Author Topic: HK 450  (Read 131104 times)

Offline aca405

• Jr. Member
  • **
Re: HK 450
« Reply #135 on: December 02, 2009, 09:44:41 PM »
Krenuo sam da sklapam HK-450 pa imam par pitanja:

1. Sta stavljate na srafove, koji lepak? Ukapirao sam iz uputstva da samo spojeve metal-metal treba zalepiti, ali sta koristiti? Da li moze obican superlepak (LOCTITE) ili treba nesto drugo? U uputstvu se pominju razne oznake (T22, R48, cyanoacrylate) koje mi bas nisu poznate.

2. Cime podmazivati odredjene spojeve? Da li moze obicno masinsko ulje ili treba nesto drugacije? Da li podmazivati veliki zupcanik (plasticni) u spoju sa zupcanikom motora i sa cim?

Ako imate jos neki savet sto sam zaboravio da pitam, tu sam da vas saslusam.

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #136 on: December 05, 2009, 08:18:41 PM »

Ja sam na  HK za srafe koji idu u metal koristio Bison metal lock imas ga kupiti u skoro svakoj prodavnici boja i lakova. U uputstvu T22 je oznak gdje trebas staviti ovaj metal lock.Znaci poskidas sve srafe naravno tek poslije instaliranja servoa jer svakako trebas neke skinuti na prednjem dijelu kako bi mogao postaviti servoe.Naravno da je potrebno to uraditi i sa srafima na rotoru.

Veoma je  :jaki: pa treba voditi racuna da ga ne stavis nesto pretjerano jer bi mogao imati problema ako budes odvrtao te srafe.Sto se tice imbus srafa losijeg su kvaliteta tako da sam  imao problema kod onih diijelova gdje se treba dobro pricvrstiti spoj npr.sipka za repni rotor.Ja sam koristio imbus 1.5 ali sa ovim kljucem ima lufta a  kjluc dvojka je veliki mmmm .Pokusao sam i sa torx 6 ali je i on preskako na ovim mjestima koje sam maloprije pomenuo.Citao sam na i forumima da je ovaj problem bas zbog kvaliteta srafa.Vec sam narucio Iz UH ove srafe  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idproduct=6986    http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idproduct=6983  tj.krstaste da vidim da li ce odgovarati tako da ubuduce nebi bilo ovih problema  sve u stilu zasto moze jednostavno ako moze komplikovano.
   Cyanoacrylate je super lijepak tako da njega primjenjujes na dijelovima gdje je to oznaceno.

Nije potrebno podmazivati plasticne zubcanike.

The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #137 on: December 05, 2009, 10:12:24 PM »
   Drugi,treci i cetvrti let su takodje prosli bez problema  (pijemo) Nakon prvog leta koje je bilo opipavanje pulsa heliju a i meni ovo je sada bilo pravo lebdenje ,grc je nestao sa prstiju i iz stomaka ali oprez je bio na nivou  :big smile sasvim sam zadovoljan kako je podesen heli jos cu malo da experimentisem sa zirom.Ovo je bilo lebdenje na vecim visinam bilo je tu malo i okreta pokusaja kretanja naprijed  nazad ali lebdenje je prioritet.Posto imam jedan dio rezervnih dijelova a ostali dijelovi mi stizu uskoro tada ce se opustenije krenuti i u ove druge faze letenja  :mhm .Sa tri baterije i limitom od 5 min. po bateriji sasvim je dovoljno za jedan izlazak,za sada.
U sledecem periodu bice letenje u ovome stilu a kad se kod kuce naravno simulator.
  Na bojnom pollju je taj dan bio i Sasa - saxpg naoruzan sa sve FUJJJI aparatomi ,kamericom pa je zabiljezio ove trenutke sa odlicnim fotkam i videom.
   Pa krenimo redom...  (photograf)

The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline cane

• Full Member
« Reply #138 on: December 05, 2009, 10:34:51 PM »
Boga mi,Feniks,za par dana nece ti trebati training gear kako si poceo.Svaka cast i samo napred.

