RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

CNC sekač za stirodur (još jedan)

<< < (9/17) > >>

grebic:
Ne moze druze, to je jako malo...Do struja od 1.8A sto ja ni u ludilu ne bih isprobavao. Imam isti kompletic. Ja sam pravio neki CNC da pokazem koliko je to sve besmisleno danas... Uzmi jace drajvere i vise paznje posveti mehanici...to je mnogo vaznije i od motora i pametovanja. Motore ces lako da zamenis. Najbolje ti je da nadjes nesto na netu vec gotovo, isprobano. Bez decijih bolesti ;namig

I da se ne zanosis nekim industrijskim karakteristikama, serijskom proizvodnjom, silama i p..m... Napravi to sto jednostavnije i ne preveliko. Imas nekoliko ljudi ovde koji su se sa tim igrali i sad ih prosla munja lol
Iseces sve sto si naumio i posle sta ces sa tim? Samo skuplja prasinu ()-()

uros2002:

--- Quote from: grebic on October 07, 2016, 12:13:19 AM ---Napravi to sto jednostavnije i ne preveliko. Imas nekoliko ljudi ovde koji su se sa tim igrali i sad ih prosla munja lol
Iseces sve sto si naumio i posle sta ces sa tim? Samo skuplja prasinu ()-()

--- End quote ---

Upravo to sto kazes. Tako sam pre tri godine pravio strug za drvo i kada sam ga zavrsio probao i ostavio.Sad vec tri godine skuplja prasinu. A kostao me preko 500e.

Ynam da ce tako i ovo da se napravi i proba. I onda ode u yzborav.

Ali neka.

Moze li mi neko predloziti koje dimenzije da radim
Razmisljao sam X - 600mm, Y - 1000mm i Z - 400mm
Da li je veliko,malo ili nesto drugo.

Slazem se da je lako posle zameniti motore jacim to ce mozda i biti ako napravim i svidi mi se seckanj.

Predlog za neki kontroler (posto odustajem od Arduina) a da potera ove motore kasnije nemogu zameniti jacim.

Konstrukciju cu probati da nacrtam pa da cujem komentare pre pocetka izrade.

Hvala svima na pomoci.

mad_mangod:
Ja sam napravio po ovom uputstvu
http://www.rckeith.co.uk/cnc-detailed-build-and-plans/
Pročitaj malo, ima svega, kako, šta

tibeteagle:

--- Quote ---Arduino UNO sa CH340 chipom
4 x  A4988 driver
CNC shield
Da li bi ovo moglo da radi.
--- End quote ---
Arduino CNC shield nije dobar, jer upravlja samo sa 3 motora, bez obzira što može da primi 4 drajver modula. Za CNC sekač treba 4 samostalna drajvera, a to ima na drugim pločama.

CNC stekač stirpola je najbolje upravljati direktno iz PC-a sa Mach upravljačkim programom. Za to treba ozbiljna elektronika i sigurno će samo preko njega da radi dobro, pouzdano i bez greške.
Postoje razni drugi mikrokontrolerski vidovi upravljanja bez PC-a, ali je to sve predviđeno prvenstveno za 3D štampače. Za pripremu i obradu crteža i putanja svakako treba PC. Još nismo stigli do toga da se ozbiljno može računati na Arduino i sl. amaterske delove, a koji su uglavnom pravljeni za razvoj i učenje programiranja, a mnogo manje kao krajnje komponente.

Dakle kako sam pre napisao, prvo treba naći ili projektovati neki plan, da se usaglase parametri svih delova i na osnovu toga da se odluči i počne. Naravno za to je potrebno dosta predznanja tehnike, ma koliko se to omalovažava u hobiju, a uglavnom ga omalovažavaju oni koji ga nemaju.
Gledanje trgovačkih sajtova pre projekrovanja je uzaludno gubljenje vremena.
Internet forumi su puni ideja, pa se može i na njih osoniti delimično, a većina su jako amaterge stvari i daleko od dobrih. Svi gledaju samo kako da se napravi nešto od jeftinih materijala i delova i naravno tako sve brzo stigne do kante za smeće...

I na kraju da kažem ono što se mora prvo da se kaže. Napraviti mašinu da reže par dana u godini se JAKO ne isplati. Razmisliti 124 puta i zapitati se,treba li to meni ili ne? Dobro je ako još pre gradnje priznamo sebi da nam uopše to ne treba, ali ako ipak, onda da se napravi redovno, jer i sama gradnja treba da je uživanje, a ne samo rezultat koji daje.
 ;namig

grebic:
Dobro razmisli o ovome sto rece mad-...

Klizaci za fioke su dzabe. Kod kvalitetnijih luft 0! Sve imas u radnji kod tebe u gradu. Napravices masinu za par dana.

A ako neki misle da ne valja jer nije po proracunu i standardima za svemirsku stanicu Mir 2 ...njihov problem. Ovo radi ()-()

pogledaj i ovaj kontroler

http://www.ebay.com/itm/CNC-4-Axis-TB6560-3-5A-Stepper-Motor-Driver-Board-Controller-4-Engraving-Machine/262616895309?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D2%26asc%3D39240%26meid%3Df135e2c8dc424209ab368c91eb1c7ff9%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D5%26sd%3D262629693433

Ali procitaj malo o njemu. Vidi da li ga je neko koristio i kako radi. Proguglaj malo

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version