RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
CNC sekač za stirodur (još jedan)
mikula:
Ne tako davno priveo sam kraju ovaj dugi projekat, pa da podelim iskustvo sa članovima foruma.
Za početak jedna fotka iz završne faze izrade, tek da se vidi koncepcija mašine.
Sve linearne vođice su 750mm, horizontalne su ø16mm, vertikalne ø12mm.
Levi ram je fiksiran uz noge stola. Desni je slobodan i može se postaviti na bilo kom odstojanju od levog, do maksimalnih 1250mm koliko dozvoljava širina stola, tako da se mogu seći table stirodura po dužini.
Računar i monitor su naknadno dobili prikladnije mesto u radionici.
mikula:
Gledao sam da prođem što jeftinije, a da na kraju ipak dobijem solidnu mašinu.
Veći deo gvožđa i sav aluminijum su stigli sa otpada. Računar i monitor su za ovu priliku doživeli reinkarnaciju.
Srećna okolnost je da u suterenu imam elektroničarsku radionicu. Napajanja za motore i žicu za sečenje su uglavnom od delova koji su se tu zatekli. Četiri identična step motora su kupljena preko kupinda.
U onoj aluminijumskoj kutiji ispod njih je elektronika koja vozi stepere.
Kupljena je preko ebaya. Lako ćete je pronaći ako potražite 4Axis stepper driver sa integralcima TB6560.
Ja sam konkretno pazario ploču v4.3.
banbo:
Ovo sodlicno izgleda, i ja planiram da napravim slicnu masinu ali tek kad zavrsim prostor :) Evo primera kako za relativno male pare moze da se dobije lepa masina :)aplauz :)aplauz :)aplauz
Vaci:
Koji je softver zaduzen za rezanje?
mikula:
Za rezanje je zaduzen Mach3, a za pripremu Profili2Pro, devFusFoam i devFoamPro.
Tu sam valjda utukao sve sto sam ustedeo prilikom izrade masine.
Autor potonja tri programa je prilicno predusretljiv i spreman da spusti cenu ako pazarite u paketu.
Verujem da sam dobro odabrao iz ponude.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version