RC MODELI JEDRILICA > THERMAL
Projekat HIBRID
Vaci:
Slazem se Mikula da bi na CNC bilo super prav ugao, ali meni CNC izlazi na nos, imam ga i kuci i na poslu, mrzi me nesto u zadnje vreme da pipnem CNC sem ako bas ne moram. Ovo mi dodje, znas ono kad nekoga opusta kad radi neku prostu operaciju i ne razmislja o nicemu. Uzmem skalpel, smirglu, ukrstim ocima i trljam...mentalno opustanje ")
Elem, idemo dalje. Pola jedan je nocu pa da pozurimo malo. Stali smo kod podloge za gornju stranu jezgra. Sada je lako, samo pozicioniramo prvi gornji deo tako da se ivice ravnaju sa prvim donjim delom i pritisnemo tegom (profili su ispod, i na njih je zalepljen selotejp na mestu gde se paneli sastavljaju...). Sada uzmemo opet vruci lepak i zalepimo drugi gornji panel tako da mu se ivice ravnaju sa drugim donjim, stavimo na njega teg i tako do kraja. Naravno, pre lepljenja kontrolisemo kako paneli prianjaju medjusobno. Kada pogledamo sa prednje strane ovakvog sendvica, trebalo bi da postoji oko 1mm zazora izmedju gornje i donje podloge kada je jezgro ubaceno.
To sada sve ponovimo i za drugo krilo, u mom slucaju za 4 komada. Ovog trenutka smo dobili sirova sastavljena jezgra, na kojima tek sada pocinje da se radi. Evo kako izgledaju te lepotice
Sada sledi deo koji nije obavezan i cisto je kozmeticke prirode. Ukoliko vam ne smeta da imate coskasta krila grubog i malo sirovog izgleda, veci deo ovog posla mozete preskociti (mada ne sve...) Ja licno zelim da ulozim malo vise vremena, jer volim da stvari budu sto fluidnije i prirodnije. Na performanse sigurno nece uticati nepovoljno, a mozda i doprinese koji promil.
Radimo obradu spojeva panela i vrha krila. Sve pocinje vasim konceptom za konacni izgled, na primer ovako
Nacrtamo prvu sliku na jezgru i isecemo
Zatim nacrtamo drugi set linija i njih isecemo
i smirglom P400 (ne grubljom) lepo sve zaoblimo kao da coske nikada nije ni bilo. Onda uzmemo neki finograf/tanak flomaster i ivicu koju smo osmirglali (koja je sada pod pravim uglom u odnosu na podlogu) podelimo linijom na dva dela
Bice tu jos malo rada oko vrhova kasnije. Pocinje hladno vreme, il da nabavim neko grejanje u podrumu il cu usporiti radove. (___)
Uzmemo onu nasu alatku, i pod uglom od 45 stepeni smirglamo gornju stranu ivice dok ne stignemo do linije koju smo nacrtali. Isto ponovimo i sa donje strane. Sada imamo 2 ivice po 45 stepeni umesto jedne od 90.
Dve novodobijene povrsine opet podelimo linijama na pola, i opet smirglamo gornju pa donju ivicu do nacrtane linije, ali ovaj put pod uglom od 30 stepeni. Morate biti sistematicni sa ovim da bi dobili iste vrhove, inace dzabe smo krecili... Na kraju prepolovite i taj ugao, trljnite malo, pa onda iz ruke onako blago samo da se sve stopi i zaobli, umetnicki :) Na kraju vrhovi izgledaju ovako
zbabic:
Post je odlican! Rad takodje!
Uzivam gledajuci ga i sa nestrpljenjem cekam nastavak :)aplauz
tibeteagle:
--- Quote ---Sada sledi deo koji nije obavezan i cisto je kozmeticke prirode. Ukoliko vam ne smeta da imate coskasta krila grubog i malo sirovog izgleda, veci deo ovog posla mozete preskociti (mada ne sve...) Ja licno zelim da ulozim malo vise vremena, jer volim da stvari budu sto fluidnije i prirodnije. Na performanse sigurno nece uticati nepovoljno, a mozda i doprinese koji promil.
--- End quote ---
Aerodinamika krajeva krila je posbna nauka. Nema veza sa estetikom. Tamo se dešavaju složena vrtložna strujanja vorteks, koja može krilo u potpunosti da pokvari, ne za promil, već za mnogo procenara u efikasnosti.
Ljudi se lome u svetu i ulažu veoma mnogo truda i novca da bi rešili taj problem. U zadnjim decenijama se formirala posebna industrija samo za izradu raznih krajeva krila, poznat i pod nazivom vinglete. Ako ne veruješ, pitaj ptice o ovome, zašto lete u trouglu, kada se sele...
Pogledaj samo kako izgleda kraj krila običnom Izi Staru, a kamoli ozbiljnoj jedrilici. To što ga i drugi zanemaruju, ne znači da sa time dobro čine, pa ih ne treba kopirati. Trenutno ima dosta dobrih rešenja oblika krajeva krila za jedilice DLG tipa, pa probaj da ih primeniš ako hoćeš korak napred.
Ne bih reagovao, a ne volim ako nema pitanja, da nisi toliko omalovažio važnu stvar, verovatno iz ne znanja, pa ti je pola oprošteno. Nije lepo,a ni za teba korisno, da ponavljaš greške sa prvog modela. Sa šmirglanjem tipa od prilike, promenio si i geomeriju profila na kralevima. Kako si ga ti odšmirglao je najgora varijanta obrade.
Još nije kasno da vratiš oblik preseka profila, barem kako je na ostalim delovima. Ako ne veruješ, preseci skalperom na tom delu i vide ćeš. Kasnije ga možeš slepiti.
Vaci:
Hvala na skretanju paznje. Ali ako mislis da sam nakon 3 godina rada propustio to o cemu pricas, blago receno se varas. Ovo je domaca radinost bez raznih kalupa ili komplikovanih CNC obrada, bar sto se tice tog segmenta. Ne zelim da se upustam u takve rasprave i da navodim neke razloge i iskustva, itd itd itd... niti da pravdam svoj rad. A siguran sam da ce na kraju ovo biti avion bolji od 99% koje ljudi prave kod nas. DLG po svojoj prirodi ne moze imati vinglete, sem ako ne izmisljam sad nesto, a necu. Ovo sto radim ima cisto veze sa estetikom (i malo jos cime), naravno govorim iskljucivo o mom slucaju. Ovo bi trebalo da bude tema gde ce ljudi naci stimulans da probaju da prave nesto kvalitetnije, i da vide da to nije bauk, a ne da naprave najbolji avion na svetu, ultra mega giga... to ostavljam boljima od mene...
Edit: Pitacu golubove sledeci put u parku, ako im bacim semenke sigurno ce mi reci :_D
Edit edita: Verovao ili ne, ZNAO sam da ces se javiti zbog ovoga, i znao sam 50% onoga sto ces napisati. ()-() <---- evo koja je funkcija smajlija...
tibeteagle:
--- Quote ---Hvala na skretanju paznje. ()-()
--- End quote ---
Nema na čemu.
DLG po prirodi može da ima vingletu i ne mora, ali ne sme da ima najgori završetak krila, baš zbog prirode, odnosno tipa modela.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version