ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
BEC , UBEC , SBEC
miša2002:
Na slikama su 100mA, 500mA i 2A za 5v.
Imam još i od 800mA, 1A, 1,5A, 3A, 5A .... do 15A za 5v ili bilo koji do 33V...
...
:mhm
pnedic:
--- Quote from: igorpl on January 14, 2015, 09:10:27 PM ---Ne bre ovaj izvod 5V ide prvo na prijemnik i služi za napajanje prijemnika. Kakav sada signal tu treba.
Signali idu klasično od prijemnka do serva kako treba a servoi preko svojih kablova dobijaju struju od prijemnika.
Na svakom servo kablul imaš crvena +, crna - i bela signal.
UBEC ili BEC služi samo da napaja prijemnikm sa strujom.
--- End quote ---
Pa tako bre reci ! Sad je jasno - sto se tice servoa.
Medjutim sta sa ESC-om koji kontrolise elektromotor (u elektro verziji modela) ?
LazarStan:
Nema ESC,ovo je samo kao BEC za avione bez pogona,samo servoi.
igorpl:
ESC ima svoj BEC tako da nema potrebe zezati se sa ovim kada imaš ESC- ja sam ovo postavio za ljubitelje recimo DLG jedrilica kojima ne trebaju jaki BEC-ovi.
Na primer ne znam da li bi recimo ovaj BEC izdržao standardne servoe ali za tako nešto ovo nije potrebno odnosno nema potrebe za zezanjem dok kod jedrilica gde se koriste meksimalno 9g servoi ovo ima smisla ako nekome treba kao prelazno rešenje a verujem da može da radi i kao trajno
miša2002:
@pnedic
Koliko je meni poznato, svi modelarski servoi imaju ženski konektor! Razlikuju se samo tipovi konektora!
--- Quote from: pnedic on January 15, 2015, 10:53:58 AM ---.......
Medjutim sta sa ESC-om koji kontrolise elektromotor (u elektro verziji modela) ?
--- End quote ---
Pitanje je malo komplikovano. Naime, postoje tzv opto escovi ili ti ESC-ovi bez napajanja tj ostatak elektronike se napaja iz posebnog izvora koje nazivamo BEC, UBEC, SBEC,... A oni se, pak, mogu napajati preko iste baterije ili posebne, što, uglavnom, zavisi od vrste i veličine modela, kao i baterije...
BEC i UBEC se koriste do max 4S baterije LiPo, LiIo, LiFe... Naravno, može i SBEC ali se on koristi za baterije veće od 4S, uglavnom do 6S. Za 6S do 12S se koristi, tahođe SBEC, samo sad je HV-SBEC...
Postoje ESC-ovi i HV-ESC-ovi. HV-ESC-ovi su, uglavnom, opto tj nemaju napajanje, u okviru ESC-a, za ostatak elektronike i oni koriste baterije veće od 6S...
Ukoliko ESC ima i napajanje za ostatak elektronike, a nema dovoljno A-ampera, onda se vrši razdvajanje + pola ili u samom prijemniku ili na dodatnoj kanalnoj pločici, pa jedan deo potrošača-servoa se napaja preko prijemnika sa ESC-a, a drugi deo sa BEC-a, UBEC-a ili SBEC-a ili već...
Razdvajanje u prijemniku (nikako ne preporučujem onima koji neznaju šta rade) se vrši presecanjem napojnog voda. Ako od ESC-a dobijamo 1,5A max, razdvajanje se vrši između trećeg i četvrtog kanala jer je na treći, uglavnom, prikačen ESC, a na ostatak se dovodi plus od dodatnog BEC-a ili već...
Ako koristimo kanalno napajanje ili ti tzv "PowerBox", problematika razdvajanja je već urađena u njemu, mada ima i onih kod kojih to nije urađeno i zato treba obratiti pažnju. Zapravo, postoje "PowerBox"-ovi za različite vrste modela, uglavnom se razlikuju po pogonskoj jedinici...
Pravilan izbor napajanja je veoma važan i bar 80% problema je rešeno !
......
...........
......
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version