranje vrata, dim iz ausopuha, rasvetu komplet sa migavcima i ako se nameracim, brisaci soferke. Pomogla je i vestacka za ispravljanje fotki i oko dimenzija. Ima nesto i od oka, najvaznije je da Čupko kaze .."De vid Leylanda" Radove sam poceo proslog meseca i stigao sam dobrano sa nacrtam i otprintam. Model sam crtao u "Ckechup" programu, jer se u njemu "snadjem" Vec krecu detalji. Ostampao sam karoserije skoro 90 posto, ali necu da spajam dok ne odradim neke stvari pre zatvaranja krova. Eto malo razonode za Čupka preko zime  4e (:beer:) (pijemo) (yay)
« Last Edit: January 11, 2026, 10:00:08 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
Re: Projekat RC autobus "Beogradski Leyland Royal Tiger Worldmaster 1961"
« Reply #2 on: January 11, 2026, 07:00:08 PM »
Kada sam spojio rostilj i flahove, printao sam delove krova i njih cu pred kraj da namontiram

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #3 on: January 11, 2026, 07:24:04 PM »
Inace od solidnog broja fotki koje sam nasao na internetu, za skaliranje mi je najvise pomogla ova fotka. Prilicno je ujednacena mera, jer je slikano iz daljine, pa objektiv nije mogao mnogo da izoblici. Ali za detalje sam se snalazio i uteravao u program fotke koje sam mikerio na dimenzije koje sam odredio po ovoj fotki.
« Last Edit: January 11, 2026, 07:31:02 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #4 on: January 11, 2026, 11:13:44 PM »
Prednja, zadnja maska i Shubara gotova.

« Last Edit: January 11, 2026, 11:21:54 PM by chupko »

Offline chupko

• Sr. Member
« Reply #5 on: January 11, 2026, 11:56:29 PM »
Nakacio selotejpom maske i probao boje. Nasao pravi RAL  (yay)
Bice tu gitanja al taman  toliko da ne bude savrsen. Moracu vise puta za spricam spic gitom i da smirglam, nalivam boje za finish. Leyland je vec iz fabrike bio malo pomeren iz vinkle. Rucno se radilo . Mislim da nije cak ni varen. Oplate su nitovane kao oplate kod Spitfire/a. Nisam jos zavrsio krovnu shubaru pozadi, pa sam prednju Shubaru nakacio za slikanje, da vidim jel lici. Sada radim lajsne sa nitnama. Stopaljke gotove.

Offline dejan_ts

• Hero Member
  • teramo ga jako
Bravo za proekat i najzad neka tetorika da se uradi , lepo ga sklapas nema sta kao da ga radis iz onih kit kompleta maketa aviona

Samo napred bice to lepa prica  (res) (res) (res)

Offline chupko

• Sr. Member
Bravo za proekat i najzad neka tetorika da se uradi , lepo ga sklapas nema sta kao da ga radis iz onih kit kompleta maketa aviona

Samo napred bice to lepa prica  (res) (res) (res)

Razlika kit kompleta autobusa i aviona je sto autobus nema krila. Sve ostalo je isto  :mhm  Hvala Dejane na podrsci (res)

Offline misha

• Hero Member
Super projekat!!!