ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Laze li se na netu o performansama motora?

<< < (5/7) > >>

magic:
Moje iskustvo sa motorima za avione je da su Hacker i AXI prica za sebe po svemu. Nesto sto je njima najblize je SK3 serija sa HK ali samo do precnika od 50mm i do 1-1.2kW, preko toga opet samo prva 2 navedena brenda. Motor nije samo efikasnost vec i dugotrajnost lezajeva kao i kvalitet osovine.

Ogromnu ulogu igra i ESC i nemojte misliti da su svi isti. Opet Hacker i Jeti (da ne pominjem neke jos egzoticnije brendove) su prica za sebe a YEP serija sa HK je fenomenalna za ulozen novac.

Elisa je mnogo bitnija nego sto ogromna vecina misli i tu gledajte uvek da kupite najbolje, ja trenutno teram samo Fiala i Xoar elise.

poz

miša2002:
@Vaci
Ne bih tako generalizovao stvari. i ladno pljucno po kineskom brendu.
Merenja, koja sam naveo, ne odnose se (zvanično) na dva kineska proizvođača. Prvi je i zvanično Kineski, a drugi je "firmiran" tj zvanično proizvod poznate "nekineske" firme (neću da kažem koje, jer će pojedinci o'ma da skoče ko muve na ..)
Kod prodavca, prvog motora, piše, otprilike ovako - "...moguće je odstupanje i razlika u boji motora u odnosu na onu na slici..." Što bi moglo i ovako da se prevede; sve što nije otišlo za "firmu" naručioca u toj boji, ide pod nazivom proizvođača ili obrnuto !?
Inače, oba motora smo "rasturili" i detaljno uporedili. Neću da kažem, bilo je razlike u korist "firmiranog" ali toliko male da se slobodno može zanemariti, ali ne i razlika u ceni - skoro 3 puta !
E, sad se postavlja pitanje; da li je neko nekog "kopirau" ili je neko za nekog "praveo"ooo,o,o ? (:beer:)
Naravno, iz ekonomskih razloga, količina merenih motora, baterija, ESC-ova i elisa, nije neka impozantna cifra, jer su se svela na ono što imamo i do čega smo mogli da dođemo.
Da smo imali nekog pokrovitelja, k'o oni sa YUTUBE-ta  oo)) verovatno bi i rezultati bili YUTUBE-tanski !  :_D

@magic
Zamisli šta je ovaj  (___) napisau u postu  #18, ovog topika:
--- Quote from: miša2002 on November 17, 2014, 11:39:19 PM ---.....
Prave vrednosti je moguće dobiti samo konkretnim merenjem, konkretnog motora a maksimalnu efikasnost dobiti samo konkretnim odabirom elise.
.......

--- End quote ---
:big smile
Obojica smo izostavili i jednu vrlo bitnu činjenicu, a to je iskustvo pri odabiru komponenti...

"Nije zlato sve što sija" tako ni izbor najskupljih i "najfirmiranijih" ne znači i da je pravi sklop, a pošto su malo skupi za eksperimentisanje, zadovoljićemo se onim što smo tog trenutka nabavili ili ćemo se zadovoljiti time, jer tamo neki kalkulatori, tabele, preporuke i šta ti ja već znam, tako kažu!
Da me ne shvatite pogrešno, ali ne verujem da je neko raspoložen da u "cugu" da jedno €200 za par elisa i video koja najviše odgovara.
Bez uvrede ikoga, velika većina ni nema pojma da je pravilno odabrana elisa najbitnija stvar za celokupno ponašanje, bilo koje leteće mašine, osim rakete ! Mislim na pogonske osobine !
Problem izbora prave elise i nije toliki, može se, relativno lako rešiti, međutim, izbor pravog ESC-a je igranka bez prestanka.
Poznatiji, ne svi i za sve, proizvođači motora, daju i preporuku za konkretni ESC, dok ostali samo navedu za koju struju bi trebalo da bude, a u specifikaciji motora nedaju bitne parametre već one "trgovačke"... Da ne kažem "vataju na snagu"  oo))
Dok, opet, proizvođači ESC-ova ne mogu da zadovolje sve moguće razlike u motorima i svode podešavanja na par "univerzalnih" parametara...

Vaci:
Miso2002 upravo je poenta u tome da, ako imas direktnog iskustva, bas kazes konkretne brendove sa kojima si radio, i kakve si rezultate dobio. Tako da slobodno navedi brendove, jer su takve informacije jako skupe da (treba kupiti, probati, pa videti dal si se zaj... il nisi). Bas je to ono sto se treba napisati ovde, pa da vidimo ko laze manje a kovise oko performansi svojih motora, i dali je cena opravdana.

Kao sto je i Veljko rekao (i ja malo ranije, a i ti sada) ogromnu ulogu igra i ESC i propeler. Zato merenjem "na bateriji" dobijamo sliku celog setupa, a ne motora (pa zato podaci na netu o motoru ispadaju vrlo malo korisni, i u stvari predstavljaju izgleda konkretan setup a ne motor). Posto tesko da neko moze od nas da meri parametre direktno na trofaznom motoru, upravo je poenta da kad vec imas takve podatke (dakle sa konkretnim ESC i propelerom) da ih prikacis ko medalje na imena brendova. Taj propeler, taj motor, taj esc... Ne znam dali se na taj nacin moze izvuci i generalno neko pravilo, na primer da se konkretan brend ESCa dobro slaze sa odredjenim proizvodjacem motora... ili se moze govoriti samo o konkretnom modelu motora?

miša2002:
Mislim, a i smatram, da bi bilo kakva "prozivka" bila neumesna, jer količina ispitanih motora je nedovoljna za bilo kakav konačan sud. Kako kažu "Jedna lasta ne čini proleće!", tako ni sud o nekom tipu motora, ma čiji on bio, može dovesti do zablude o kvalitetu ili već.
Mogu samo da iznesem neki generalni zaključak, a to je da razlika u ceni nije adekvatna i razlici kvaliteta.
Ako za svoj set-up ispoštujete date parametre za normalnu eksploataciju, pa ga mazite i pazite, tokom eksploatacije, nema razloga da vam ne "uzvrati".

Vaci:
E sad, ti svojim vise stitis interese tih proizvodjaca nego modelara. Tesko da ce se ljudi odreci renomiranog brenda zbog tvog testa. A sa druge strane, ako je brend renomiran, onda odredjena serija motora mora da bude identicna u svakom pogledu, tesko da ces naci jedan ekstra i jedan los a isti su. Ako i nadjes tako nesto, to opet govori mnogo i tom brendu. Tako da smatram da treba izaci sa takvim podacima, i ne znam zasto oklevas... cudno mi to. Al ok, da te ne masiram vise, kako hoces.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version