Platih i ja cijenu poslije ovih zbivanja u BG koji su prije svega napravili ljudi PHANTOMI u svakom pogledu.Sledece fotografije nisu reklama nego cist primjer kako se na ovim nasim prostorima negativna energija širi brzinom svijetlosti.Na mojoj Astri vozam ovu fotografiju vec 3 godine ali eto dodje i taj dan da je nekome zasmetala poslije ovoga incidenta tako da je sutri dan osvanula razbijena.
E sad mogu da nagadjam da li je slucajni neki opet kreten u svakom slucaju uradio to bez ikakva povoda ali povezujem sve ovo sa ovim nemilim dogadjajem u BG.Bilo kako bilo osudjujem i jedno i drugo, ode po mom djepu nekih 120 evra i idemo dalje u finale...
E sad dosta o ovom uvodu i sofersajbni koja ce se lako promijeniti a sta sa onim PHANTOMIMA koji i dalje tumaraju i cekaju gdje da svoje nezadovoljstvo iskale
U jedno sam 100% posto siguran a to je da prica o multirotorima dobiva sasvim drugi karakter.Ovih dana sam snimao po gradu i sa svih strana cuju se samo komentari:"Jel' to onaj sto vuce zastavu..."
E sad povezujem te komentare sa mojom sofersajbnom ipak...
Odjednom svi primjecuju ove letjelice u negativnom kontekstu misljenja sam da imaju sacmaru skinuli bi ga bez problema ta energija se osjeca u vazduhu.Sigurno ce trebati jedno vrijeme da se ova pompa pogotovo novinarska sa sve dronovima kako to oni lijepo zovu ili UAV namrgodjenim letjelicama smiri.
Naravno da ce da pokrene i izradu zakona.Kod nas u CG jos prije 4-5 mjeseci pokrenulo se to pitanje a ovih dana idemo na razgovor u direktorijat za civilno vazduhoplovstvo gdje cemo iznijeti neke stavove.
Vidim da se i na forumu pocelo prepucavanje a misljenja sam da bi bilo pametnije da udruzite snage i prvi povucete ovo pitanje u vezi donosenja zakona jer ako ne budemo ucestvovali moglo bi biti bas na stetu sviju nas.
Naravno kompletna zavrzlama konkretno sto se tice multirotora pocinje sa pojavom tzv plug and play multirotora koje dolaze u ruke ne toliko upucenim u ovu oblast tzv.PHANTOMIMA.Naravno i finansijski sve su vishe pristupacniji pa tako ako dospiju ovim gore pomenutim PHNTOMIMA u ruke mozemo zamisliti sta se sve moze desiti mimo ovog incidenta.Bilo je i do sada slucajeva odlutalih hexi, quadova i sl. i to je sve zbog neznaja a ne zbog tehnike pa ako je i do tehnike to je veoma mali procenat.Na svu srecu od tih pa i ove zadnje lutalice nije niko nastradao tako da se prelazilo preko toga.Po mom misljenju ovo je posljednja opomena za sve ili ce se desiti neki nemio dogadjaj gdje ce se povuci radikalni potezi.
Zato sam apsolutnio za izradu zakona i da se sve ove letjelice stave pod kontrolu.Naravno sad idu one predpostavke da ce nas lupati po dzepu za sertifikate dozvole...Ne mora znaciti.Ali prije svega svi oni koji se bave ovim profesionalno trebali bi ucestvovati u ovome i dati svoj doprinos a ne biti u ilegali i cekati da se cuda dese.
Posto smo vec razgovarali o ovome sa zaduzenim ljudima iz ove oblasti akcenat bi se stavio na: izdavanje dozvole za upravljanje RC (u ovom slucaju multirotorima) gdje ce se pokazati znaje o rukovanju i pilotirranju,potvrda o adekvatnim RC i video frekfencijama,tehnickoj ispravnosti letjelice...Ko posjeduje ovu dozvolu moci ce da leti i na javnim mjestima sa ovim letjelicama.Naravno svi savjesni koji vec lete multirotore znaju koji rizik preuzimaju na sebe kad lete u ovakvim oblastima tako da vec dobor vode racuna a ovi PHANTOMI nek dobro razmisle da li ce se uputiti na ovakva mjesta ako nemaju ovakve sertifikate jer bi se stavile novcane kazne da boli glava pa nek onda hvata strava snimke po livadama ...
Ovo sve zbog toga jer ljudi koji sebe shvataju odgovornim savjesnim a ovaj vid snimanja i svojom profesijom koji su ulozili dosta truda i znanja a i ne materijalna sredstva bice zasticeni od ovih PHANTOMA koji mogu samo stetu da naprave nit im jecilj da se bave sa tim nego bi malo da se q....Tako da je taj zakon jos jedna pozitivna strana svega ovoga.
Posto se vidi da je i na forumu pocelo prepucavanje i trosenje energije o beznacajnim stvarima molio bih Vas da energiju usmjerimo na davanje prijedloga sta bi to bilo korisno da ponudimo u izradi zakona koji je vec u izradi.
Smatram da bi sa ovim rijesili pitanje nelegalnih profesionalaca PHANTOMA koji lete na javnim mjestima.Ako ne dobiju ove dozvole ne preostaje im nista drugo nego da sa svojim tablet androdronjcima lete na mjestima koja ce biti predvidjena za to.
Sva sreca pa se do pojave multirotora nisu mogle letjeti jedrilice akro modeli po gradu nego na livadama i aerodromima pa svi padovi koji su se desavali na tim mjestima bolili su samo vlasnika tog modela.Kad smo letjeli ove modele bilo je i tada PHANTOMA kojima finansije nisu problem pa bi preskocili nase savjete da prvo mora simulator pa jedrilica pa neki trener pa tek akro model ali ne on ima para i svo znanje a mi mu samo solimo pamet poznata vam je ova prica i naravno taj PHANTOM kupuje akro model prvi let i znamo kako se zavrsahava ali ovo se sve desava na livadi daleko od djece, zgrada, kuca....Sad dronovi idu direkt u naseljena mjesta sa sve neobucenim PHANTOMIMA da hvataju kadrove i padove sa sve GPS i Mision planerima.
Sto bi rekao Lane: ni sam ne znam zasto sam ovo isprichao...
Za kraj jos jednom bih Vas zamolio da ovu prepisku nastavimo sa nekim konkretnim prijedlozima sta bi bilo bitno u izradi ovog zakona i tako zajednicki damo doprinos cijeoj ovoj prici.
Suutra idem da promijenim sofersajbnu ali ne stavljam fotografiju drona,ni sam ne znam zasto