Pre svega, da vam se zahvalim na komentarima i na dragocenim savetima. A, evo i par približnih odgovora:
Hakera sam odabrao jer ga u svojim Extreme Flight EXTRA 300 (60" ili 1,52m) leti jedan dobar deo američkih modelara koji su se okupili oko pitanja koji servoi i koji motor najbolje prija ovom modelu. Pročitao sam prepisku, oko 2.500 pisama. Jedan drugi, ali i manji tim se opredelio za AXI, treći je poslušao preporuke proizvođača Extreme Flight (EF) i koristi motor Torque 4016 i servoe Hitec HS-7245MG (greška na njihovom sajtu, MG na postoji već MH).
U poslednje vreme pojavio se jedan broj vlasnika Extre koji je sa pomenutih motora prešao na MOTROLFLY DM-4315. Stavljajući na ovaj motor elisu 16 x 8 kažu da su dobili neviđene performanse, naročito u vertikalnom letu. Hvale snagu (1800W) koja je značajno viša u poređenju sa pomenutim motorima, zatim odlične termičke performanse i sve to u 300gr. Na žalost ovaj motor se ne može kupiti u Evropi, a i u Americi se žale da ne mogu lako da dođu do njega. Probaću.
Zajedničko za sve je da svi ovi modeli, sa bilo kojim od pomenutih motora vrlo lepo lete. Njihova neutralnost, stabilnost i akrobatske performanse (mada kažu da Extra 300 nije pravi 3D) se može videti na mnogim snimljenim klipovima. Uglavnom su to i odlični piloti.
Moja dilema vidim, ostaje i dalje, a to je motor Scorpion SII-4020-420KV (ili 540K/V). Veljko, tvoja loša iskustva sa ovim brendom verujem da potiču od motora prve generacije. Novi motor prema specifikacijama ima stvarno odlične performanse, a nije preskup. Uporedi ga sa bilo kojim Hakerom i Axijem iz iste kategorije (do 300gr ili 50mm, 6S) i primetićeš da je znatno bolji.
I sada može da se postavi pitanje: "Laže li se na netu o performansama motora"? Kada pogledam ove tabele koje sam sastavio ovih hladnih dana, rekao bih da se ne laže snažno, ali da se farba, - pa, farba se, i to slojevito. Ko se dobro ne udubi, može lako da pogreši. A, zbog manjka podataka, često smo u situaciji da zaključke donosimo empirijski. Uvek se treba podupirati iskustvom prethodnika.
Inače, za Extru sam pripremio servoe Spektrum A5060 HV Digital Hi-Torque MG itd, itd. ESC je Talon 90 Castle sa integrisanim 8V, 10A (20A pik) BEC-om. Nadam se da ove komponente nisam previše promašio.
Modelarstvo je velika tema. Ljudi se mnogo konsultuju, vidim po malo i svađaju, ali izgleda da samo tako mogu da dođu do dobrih odgovora i na kraju do korisnih zaključaka.
Na moje duboke dileme o ovoj temi, najbolje mi je sugestije dao naš drug Zajko: "Slobo, prvo što vidiš uzimaj i to ti je to"!