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #139 on: December 06, 2009, 05:43:02 PM »
Hvala Cane  (pijemo) sto bi rekli nauci prvo puzati da bi znao hodati.
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline srdjan012

• Full Member
« Reply #140 on: December 07, 2009, 06:52:52 AM »
 (res) (res) (res)

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #141 on: December 07, 2009, 08:53:32 PM »
     Sta reci nego da je ovaj heli odlican i za pocetnika iako je predvidjen za 3D.Prije svega zbog cijene helikoptera,rezervnih dijelova.Nakon mojih prvih 7-8 startova moram da kazem da me je odusevio kako ce dalje da bude, vidjecemo.Sa ugradzenim komponentam sam zadovoljan mada cu speed od 30A zamijeniti sa 40A jer je  vruc poslije letenja iako sam ugradio UBEC.Pored ovoga ubuduce planiram da ugradim glavni i repni rotor koji su uradzeni od Al zatim karbonske krakove tako da ce imati jos bolje perfomanse.Ovu nadogradnju je stvarno  zasluzio  :mhm .
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline markoub

• Newbie
  • *
« Reply #142 on: December 25, 2009, 10:22:12 PM »
Pozdrav dobri ljudi! :-)

Elem, do sada sam "spijunski", bez postova pratio forum, pa sada konacno nabavih i igrackicu :-)! I sve je to u redu, ali ne deluje mi kao da cu je ikad sklopiti! :-)

A zakljucio sam da iako hocu, to nece bas da valja...  :(
Posto se ne moze reci da mi je negde konkretno zapelo (tj. itekako je konkretno, ali na mnoooogo mesta :-) ), vrlo bi mi znacilo ako ima neko u Bg ko bi bio voljan pomoci nama neukim pocetnicima :-)...

Zaista, naknada, hrana, pice, sve ostalo se podrazumeva :-), samo da se nekako izborim sa ovim cudom... :-(

moj tel je 065/6275-682, i nadam se sto skorijem pozivu, jer (kao sto je i shvatljivo) :-), sto pre mi se leti! :-)

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #143 on: February 01, 2010, 11:23:21 AM »
  Naravno dosao je i taj dan kada se heli susreo sa majcicom zemljo  :)aplauz Do sada sam napravio 22 leta i posto su stigli rezervni dijelovi poceo sam i sa letenjem a ne samo lebdenjem kontra let i sve po redu kako treba.Taj dan kad sam izasao da letim odlucio sam da skinem trener loptice.E nisam ih uspio skinuti jer sam prvi let onako radi zagrijavanja letio sa lopticama.Po nekom ustaljenom programu naravno prvo ide malo lebdenja pa kontra let pa malo naprijed  ,nazad,koji krug..Limit leta je 7 min. i stanica je podesena na tu minutazu.Naravno prije polijetanja odredim i lokaciju za slijetajne gdje je sve cisto, ravno...E kada je stanica pocela da pisti bilo je vrijeme da se slijece a ja sam bio udljen od tog mjesta gdje je cistina tj.mjesta koje je odredjeno za slijetajne.Posto je vec baterija bila pri kraju obrtaji se polako smanjuju nisam imao vremena da ga dovedem na poziciju za slijetanje pa sam onako na brzinnu pregledao koje bi bilo mjesto  dobro jer je vec heli poceo da se spusta zbog smanjenog broja obrtaja a za neke manevre nema se vremena.Ta lokacija gdje sam ga poceo slijetati bila je travnata tako da nisam mogao primjetiti da li se sta nalazi u travi.E kad je heli dodirnuo zemlju za tren je stao a onda se samo prevrnuo na desnu stranu i culo se nesto poput kvrc   ")  Nisam mogao da vjerujem ,kad sam dosao na mjesto pada primjetio sam na tom mjestu kamen na koji se spustio.E da nije bilo trener loptica nista se ne bi dogodilo   :sljus jer je nasjeo na sredisnji dio gdje se spajaju karbonski stapici.Eto nekad trener moze i da naskodi.Naravno da se sve ovo jednom moralo desiti i sad znam kakav je to osjecaj.Sve u svemu ovaj put je dobro prosao jer je vec bio na malom broju obrtaja i skoro se bio zaustavio rotor tako da steta nije velika.Polomljen je gornji dio rotora,jedna veza , jedan servo i repna sipka.Posto su rezervni dijelovi veoma povoljni jos jedan plus za ovaj heli.Inace imam vec dosta dijelova ali sam mislio naruciti komplet repni i glavni rotor od Al koji kostaju negdje oko 33 evra za sada sam narucio ove dijelove koji su polomljeni tako da cu kompletirati ovaj rotor a ovaj sam narucio onako u kompletu sa sve Al dijelovima  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idproduct=10413a ostalo neka bude za rezervu  :big smile
   Iako je polomljen gornji dio rotora zamijenicu i ove dijelove na  ovom rotoru.
Dijelovi http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9207  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9198 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9196

The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline SaleR

• Full Member
« Reply #144 on: February 01, 2010, 05:42:23 PM »
Ma to je sastavni deo letenja helikopterom, zato nemoj da se nerviras previse!

