RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Projekat HIBRID
tibeteagle:
--- Quote ---Sastojace se od jezgra od pene, "shear web" (to mu dodje mreza koja trpi silu uz duz krila) i karbonskog kanapa 24K.
--- End quote ---
Iz ovog tvog opsa niko ne može da razume o čemu se radi na tom delu, niti se vidi na tvojim slikama. Da si postavio ovi sliku
i da si napisao samo da radiš po ovoj skici, ne bi bilo ne sporazuma. Budi precizniji u tehničkom predstavljanju.
Ta mrežica ima drugu funkciju i ne trpi uzdužna opterećenja već...
Sa moje strane veliko pardon.
Samo napred.
;namig
mikula:
Gde je kupljen taj karbon?
Vaci:
BG model shop, ne znam dali imaju na lageru, nije im u standardnoj ponudi. Imamo fin odnos, kada treba da poruce novu turu iz uvoza, ja razmislim sta bih probao pa porucim. Oni porucuju iz R-G, recimo ovako nesto
http://shop1.r-g.de/item/205105STS
Na popustu im jako povoljno, vidis dole 5 centi ispadne po metru. Uzimaju zaista korektnu proviziju po meni, to ces videti sa njima. :)
Vaci:
Ukoliko nekog zanima, jedan od korisnih sajtova za citanje
http://www.charlesriverrc.org/articles/supra/supra.htm
Lepo su nacrtane razne stvari i objasnjene za izradu. Spar je predstavljen ovako
http://www.charlesriverrc.org/articles/supra/all%20PDFs/sparbuild.pdf
i verovatno cu to izvesti vrlo slicno ili identicno. Ima jos puno jako korisnih sajtova, kao recimo
http://www.rc-soar.com/tech/perfanal.htm
gde se mogu pokupiti razni podaci. Pa dok ovde majstorisemo, koga zanima moze se uputiti zasto je nesto bas tako. 4e
Vaci:
Dakle ovako, uzmemo rolnu papira za pecenje (voskiranog) i razmotamo na stolu malo duze od najduzeg karbonskog kanapa. Zalepimo ga za sto da se ne bi pomerao. Krecemo da razmotavamo kanap i da secemo po isplaniranim duzinama. Za 1 krilo nam treba 2 seta kanapa, jedan gore i jedan dole, znaci za jednu jedrilicu 4 seta svih velicina. Nemojte razmotavati karbon na brzaka da ga ne bi ste uvrteli, nama treba u formi trake. Stavite rolnu na sto, pritisnite kraj kanapa da lezi kao ravna traka, i gurnite rolnu da se razmota. Mozete i iz ruke, ali budite pazljivi.
Sem najduzeg kanapa, sve ostale volim da zasecem na jednom kraju, da bih smanjio koncentraciju stresa na mestima gde pocinje novi kanap. To nije obavezno, ali ne moze da skodi. Zaseceni deo se ne stavlja u koren krila vec ide ka sredini.
Sada najduzi kanap propustimo kroz ruke i proverimo da se nije negde upleo. Dobro ga razapnemo izmedju ruku dezeci njegove krajeve, i spustimo na voskirani papir. Ovo je jako bitno, jer sto su vlakna u karbonu pravija, to cemo bolje iskoristiti neistegljivost karbona da ucini nase krilo krutim i cvrstim. Onda uzmemo sledeci kraci kanap, i ponovimo postupak stavljajuci ga tacno preko prvog kanapa, i tako redom do najmanjeg.
E sad, sve je to lepo slozeno, ali cim ga uzmete raspasce se. Sledecu foru sam provalio sam, ne znam dal ima negde na netu, mozda i ima ako trazis bas to. Al ako trazis bas to, onda znaci da si za to vec cuo tako da.... :)
Svaki karbon, ali bukvalno svaki ima u sebi malo neke vrste lepka, veziva. Kada ne bi imao raspao bi se totalno i ne bi mogao da se koristi. To najlakse mozete videti ako parce kanapa recimo zagrejete fenom za vreo vazduh (ili upaljacem???!). Karbonu nece biti nista, jer je potrebna strashno velika temperatura da bi ga unistili, ali cete sagoreti sav lepak. Sva vlakna (debljine 5-7 mikrona) ce se raspasti kao neka fina kosa. Taj lepak se rastvori potpuno u kontaktu sa epoksijem za laminiranje. Medjutim rastvara ga i alkohol, i to cemo i mi iskoristiti.
Uzmite alkohol nekih 95% i pipnite ga prstom. Imacete jednu malu kapljicu na prstu i to je sve sto vam je potrebno! Pipnite na pocetku gde su svi kanapi, utapkajte pazljivo da ih ne rasturite, opet umocite prst, pipnite kraj prvog kanapa, pa kraj drugog, treceg... i tako do kraja ponavljajte postupak. To ce prakticno zavariti sve spojeve kanapa do kraja, i sam kraj. Kasnije ce tu sporije prodreti epoksi, ali ce ipak prodreti. Uvek mozete zagrejati mesto spoja da unistite vezu ako hocete. Nemojte da natapate ceo kanap, jer ce se sav ukrutiti, a to mozda nije pozeljno za neke primene. Skapiracete sami.
Sada imate jedan set kanapa za spar, odradite isto jos 3 puta. Ko sto vidite nije mali posao praviti ljucki neki kompozitni avion, a tek smo poceli. Sve sto se preskoci ili odradi aljkavo, kad tad vas ujede za... Toliko za sada (pijemo)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version