Postoji i verovanoca da nam plafon padne na glavu (doduse mnogo, mnogo manja) pa se samo pojedinci toga plase...
Kad lipo celija crkne neverovatno je mala verovatnoca da se pretvori u otvoreno kolo.
Zasto?
Zato sto ima gomilu provodnika u vidu folija u sebi koji samo cekaju da se spoje jedni sa drugima, ako dodje do ostecenja (mehanickog, a tu se ubraja i termicko koje opet zavrsi na mehanici, znaci probijanje ili cepanje usled pomeranja).
Da bi baterija crkla kao otvoreno kolo morala bi ili da izgori metalna folija koja spaja unutrasnjost baterije sa konektorima ili da se odlemi ili da se raspunktuje.
Posto su baterije za nase modele pravljene da izdrze pozamasne struje, nema sanse da recimo, ako je folija lemljena, da se ne primeti u koriscenju da nesto nije u redu sa baterijom, recimo da ima hladan lem (lemno mesto).
Da bi folija izgorela nije dovoljno napraviti kratak spoj jer ostale stvari povezane na red u kolu ce pre izgoreti ili izazvati pozar, znaci nema sanse da je folija izgorela, a da to neko ne primeti...
Sve u svemu jako mnogo su vece sanse da crknuta celija zavrsi kao kratak spoj, a tad, kad meris napon videces da napona ima.
Inace kad pogledas youtube klipove videces da su svi namesteni (ili bar svi koje sam ja gledao, jer nemam vremena da pregledam sve klipove na youtube...).
Svi su snimani kamerom i pre pozara, na nekima nadju za 3 sekunde aparat za gasenje, a nisu se nicemu nadali... i tako, da ne nabrajam niz gluposti...
To naravno ne znaci da lipo baterije nisu opasne, JESU, ako ih PREPUNIS ili mehanicki PROBUSIS, necim dovoljno jakim da to uradi, a da se samo ne savije.
E sad, ziveci ovaj zivot u ovom okruzenju, shvatio sam da mnogi "ljudi" imaju razne "ciljeve" i da ih bas briga za druge ljude, a puna su im usta brige za druge i rade svasta da bi uspeli u svojoj nameri.
Recimo znam da me drzava laze ceo moj zivot i da je djubre koje se ne da opisati.
Pitam se recimo zasto sam morao da budem napolju i pokisnem na Cernobilskoj kisi ka je ono onomad padala?
Jel' nije moglo da nam se kaze da su senzori sirom zemlje uhvatili povecan nivo radijacije i da ostanemo u kucama osim ako bas, bas, bas, ne moramo napolje.
Jel' moze ikad sa se kaze, ne znamo kakve mogu da budu posledice, a ne da uvek znaju, znaju, znaju i onda posle ne znam koliko vremena ispostavi se da nemaju pojima.
Gde da priznaju da nemaju pojima, ode im reputacija..., a na laznoj reputaciji prave LAZ do neba.
I tako da ne pricam dalje koliko puta me je sveznajuca drzava prevarila, unizila, obesmislila.... to je jadno.
Isto tako, kad gledamo lipo baterije, zasto ne mozemo da znamo istinu od A do S, a ne da nam prave klipove sa pozarima (koji su moguci, ali u odredjenim uslovima....).
Mnogo je lepo znati tacno sa cime imas posla, a ne bojati se necega.
Recimo znas, ako predjes odredjenu liniju bices mrtav, pa ti odluci, nema onda razloga za strahom, znas gde je linija, znas da ne prilazis njoj, ne prilazis i problem resen.
pozzz