Samo napred i uzivaj, odlicno ti ide!

Naravno nemoj toliko dugo da letis sa jednom baterijom posto bateriju ne treba toliko prazniti. Ogranici vreme na 5 minuta, tako da ces tada imati dovoljno vremena da sletis gde god da pozelis, a i lakse ces napuniti bateriju (pokazalo se da kada praznis jako bateriju celije se ne prazne podjednako pa onda balansiranje traje neprijatno dugo).

Sale

Offline magic

• Hero Member
« Reply #145 on: February 01, 2010, 08:36:33 PM »
Vec se maltene ustalilo pravilo da baterije ne treba prazniti preko 80% nominalnog kapaciteta. To znaci da ako su baterije npr. 2200mAh kod dopunjavanja treba ih maksimalno dopuniti sa 1750mAh, a ako to nije slucaj onda smanjiti vreme letenja.

poz
Veljko

Offline jrlotpi

• Sr. Member
« Reply #146 on: February 02, 2010, 03:20:58 AM »
ako vec narucujes pogledaj ovaj sajt i uporedi cene i sta se sve dobija,ja ga letim vec nekih 6meseci i zadovoljan sam u najblazem smislu da ne preterujem .
imam 2 hk 450 u kit-u koja nisam ni otvorio kada sam poleteo dole navedene modele

http://www.ehirobo.com/shop/product_info.php?cPath=334_174&products_id=5578

http://www.ehirobo.com/shop/product_info.php?cPath=334_174&products_id=5579

pogledaj imas i rezervne delove koji su kvalitetniji od delova orig.HK a u istom cenovnom rangu

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #147 on: February 02, 2010, 10:50:01 AM »
   Hvala Sale na rijecima podrske  ()-() koje dolaze od najiskusnijeg helikopterasa.Kako kazu i na greskama se uci.Za razliku od aviona,jedrilica kod helikoptera su padovi dosta kompleksniji sto se tice ostecenja poslije pada ekipa za uvidjaj samo konstatuje sta je polomljeno ako se nema rezevrnih dijelova naruce se i ceka se sklapanje.Nema smirglanja,lijepljenja improvizacija.Kad se ponovo sklopi opet na letenje.Za ovaj heli su dijelovi smijesno jeftini tako da bilo koji pad bez obzira na ostecenje ne boli finansijski jedino sto se mora cekati na dijelove 15 -tak dan ali do tad ide simulator.
   Veljko je u pravu sto se tice baterija,moji prvi letovi su bili max 5 min. nakon cega je baterija primila 1800 mAh pa sam poslije vrijeme letenja  povecao na 7 min.naravno da cu poslije ovoga opet smanjiti na 5 min. sto je i sasvim dovoljno za ovaj heli jos kad se ima baterija nije problem.
   Nebojsa,razmisljao sam da narucim i ovaj heli koji je neuporedivo bolji od HK, da tek sada kupujem ne bi se razmisljao ali posto vec imam ovaj koji zadovoljava sve potrebe za sami pocetak tako da nemam u planu da nabavljam jos nesto ove velicine osim sto cu da ga nadogradim sa Al komponentama jer mi je u planu uskoro da nabavim nesto vece.Do tada ce  HK-450 biti sasvim o.k.Pozdrav svima.
The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline fenix

