Vrlo rado ću odgovoriti, a šteta što pre nisi pitao.
Pre svega, oni koji prave CNC vođice (rutere) za razne potrebe, ne znači da to rade sa utemeljenim teoretskim znanjem. Koračni motori ne njišu ništa sa ovim prenosom, pogotovo sa malim promenama brzina (ubrzanjem). Pored toga, Mash ima parametre ubrzanja, koje ne daju da se išta ljuja u konstrukciji pri pokretanju i zaustavljanju...
Koračni motori proizvode ne željenu rezonanciju, koja se na razne jednostavne načine može ukrotiti, absorbovati.
Zanimljivo je i pitanje izbora step motora za CNC router koji može da seče balzu i šper za naše potrebe.
Za balzu i šper treba veoma mala sila rezanja pa su ovi motori sasvim dovoljni, pa i za deblje i tvrđe materiajale. Sila rezanja ne zavisi samo od motora već i od prenosa. Vreteno sa gustim navojem daje veliku silu rezanja sa malim krajnjim brzinama posmaka, i soprotno.
Izmeri otpor u jednom od kalema motora. Ako je vrednost ispod 5 oma, onda je motor sposoban za veće obrtaje, što je potrebno kod rutera glodalice, ako se koristi vreteno sa malim korakom. U suprotnom, treba će ti vreteno sa većim korakom od barem 3mm.
Spomenuo sam da se elektronika ne greje, međutim motori već nakon cca 30 minuta rada postaju prilično vrući ( možda 50°C).
Kakva su vaša iskustva po tom pitanju?
Normalno je da se greju, pogotovo ako se kalemovi napajaju sa većom strujom. Dok možeš da držiš prste na motoru, to još nije velika temperatura. Metalni lim na koji su motori pričvršćeni, ujedno služe kao hladnjaci za njih. To je ok.
Imaš odličnu upravljačku elektroniku za motore, na kojem možeš da regulišeš struju prema svakom motoru posevno. Pošto nemaš potrebe za velikom silom, probaj da smanjuješ struju. Sa smanjenjem struje, motori će se manje grejati, kao i napajanje, ali treba paziti jer smanjuje se i mogućnost krajnjeg broja obrtaja motora. Pa ti izaberi onu minimalnu struju, na kojem još motori rade sasvim stabilno. Predlažem 1.5A po kalemu, ali to zavisi još i od kvaliteta motora, odnosno jačine permanentnog magneta u njemu.
Da nastavim...
Za vođenje žice iskoristio sam dvostrano pobakreni virtoplast za elektronske pločice (PCB).
Sa jedne strane zalemljen je mesingani disk od oko 3mm i izbušena rupica ø0.5mm.
Sa suprotne strana je zalemljen kontakt iz releja, zamišljen kao klizni kontakt za napajanje žice za sečenje.
Za svaki slučaj dodao sam i krokodil (još jedan overkill).
Kontaktiranje žice si prekomplikovao. Sasvim je dovoljna samo krokodil klemna, ali sa debljom žicom, kao i za ceo dovod, da nemaš pad napona zbog njh. Kontaktiranje žice je dobro ako je galvanski odvojeno od tela mašine, pa tako i od kućišta motora. Po snimcima ne vidim da je taj uslov zadovoljen.
Vođice i vreteno je dobro izvedeno, ali mislim da ne zatežeš žicu pravilno. Treba poći od toga da zatezanje treba da bude sa
konstantnom silom o svakom slučaju. Postoji slučaj, kada se tornjevi različiro kreću, a kada
udaljenost između njih raste. Ako ne daješ žici mogućnost da se izduži zbog toga, pući će. Kako vidim ti imaš jednu račnu na točkiću, koja zabravljuje zatezanje, što nije dobro.
Rešenje, ću dati ako je tako kako sam gore napisao. U suprotnom opiši kako radi.
Koju debljinu žice koristiš i sa kojim unutrašnjim otporom [ohm/m]?