• Hero Member
  • JUST FLY
    • www.rc-helivideo.com
« Reply #148 on: April 20, 2010, 04:38:18 PM »
 Poslije tri mjeseca cekanja na dijelove iz HK heli je 18.04.ponovo bio u vazduhhu :)aplauz Kako kazu nikad nije kasno, vrijeme je bilo do prije neki dan nikakvo za letenje pa se letjelo na simulatoru.Kad sezona leteje pocinje sve je opet kompletirano i idemo dalje.
Ovaj heli sam inace mislio nadograditi sa Al dijelovima pa je ovaj pad pokrenuo i tu nadogradnju.Inace od pada je pukao: gornji dio rotora jedna veza,repna sipka i polomljen jedan zupcanik na servou.Zbog toga sto rezervnih dijelova za heli nikad nije dosta nabavio sam Al dijelove za glavni rotor i repni rotor a od ovoga cu kompletirati rotor od plasticnih dijelova.
Kada sam narucivao dijelove tada nisu imali flybar holder i flybar control pa mi je to ostalo u narednom periodu da zamjenim.
 Sto se tice ovih dijelova od Al zadovoljavajuceg su kvaliteta sto se tice zavrsne obrade,jedino kod drzaca rotora http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9197&Product_Name=Main_Rotor_Holder_set_Upgrade_(HK450) gomice koje su dosle sa ovim dijelom apsolutno ne odgovaraju jer je duplo veci unutrasnji precnik od osovine tako da osovina ima lufta,srecom imao sam ove stare sa plasticnog rotora pa sam ih postavio.
Inace kod ovoga dijela za razliku od plasticnog je veci luft kad se stavi na osovinu,plasticni se jedva nabije na osovinu a ovaj AL mora dooobro da se stegne.
Sto se tice ostalih dijelova na glavnom rotoru odlicno pasuju svi odgovarajuci srafu dodju u kompletu tako da tu nema zamjerke.
Repni rotor takodje dobro naljeze,kod repnog rotora nema zlijeb za centriranje kao sto je to na plasticnom ali se dobro moze stegnuti pa je nemoguce okretanje oko repne sipke.
Poslije postavljanja svih dijelova i ponovnog provjeravanja svih veza, centriranja servoa,ucvrscivanja...na red je dosao i prvi probni let.Naravno taj let je bio prije 10 dana gdje se ispostavilo da je osovina maaalo kriva u gornjem dijelu sto nisam zapazio prilikom prvih provjera poslije pada  :sljus Naravno to se manifestovalo totalnom neupravljivoscu helija.E nakon ovoga slijedi ponovno rastavljanje.Naravno narucivati osovinu iz HK ne dolazi u obzir ali zato je Lindingr tu.Jest da je cijena malo skuplje ali postarina dere.Bas u to vrijeme smo se dogovarali da nas 4-5 narucimo robu iz Lindingera pa se ta postarina podijeli i onda je sve o.k.
Osovine koje sam narucio su ove http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=73407  i u kompletu ih dodje 3 kom.sa sve srafima.
Poslije 5 dana osovine su stigle,tako da se sada heli definitivno spremio za probni let.
Evo par fotografija kako to sve izgleda poslije nadogradnje.

Na ovim fotografijama se vide i ove lopatice  http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8391&Product_Name=325mm_Fibreglass_Main_Blade_(1pair) koje sam narucio da bih probao kako izgleda ova sara kad se zarotira pa ako mi se svidi onda bih narucio ovakve karbonske.Sto se tice ovih lopatica za razliku od ovih plasticnih  koje sam dobio u kompletu moraju se balansirati a i zavrsna obrada nije za pohvalu.Narucio sam kao rezervu ovakve i za repni rotor http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8393&Product_Name=450mm_Fibreglass_Tail_Blade_(1pair) koje su katastrofalne izvitoperene... tako da ih nije pozeljno imati ni za rezervu.

18.04.iako je bio vjetrovit dan odlucio sam da napravim probni let jer strpljenju dodje kraj  :big smile.Naravno bilo je poterbno par trimovanja,malo stelovanje ziroa iako ziro jos nisam dobro podesio zbog vjetra tako da preciznije podesavanje tek treba da se odradi.I tracking moram da podesim malo bollje jer sam to primjetio bolje na otvorenom prostoru.Da li trebam napominjati da je treme bilo ali vec sa drugom baterijom je bilo lakse.Naravno sada treba svaki trenutak koristiti za lebdenje,letenje... (pijemo)
Evo ga i video,nista specijalno ali za mene opet veliki trenutak... idemo dalje.

The sky is the limit.

www.rc-helivideo.com

Offline motorola_la

• Jr. Member
  • **
    • moj fb :)
« Reply #149 on: April 20, 2010, 11:35:34 PM »
e ovako imam par pitanja .

1 .  resio sam kupim http://www.ehirobo.com/shop/product_info.php?cPath=334_174&products_id=5579 ovaj kut posto hk 450 ne mogu nigde da nadjem tj nemaju na stanju
2.  sta mi preporucujete od elektronike da spakujem u njega a da ne bude mnogo skupo , ja sam gledo ima uz njega da se naruci ovaj set http://www.ehirobo.com/shop/advanced_search_result.php?keywords=CX450EPP  , sad dali je dobar tj dovoljno jak motor i to ili ipag da uzmem drugo nesto ??